Prisikėlimo aikštėje šventinis renginys prasidėjo po 17 val. Jau nuo pat renginio pradžios į miesto centrą būreliais traukė žmonės. Šiauliečiai susirinko ne tik pažiūrėti, kaip atrodo sužibęs Kalėdų medis, bet ir pasiklausyti šventinio koncerto su „Viduramžių pasiuntinių“ ugnies šou, gerumo arbata, kuria vaišino „Saulės radijas“.

Graži eglė?Posted by Siauliugidas.lt on Saturday, 5 December 2015

Kaip skelbia Šiaulių miesto savivaldybė, po renginio kalėdinis autobusas namo – į miesto pietinį mikrorajoną, pargabens miesto Gausių šeimų bendrijai priklausančias šeimas. Akcijos organizatoriai žada, kad kelionė namo šeimoms bus nemokama, o jos metu keleiviai bus vaišinami įvairiais skanėstais.

Šiauliuose įžiebta eglė

„Šiaulius papuoš tikra, ne sukurta, Kalėdų eglė. Viskas, kas vyks šalia jos bus tikra ir nuoširdu. Labai norėčiau, kad daug vaikų auginančios šeimos mūsų mieste pajustų tikrą ir nuoširdų dėmesį“, – dar prieš įžiebiant eglę sakė Šiaulių miesto meras A. Visockas.

Šiauliuose įžiebta eglė

Siaubą kelia verkianti mergaitė

Vis dėlto panašu, kad kalėdinę dvasią jaučia ne visi šiauliečiai. Socialiniame tinkle „Facebook“ šiauliečiai kelia nuotraukas, kuriose matoma dar neįžiebta pagrindinė miesto eglė verkiančios mergaitės skulptūros fone.

Kalėdų eglutė Šiauliuose

G. Lukošaičio skulptūra „Verksmas“ pačiame Šiaulių miesto centre buvo atidengta dar rugsėjį. Jau tuomet ji mieste sukėlė dideles aistras, o pats menininkas sakė, kad savo skluptūrą jau sapnuoja naktimis, nes ji „mieste išplito kaip liga“. Menininko teigimu, skulptūra siunčia žinutę, kad sovietiniu laikotarpiu lietuviai gyveno „gipsuotų besišypsančių vaikų pasaulyje“, kai realybėje buvo daromi žiaurūs nusikaltimai žmonijai. Todėl esą geriau skulptūra su verkiančiu vaiku, o realybėje – besišypsantys vaikai.

Šiauliuose įžiebta eglė

Tačiau šiauliečiai mano, kad su Kalėdų dvasia ši skulptūra neturi nieko bendro. „Siaubo filmas su ta verkiančia, spiegiančia ar klykiančia mergaite... Dvi priešingybės: eglutė, simbolizuojanti ramybę, viltį, tikėjimą ir mergaitė, kuri neaišku dėl ko verkia – iš skausmo ar iš džiaugsmo...Faktas vienas – iš jos veido liejasi negatyvios emocijos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi viena šiaulietė.

Tuo tarpu kita internautė dalinosi nuomone, kad skulptūra turi savo prasmę, tačiau jai mieste parinkta labai netinkama vieta. „Kitoje miesto erdvėje ji labai tiktų, bet ne mūsų išgriuvusioje aikštėje. Dabar aplink tą karo simbolio mergaitę visi per Naujus „šaudys“ šampaną“, – rašė ji.

Šiauliuose įžiebta eglė

DELFI kalbintas šiuo metu Vilniuje gyvenantis šiaulietis Mindaugas tokiam gyventojų pasipiktinimui pritarė esą skulptūra kuria slogią nuotaiką ir užgožia Kalėdų džiaugsmą. „Kaip atrodo ta skulptūra? Ji visai ne vietoje. Kokią nuotaiką kuria? Kalėdų verksmas“, – retorinius klausimus pylė vaikinas. Anot jo, daugelio šiauliečių nedžiugina ir pačios eglės papuošimas – dideli raudoni burbulai.

Šiauliuose įžiebta eglė

Feisbuke – juoko banga

Dar prieš įžiebiant pagrindinę miesto gatvę socialiniame tinkle „Facebook“ pasišaipymų banga kilo dėl Šiauliuose esančio prekybos centro „Saulės miestas“ dekoracijų.

Nuotrauka su ja ir šypsenėlėmis socialiniame tinkle ėmė plisti žaibiškai. „Arba aš čia kažko neįkertu arba jie kažką pražiūri“, – pasidalinęs prekybos centro dekoracijų nuotraukomis rašė vienas iš internautų. Prie savo įrašo jis pridėjo besijuokiančią šypsenėlę. Vaikino įrašą jau pamėgo daugiau nei 700 žmonių.

Saulės Miesto papuošimai, arba aš čia kažko neįkertu arba jie kažką pražiūri :DPosted by Mantas Baltutis on Thursday, December 3, 2015

Penktadienį prekybos centro rinkodaros vadovė Irmantė Sviensienė DELFI sakė žinanti apie tokią žmonių reakciją, bet to nesureikšminanti.

„Papuošimo idėja tikrai nėra tokia, kokia pristatoma socialiniuose tinkluose. Ten specialiu kampu nufotografuota ir iškirpta tik viena detalė. Bendras papuošimas atrodo kitaip – vienas rutulys padėtas kitoje pusėje, papuoštas fasadas. Žodžiu, lakios fantazijos žmonės tiesiog rado, kur papokštauti. Tai hiperbolizuota ir šaržuota“, – teigė ji.

Paklausta, ar darant šią kompoziciją nekilo minčių, kad ne visiems žmonėms ji gali priminti tik smagų kalėdinį papuošimą, I. Sviensienė sakė apie tai nesusimąsčiusi. „Centrą puošiame visiems lankytojams. Ypač – vaikams, šeimoms. Tradiciškai prekybos centre laukia ir Kalėdų senelis. Tikrai esame gražiai pasipuošę. Be to, šias dekoracijas naudojame ne pirmus metus, tiesiog skiriasi jų išdėstymas“, – aiškino prekybos centro atstovė.

Prekybos centro atstovės teigimu, kol kas pakeisti dekoracijų neplanuojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (471)