Švenčių organizatoriai dėl pačių gyventojų saugumo stengiasi neatskleisti tikslaus eglučių įžiebimo ceremonijų laiko, taip norėdami išvengti pernelyg didelių susibūrimų. Tačiau visi norintys pajusti šventinę nuotaiką liūdėti neturėtų - didžioji dalis šalies miestų švenčių bus transliuojamos internete, socialiniuose tinkluose. „Delfi" domėjosi, per kur bus galima stebėti eglučių įžiebimo ir kitus renginius, kada jie vyks bei kokios dar kalėdinės staigmenos laukia šalies miestų bei miestelių gyventojų.

10 didžiausių Lietuvos miestų šventinius renginius galite rasti čia.

NERINGA

Gruodžio 3 d.
Neringos eglė 2019 m.

Nors pandemija ir koreguoja įprastą Kalėdų laukimą, jau netrukus į Neringą sugrįš didžiųjų metų švenčių nuotaikos. Gyvenvietėse įsižiebs Kalėdų eglės, o Nidos centre atsiras naujas interaktyvus šviesos labirintas, kviesiantis žingsniuoti į 2021-uosius – Lietuvos kultūros sostinės metus.

Neringos Kalėdų eglių įžiebimą kurorto gyventojai ir svečiai kviečiami stebėti nesiburiant, saugiai ir šiltai savo namuose. Gruodžio 3 d. jis bus transliuojamas Neringos savivaldybės, Nidos KTIC „Agila“, Neringos meno mokyklos „Facebook“ puslapiuose.

Pievoje greta Nidos uosto gruodį bus įkurtas meninis šviesos objektas – labirintas, atkartosiantis „Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021“ prekės ženklo motyvą. Į interaktyvų šviesos labirintą žmonės galės patekti.

Šviečiančių puošmenų Neringoje šį gruodį bus ir daugiau. Juodkrantės, Preilos ir Pervalkos gyvenvietėse bus įrengtos meninės šviesos instaliacijos – šviesos žibintai. Greta saulės energiją naudojančių žibintų bus pastatyti stendai, pristatantys projektą „Neringa – Lietuvos kultūros sostinė 2021“.

Nidoje ir Juodkrantėje nušvis medžiai, išryškinant jų kamienus ar šakas. Preiloje švytės baltų ženklai, Pervalkoje – jachtų formos.

Visą gruodžio mėnesį Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ savo Facebook puslapyje vers virtualaus Advento kalendoriaus lapus. Centro kūrybiniai kolektyvai sukurs ypatingų pasiūlymų rinkinį Advento metu: kūrybines kalėdinių papuošimų dirbtuves, Advento tradicijų pristatymą, dainų ir kulinarinius vakarus.

Pavargusius nuo ekranų, bendruomeninės iniciatyvos kvies pasivaikščioti ir viešosiose erdvėse. Šventiniais sveikinimais ir linkėjimais bus galima apsikeisti sveikinimo plokštumoje Nidos centre.
Ilgiausiame Lietuvos mieste net ir žiemą galima rinktis individualius gamtos patyrimo maršrutus, atversiančius naujas, dar neregėtas Kuršių nerijos gamtos panoramas.

DRUSKININKAI

Gruodžio 4 d.
Druskininkų eglė

Žiemos švenčių sezono pradžią Druskininkai skelbs tiesioginės transliacijos Druskininkų kultūros centro „Facebook“ paskyroje, tuo pat metu bus galima stebėti Druskininkų eglės įžiebimą.
Pandemija diktuoja, kad Kalėdas šiais metais švęsime ne gausiame draugų būryje, o su šeima – todėl gražiausias metų šventes Druskininkai pasitiks kaip tikras ŠEIMOS Kalėdų miestas, kur kiekviena šeima ras ką pamatyti, kur pasivaikščioti, iš ko pasisemti stebuklingo švenčių laukimo.
Druskininkai – vienintelis miestas visoje Lietuvoje, galintis garantuoti, kad kalėdiniu laikotarpiu sniego tikrai bus! Jei sniego nepadovanos gamta, tuomet sniegu pasirūpins „Snow Arena“.

Šiais metais Druskininkai ypač orientuojasi į inovatyvius sprendimus: šventinei nuotaikai sukurti bus pasitelkti garso ir šviesų dronai, lazeriai, specialus apšvietimas – šie efektai bus naudojami ir puošiant pagrindinę miesto eglę.

Daugiau kaip 20 metrų aukščio didžioji Kalėdų eglė papuošta žaižaruojančiais žaisliukais, girliandomis ir karūna. Bus sumontuota inovatyvi lazerių sistema, kuri pagrindinei Druskininkų eglei suteiks magišką, įspūdingai žaižaruojantį skraistės efektą. Lazerių sistema bus naudojama ir visam Pramogų aikštės apšvietimui.

Devintus metus bus tęsiama Druskininkų savivaldybės originalių kalėdinių eglučių parko iniciatyva, kasmet pritraukianti vis daugiau žmonių. Gydyklų parke, šalia muzikinio fontano, naujomis spalvomis ir nežabota fantazija nušvis kalėdinių eglučių parkas. Tam intensyviai ruošiasi kurorto įstaigos, įmonės, bendruomenės ir organizacijos. Šiuo metu jau žinome, kad parke sužibės 54 įspūdingos ir originalios eglės. Ir nors kūrybinius sumanymus jos saugiai laiko paslaptyje, tačiau jau dabar aišku, kad galima tikėtis pačių netikėčiausių sprendimų.

UKMERGĖ

Gruodžio 12 d.
Ukmergės eglė 2019 m.

Tradicinis Kalėdų eglės įžiebimo renginys šįkart nebus organizuojamas, tačiau jei pavyks, jį turėtų
pakeisti Ukmergės dangų net iš trijų vietų nušviesiantys šventiniai fejerverkai.

Nušvitus šventiniams Ukmergės miesto eglutės žiburiams, virtualiai – per Ukmergės KC paskyrą
socialiniame tinkle „Facebook“ bus išplatinti tradiciniai kalėdiniai sveikinimai. Tokiu pačiu būdu bus išplatinti ir meno saviraiškos kolektyvų sveikinimai su koncertiniu numeriu, ukmergiškiai bus kviečiami dalyvauti jau 15-ąjį kartą rengiamoje labdaros ir gerumo akcijoje „Baltas angelas" bei aukoti vienam sunkiai sergančiam berniukui.

Ukmergiškiai bus kviečiami nesibūriuojant aplankyti visas papuoštas miesto erdves. Specialiai tai
progai bus parengtas visų lankytinų šventinės Ukmergės vietų žemėlapis. O pasigrožėti tikrai bus
kuo: papuoštu Ukmergės piliakalniu, Žuvų gatvėje atsirasiančiu magišku mišku, pačiame miesto
centre stovinčios Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios šventoriuje įrengta prakartėle, interaktyvia
vizualine paroda lauko ekrane ir kt.

Kalėdų eglė jau ketvirtus metus iš eilės bus išskirtinė ir yra viena iš ekologiškiausių tarp visų šalies miestus papuošusių žaliaskarių, nes yra gyva. Ukmergės rajono savivaldybė nuo 2016 metų nusprendė sulaužyti ištisus dešimtmečius gyvavusią tradiciją miesto centre, aikštėje priešais Kultūros centro pastatą, statyti nukirstą eglę.

Šių metų Šv. Kalėdų Ukmergėje tema – „Magiškas miškas". Eglutė bus puošiama subtiliu klasikiniu stiliumi, neužgožiant jos gyvo grožio.

PALANGA

Gruodžio 5 d.
Palangos eglės įžiebimo šventė 2019 m.

Į daug žmonių pritraukiančius renginius šiemet Palanga nekvies, tačiau visą šventinį laikotarpį
kurorto gyventojų ir svečių lauks staigmenos. Palanga gruodį virs pasakų miestu, ir šią pasakišką
nuotaiką kurs ne tik padabintos viešosios erdvės, bet ir kurorto gatvėmis kartas nuo karto
pravažiuojantis ar praeivius netikėtai užkalbinantis Kalėdų senis, netikėti sveikinimai artėjančių
švenčių proga bei kitos staigmenos. Svarbiausia, kad miesto gyventojus ir svečius jos užklups
netikėtai – niekuomet nežinosi, kur ir kada Kalėdų laukianti Palanga padovanos malonų netikėtumą.

Gruodžio 5 d. tiesioginės transliacijos metu, prie Palangos kurhauzo, ir Šventojoje, centrinėje
miesto aikštėje įsižiebs eglės. Grafų Tiškevičių alėjoje bus pastatytas didžiulis šventinis LED
ekranas, kuris praeiviams skleis žinutę, kad šventė jau čia pat. Ekrane radijo teatras, lydimas
įspūdingų vaizdo projekcijų, paseks Kalėdų pasaką, beje, tai yra specialiai Palangai sukurtas projektas, o animacinis filmukas kaip Šokliukė ieškojo Kalėdų eglutės džiugins Šventojoje.

Visą gruodį net 99 palinkėjimus Palangai dovanos Palangos ir Šventosios bendruomenės, kurių
amžius yra nuo darželinuko iki garbaus amžiaus senjoro. Šis skaičius pasirinktas neatsitiktinai, nes
ateinančiais 2021 metais Palanga minės 100-ąjį gimtadienį. Netikėtai, karts nuo karto, ekrane
pasirodys ir Kalėdų senis, kuris tiesiogiai kalbins pro šalį einančius praeivius.

Vyks ir kalėdinės edukacijos, kurios bus transliuojamos per socialinius tinklus. Pamatysime, kaip
Kalėdoms ruošiasi net trys žmonių kartos. Taip pat menininkė Sigutė Ach mokys nusipiešti atvirutę, dar gaminsime Advento vainikus, dabinsime meduolius. Visa tai bus galima išvysti Palangos kultūros ir jaunimo centro Feisbuko paskyroje.

Gruodžio 11 d. muzikos gurmanai turės puikią galimybę per socialinius tinklus, tiesiogiai iš
Kurhauzo koncertų salės klausytis „Muzikos vakarų kurhauze“ koncerto „Trio Agora-Tapatybės
jungtys“.

Kad švenčių laukimo nuotaika dar ryškiau tvyrotų ore, visi Palangos miesto gyventojai raginami
prisijungti bei aktyviai kurti ne tik savo namų jaukumą, bet ir kalėdinį spindesį. Kviesime visus
bendromis pastangomis mieste sukurti kuo daugiau šviesos – padabinti savo namų langus,
balkonus, kiemus šventinėmis lemputėmis.

RADVILIŠKIS

Guodžio 4 d.
Radviliškio eglė 2019 m.

Tradicinę, papuoštą dviejų spalvų skirtingo dydžio bumbulais ir lemputėmis, Kalėdų eglę planuojama įžiebti vakare nuotoliniu būdu.

Tą patį vakarą, kaip ir kasmet, tradiciškai, Radviliškio miesto centre įsižiebs ir Kalėdų eglučių alėja. Joje šiais metais planuojama sulaukti daugiau nei 20 netradicinių eglučių, kurias papuoš Radviliškio miesto ir rajono įmonės, įstaigos. Jokie kiti šventiniai renginiai nevyks.

KĖDAINIAI

Gruodžio 4 d.
Kėdainių Kalėdų eglutė 2019 m.

Kalėdų eglutės įžiebimas bus transliuojamas tiesiogiai internetu. Kalėdinio švenčių periodo tema - „Saulė sugrįžta“. Jos sugrįžimo bus laukiama su dvigubu nekantrumu, tikintis, kad nušvitusi, ji išsklaidys ir tamsą, ir virusus. Pasirinktos temos motyvais bus dekoruota ir Kalėdų eglutė.

Didžiosios Rinkos aikštės karalienė šiemet atlieps senuosius baltų tikėjimus. Ji bus dekoruota dangaus kūnais: saule ir mėnuliu, kurie simbolizuoja gamtą ir jos magiškas galias, į kurias tikėjo senovės lietuviai. Gruodžio 4 dieną kažkuriuo metu į aikštę atvyks ir Kalėdų senelis. Jis tradiciškai paskelbs švenčių pradžią. Kalėdų senelis mieste viešės netrumpai. Mieste jį bus galima sutikti važinėjantį labai šiuolaikiška ekologiška priemone – elektromobiliu. Jeigu eidami gatve ar važiuodami pastebėsite šventiškai papuoštą 1,5 metro pločio transporto priemonę, skubėkite pamojuoti. Gali būti, kad tai bus vienintelis jūsų pasimatymas šiemet.

MAŽEIKIAI

Gruodžio 11 d.
Mažeikių eglutė 2019 m.

Vyks virtualus Kalėdų eglės įžiebimo renginys (koncertas), transliuojamas per regioninę televiziją, socialinius tinklus.

Kalėdų eglė Mažeikiuose turėtų suspindėti visu gražumu ir abejingų nepalikti. Šiemet aiškiai suformuluota miesto puošybos žinutė visai Lietuvai – „Mažeikiai – pramonės centras“. Šiemet minimos svarbios datos – Mažeikių savivaldos šimtmetis, naftos perdirbimo gamyklos 40-metis. Šios sukaktys turėtų atsispindėti ir puošiant miestą. Miesto puošybos elementai ne tik pabrėš istorinę pramonės raidą, bet kartu bus ir modernūs, atspindintys miesto ambiciją išlaikyti aukštą pramonės plėtros lygį, pasitelkiant originalias modernias priemones.

Šiųmetės Kalėdos dėl pandemijos bus kitokios – tradicinio Advento vainiko ir eglės įžiebimo šventės vyks be žiūrovų.

Lapkričio 26 d. V. Burbos skvere bus nupintas kelių metrų skersmens adventinis vainikas – pagrindinis artėjančių didžiųjų metų švenčių laukimo akcentas, dovana miestui ir jo svečiams. Advento vainikas Mažeikiuose pinamas jau nuo 2013 metų.

PAGĖGIAI

Gruodžio 1 d.
Pagėgių eglė 2019 m.

Dėl susiklosčiusios epidemiologinės situacijos šalyje Pagėgių savivaldybėje šiemet bus atsisakyta kalėdinės eglutės įžiebimo šventės bei kitų renginių, tačiau tradicija puošti eglutes bus tęsiama. Kiekvienoje Pagėgių savivaldybės seniūnijoje gruodžio 1 dieną bus įžiebtos eglutės, nuo 15 val. Pagėgių mieste ir seniūnijose skambės kalėdinė muzika.

Pagėgių miesto eglė ypatinga tuo, kad užauginta pačių pagėgiškių, auga miesto parke, yra 11 metrų aukščio. Šiemet ši žaliaskarė pasipuoš naujomis dekoracijomis, o Birutės g. alėja džiugins nauju 2,5 m. skersmens šviečiančiu kalėdiniu žaislu.

JONIŠKIS

Gruodžio 5 d.
Joniškio eglutė 2019 m.

Siekiant išvengti žmonių susibūrimų, eglutės įžiebimo ceremoniją gyventojai kviečiami stebėti tiesioginę transliaciją virtualioje erdvėje – socialinio tinklo „Facebook" platformoje. Šventinis koncertas bus transliuojamas tik virtualioje erdvėje ir dėl projekcijos atsispindės Kultūros centro pastato languose.

Pagrindinis Joniškio miesto Kalėdų eglutės išskirtinumas yra tai, kad ji yra natūrali, gyva, miesto centre auganti eglė, jau ne vienerius metu džiuginanti gyventojų širdis šventiniu laikotarpiu. Joniškis išsiskiria tuo, kad pagrindinį Šv. Kalėdų atributą puošia nenukirsdamas eglės trumpam periodui ir nenaudodamas dirbtinių karkasų.

Aikštėje prie eglutės stovės šventinė foto sienelė, prie kurios gyventojai galės įsiamžinti ir kelti smagias akimirkas į socialinius tinklus. Gyventojai turės progą išvysti išskirtinę šviesų promenadą, o taip pat jų laukia ir kitos malonios staigmenos.

LAZDIJAI

Gruodžio 7 d.
Lazdijų eglė 2019 m.

Lazdijai, palydėdami 2020-uosius Tautodailės metus, gražiausias žiemos šventes pasitinka su šūkiu „Atrask raštuotas Kalėdas Lazdijuose“. Tautodailės raštų motyvais išpuoštos kalėdinės eglės vidus irgi neįprastas - ten įsikurs kreivų veidrodžių karalystė. Į ją žada atvykti ir pati Alisa bei kiti stebuklų šalies herojai.

Deja, gyvai jų išvysti lazdijiečiai negalės dėl susiklosčiusios situacijos šalyje, tačiau tiek eglės įžiebimą, tiek Alisos ir jos bičiulių viešnagę bus galima virtualiai stebėti Lazdijų rajono savivaldybės ir Lazdijų kultūros centro socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose. Tačiau jau įžiebus eglę, visi norintys galės patys apsilankyti kreivų veidrodžių karalystėje bei pasigrožėti Lazdijų miesto Adolfo Ramanausko - Vanago aikštėje atidaryta kalėdinių instaliacijų paroda „Raštuotos įstaigų kalėdos“, kur savo kūrybinius raštuotus sumanymus atskleis rajono bendruomenės, seniūnijos, įstaigos ir organizacijos.

TELŠIAI

Gruodžio 6 d.
Telšių eglė 2019 m.

Tradiciškai Kalėdinė eglė bus įžiebta per miesto gimtadienį. Tik šiemet tūkstančiai lempučių nušvis netikėtai. Dėl pandemijos tikslaus laiko, kada ji bus įžiebiama, neskelbiama viešai, siekiant išvengti susibūrimų. Gyventojams kalėdinis stebuklas bus transliuojamas vaizdo transliacijos pagalba savivaldybės socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Klasikinė eglutė bus papuošta tūkstančiais šiltos spalvos lempučių, o visi žaislai kabės po ja. Kiekvienas atėjęs prie žaliaskarės galės po ja palysti, ją paliesti, pajusti šių metų šventes. Mažuosius pasitiks interaktyvi naujovė – bus įkurtas kalėdinis paštas, kurį saugos ir už siunčiamus laiškus dėkos Žemaitijos simbolis – Kalėdoms pasipuošusi meška. Eglutę aplankyti kviečiami mažomis grupelėmis tik su šeima ar artimaisiais.

Šiemet atgaivinta tradicija - visus grįžtančius bei išvykstančius sveikins Kalėdų egle virsiantis ir tūkstančiais lempučių nušvisiantis telekomunikacijų bokštas. Šis bokštas yra ant aukščiausios miesto kalvos, tad bus matomas net iš tolimiausių miesto kampelių, o įžiebtas jis bus drauge su miesto egle. Tai pat tradiciškai prie miesto papuošimo ir šiemet galės prisidėti visi norintys - Katedros aikštėje bus įkurta kalėdinių eglučių alėja. Iš anksto užsiregistravusioms organizacijoms ar įmonėms rezervuojamos eglutės, kurias jos pačios puoš ir rodys savo išradingumą. Šiųmetė alėjos tema skirta paminėti trisdešimtąsias atkurtos Lietuvos Kalėdas Žemaitijos sostinėje, o čia įsikursiančių nuostabių eglučių skaičius taip pat simbolinis – jų bus lygiai 30.

O kur dar mažųjų pamėgta Kalėdų senelio ambasada, kuri šiemet vaikų ir jų tėvelių lauks persikėlusi į internetinę platformą. Bus galima iš anksto užsakyti asmeninius stebuklingų snaigių paliestus Kalėdų senelio video sveikinimus. Dar daugiau – šiemet Kalėdų laukimo džiaugsmą dovanoja pradėjęs veikti stebuklingas nykštuko Barzduko paštas, kuris siunčia asmeninius laiškus vaikams, kuriuose jie randa ne tik pradžiuginančią žinutę, bet ir gerųjų darbelių korteles, kurios pataria, ką reikia daryti, kad aplankytų Kalėdų senelis su dovanomis.

JURBARKAS

Gruodžio 4 d.
Jurbarko eglė 2019 m.

Jurbarko miesto pagrindinė Kalėdų eglė jau trečius metus bus įžiebta Jurbarko dvaro parke. Eglutės įžiebimo renginys bus transliuojamas tiesiogiai virtualioje aplinkoje – Jurbarko kultūros centro socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Tuo pačiu metu bus įžiebtos ir visų kitų Jurbarko rajono seniūnijų eglės. Jų įžiebimo renginiai (tiesiogiai arba vaizdo įrašai) bus transliuojami kitų Jurbarko rajono kultūros centrų bei seniūnijų socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose.

Praėjusiais metais Jurbarko eglutė simbolizavo smėlio laikrodį, kurio simbolika šiuo metu pasaulį sustabdžius koronaviruso pandemijai yra dar stipresnė. Todėl prie šios idėjos nuspręsta pasilikti ir šiemet su viltimi, kad lėtai byrantis „pasaulio smėlio laikrodis“ 2021-aisiais vėl pradės tekėti įprastu tempu.

VISAGINAS

Lapkričio 27 d.
Visagino eglė 2019 m.

Įprasto formato šventinio renginio, mugės nebus, tačiau kūrybinė komanda labai stengiasi, kad visaginiečiai pajustų artėjančias šventes, kad Kalėdų dvasia pasklistų po visą miestą ir pasiektų kiekvienos visaginiečių šeimos namus. Organizatoriai parengė ir elektroninį Visagino kalėdinio maršruto žemėlapį.

Visaginiečių laukia saugus pasivaikščiojimas Visagino Kalėdų maršrutu „Stebuklo belaukiant". Maršruto stotelės sudėliotos taip, kad jų lankytojai būtų kuo plačiau išsibarstę po miesto teritoriją, būtų nesunku išlaikyti saugius atstumus.

Kokios Visagino kalėdinio maršruto stotėlės lauks savo keleivių? Pasakų erdvė, papuošta šventinėmis girliandomis, kurioje bus nuolat skaitomos kalėdinės pasakos, ant pastato sienos rodomi šventes primenantys animaciniai filmukai, 3D stereogramų paroda „Mažasis princas“, vaizdo ir garso lazerių instaliacija „Kubas“, vizualiai Kalėdų egle virstantis vienas iš miesto pastatų, 3D projekcijos, kalėdinėms dainoms atsiveriančios Kalėdų langinės, kitaip nušviestas tunelis po tiltu link ežero, romantinė instaliacija ant alėjos laiptų, šviečiantys tuneliai, medžiai, muzikantai, elniai, girliandos ir, žinoma, išpuoštoje Santarvės aikštėje – gražuolė žaliaskarė – pagrindinė Visagino eglė.

O Visagino eglė išskirtinė tuo, kad kukliai ir skoningai apsirengusi eglė yra išmani - yra parinkta 10 dainų, kurias gali užsakyti miesto gyventojai ir svečiai siunčiant nemokamą žinutę naudojant mobilųjį telefoną. Įsijungia daina ir eglutė pradeda mirksėti visomis savo spalvomis į pasirinktos muzikos taktą.

ZARASAI

Gruodžio 4 d.
Zarasų eglė 2019 m.

Šiais metais jokie renginiai gyvai prie eglės nevyks, tačiau Zarasų kultūros centras stengiasi palaikyti šventinę nuotaiką tiek mieste, tiek internetinėje erdvėje. Prie eglės bus įrengtas didelis ekranas, kuriame praeinantieji ar pravažiuojantieji galės matyti ir girdėti kultūros centro kurtus muzikinius vaizdo įrašus ir sveikinimus, o miesto bažnyčiai bus sukurtas meninis apšvietimas. Ekranas ir apšvietimas yra Zarasų kultūros centro vykdomo projekto ,,Meno iš ekrano" dalis (projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba).
Šiais metais eglė papuošta Zarasų miesto simbolika – elniažuvėmis (miesto herbo simbolis).

KUPIŠKIS

Gruodžio 11 d.
Kupiškio eglė 2019 m.

Oficialių renginių nevyks, eglutės įžiebimas bus transliuojamas nuotoliniu būdu.

Kupiškio „eglė“ šiais metais bus kupiškėnų dovanotas kėnis, papuoštas daugiau nei 10000 gintarinių (o gal auksinių) LED lempučių.

GARGŽDAI

Gruodžio 4 d.
Gargžduose įžiebta kalėdinė eglutė 2019 m.

Gyventojai virtualų iki 15 minučių trukmės eglės įžiebimo renginį galima stebėti internetu Klaipėdos rajono savivaldybės, Gargždų kultūros centro, laikraščio „Banga“ bei portalo „Mano Gargždai“ „Facebook“ paskyrose ir savivaldybės „Youtube“ kanale. Šventinė programa bus transliuojama iš „Minijos“ kino teatro, o pati eglė bus įžiebiama gyvai, lauke, lydint fejerverkams.

Tą patį vakarą drauge su žaliaskare sutviskės ir savivaldybės aikštėje augantys medžiai bei Klaipėdos ir Kvietinių gatvės apšvietimo atramos, puoštos naujomis, stilizuotomis dekoracijomis.
Tradicinius kalėdinius papuošimus pakeis stilizuoti miesto herbai, kurie nebus nukabinami – tam, kad galėtų būti įjungiami miesto bei valstybinių švenčių metu. Kalėdinėmis puošmenomis bus dekoruoti ir gėlių vazonai Klaipėdos gatvėje.

Kad švenčių laukimas mieste būtų dar gražesnis, gruodžio 4–5 d., 25–26 d. ir sausio 1 dieną nuo 18 iki 22 valandos Gargždų kultūros centro languose bei Feisbuko paskyroje bus rodomos vaizdo projekcijos – pasakos.

ELEKTRĖNAI

Gruodžio 5 d.
Elektrėnų eglė 2019 m.

Įžiebimo transliaciją kviečiama saugiai stebėti internetu, jos metu Elektrėnų savivaldybės gyventojus ir svečius sveikins Lietuvos vyriausias Kalėdų senelis Kalėda. Eglės įžiebimą vainikuos šventinis lazerių ir fejerverkų šou „Švies naktį, švies dieną Elektrėnų miesto eglė ir jos žiburiai“!

Šiemet Elektrėnai švenčia 60-ąjį gimtadienį, todėl tiek eglė, tiek visa miesto aikštė bus itin ryški ir spalvinga. Aikštę papuoš dideli ryškūs žaislai, kurie bus išsidėstę įvairiose aikštės vietose. Miesto aikštės fontano vietoje miestiečiai ir svečiai galės grožėtis ryškiaspalviu kupolu, kurio spalvomis bus galima grožėtis ir iš vidaus. Pagrindinis įėjimas į aikštę primins arką, kuri visus atvykusius pasitiks spalvotomis lemputėmis.

VARĖNA

Gruodžio 11 d.
Varėna įžiebė Kalėdų eglę 2019 m.

Gruodžio 8 d. tėveliai kviečiami daugiau laiko praleisti su vaikučiais ir sukurti dekoraciją bendrai Varėnos miesto bendruomenės eglutei, stovinčiai alėjoje. Gruodžio 9 d. Varėnos miesto gyventojai kviečiami drauge susitvarkyti namus ir šventiškai pasipuošti langus, balkonus, duris, kiemus.
Gruodžio 11 d. papuoštas muzikinis autobusiukas važinės po miestą, skambės kalėdinės muzikos įrašai, įrašyti sveikinimai.

ROKIŠKIS

Gruodžio 4 d.
Kalėdų eglutės įžiebimas Rokiškyje 2019 m.

Renginys šiemet bus tiesiogiai transliuojamas Rokiškio kultūros centro „Facebook“ paskyroje, tad bet kuriame pasaulio kampelyje esantys rokiškėnai kviečiami įžiebimo šventės renginius saugiai ir jaukiai stebėti namie – šventės transliacija net ir negalinčius dėl pandemijos grįžti į Lietuvą rokiškėnus sugrąžins į savo miestą, namus. Eglutės viršūnę papuoš įspūdinga žvaigždė, kurios trafaretu organizatoriai pasidalins dar iki įžiebimo su kvietimu ją kabinti namų languose ir šitaip išpuošti visą miestą.

Šalia pagrindinės miesto eglės Nepriklausomybės aikštėje nusidrieks eglių alėja. Tai – kasmetinė Rokiškio tradicija: miesto gyventojai ir jame veikiančios įmonės kasmet dovanoja eglutes, kuriomis po švenčių atkuriami miesto parkai.

Eglutės įžiebimo vakarą šalia Nepriklausomybės aikštės jaukiai įsikūręs iš Rokiškio kilęs vyriausiasis Lietuvos senelis Kalėda tiesioginės transliacijos metu sveikins su artėjančiomis šventėmis. Eglutės įžiebimą lydės trys gyvieji paveikslai, įkurdinti skirtingose miesto vietose: prakartėlė šalia eglutės ir gyvieji paveikslai šalia Rokiškio krašto muziejaus vartų ir savivaldybės aikštėje. Visos renginio vietos bus virtualiai aplankytos tiesioginės transliacijos metu, o jei vis dėlto nekantriausieji norės eglutę ir gyvuosius paveikslus apžiūrėti patys gyvai, organizatoriai pataria tai daryti pravažiuojant automobiliu, tačiau nesibūriuojant renginių vietose.

Kalėdinės iniciatyvos Rokiškyje prasidės dar iki eglutės įžiebimo ir tęsis iki pat švenčių: švietimo ir kultūros įstaigos „Facebook“ Kalėdų puslapyje kasdien transliuos muzikinius sveikinimus, kiekvieną advento sekmadienį bus transliuojami trumpi išskirtinių miesto vargonų koncertai, rokiškėnai bus kviečiami siųsti savo sveikinimui miestui ir t.t.

PLUNGĖ

Gruodžio 4 d.
Plungė 2019 m.

Organizatoriai nenurodo eglutės įžiebimo laiko, kad žmonės nesibūriuotų. Dalį idėjų dar norima palaikyti paslaptyje.

Šiais metais bus didysis ir mažasis kalėdiniai ratai. Mažasis ratas – mieste, žmonės kviečiami fotografuoti, filmuoti gražiausiai papuoštas vietas ir siųsti „įrodymus“. Už tai bus išdalyti prizai. O didysis ratas jau sieks seniūnijas, jų tradicines eglutes.

Gyventojų laukia ir daugiau smagių idėjų, kurios dovanos žmonėms šilumą. Viena tokių – visi norintys vietos gyventojai kviečiami nufilmuoti savo sveikinimus. Tikimasi, kad sveikinimų gausa pasidalys nuo darželinuko iki senjoro, žmonės nepabijos būti žaismingi ir išradingi. Tai – viena iš kalėdinių idėjų, kurią padiktavo pandemija: daug kas greičiausiai negalės gyvai susitikti. Aikštėje šie sveikinimai suksis dešimt dienų. Tokia idėja kilo, nes negalima būriuotis, tad jei žmogus, eidamas gatve stabtelėjęs išgirs sveikinimą, gal jam pasidarys smagiau. Kiekvienas plungiškis, net gyvenantis užsienyje, taip pat gali užsakyti asmeninį žaisliuką miesto eglei ir skirti jį savo šeimai, tėvams, artimiesiems. Jau galima išsirinkti vardinį žaisliuką, kuris bus pakabintas ant pagrindinės Kalėdų eglutės.

Tradicinio kalėdinio miestelio šiais metais kol kas neplanuojama. Visgi tikimasi, kad originalių rankdarbių ar kitų išskirtinių dovanėlių mugę visgi pavyks suorganizuoti. Plungėje šventės rengėjai sako, kad kiekvienais metais šventės suartina artimus žmones, tad šiemet pasitelkus technologijas norima dar labiau išlaikyti šventinę nuotaiką ir išsklaidyti niūrias nuotaikas. Nebus pamiršti ir mažiausieji laiškų Kalėdų Seneliui rašytojai. Jų šalia pagrindinės miesto eglutės lauks Kalėdų Senelio paštas su mažyte paslaptimi: vos laiškas pasieks dėžutę, eglutė kaipmat pakeis spalvą.

BIRŽAI

Gruodžio 4 d.
Biržų eglė 2019 m.

Šventiniai renginiai nevyks. Šiais metais Kalėdų eglutės tema „Vaikystė".

ŠILUTĖ

Gruodžio 11 d.
Šilutės eglė 2019 m.

Pirmą kartą šventinę nuotaiką kurs šviesos instaliacijomis papuoštas visas Šilutės H. Šojaus dvaro parkas. Šventinė ceremonija vyks virtualiai - sveikinimus ir eglutės įžiebimą bei Šilutės kamerinio dramos teatro spektaklį vaikams H. K. Anderseno pasaka „Sniego karalienė“ ir šventinę programą kviečiame stebėti iš savo namų Šilutės r. savivaldybės „Youtube“ kanalu.

Kaip ir kasmet, eglutę dovanoja miestą mylintys Šilutės gyventojai. Eglutė bus išskirtinė mūsų pasiilgimu džiaugtis. Vien žinia, kad ji įžiebta, padarys ją išskirtinę, atnešančia švenčių laukimo šviesą. Dvaro aplinkoje bus eglučių alėja, kuri bus puošiama „saldžiai“.

Malonios staigmenos, naujos šventiškai papuoštos vietos, kvietimas atrasti ir kurti neabejotinai padės laukti ir džiaugtis Kalėdų šventėmis. Nuo gruodžio 11 d. veiks Kalėdų senelio paštas.

TAURAGĖ

Gruodžio 4 d.
Įžiebta Tauragės eglė 2019 m.

Dėl koronaviruso pandemijos renginių šiais metais bus atsisakyta, tačiau eglutės įžiebimą, Kalėdų senelio sveikinimus bus galima pamatyti per Tauragės kabelinę televiziją ir Tauragės rajono savivaldybės Facebook paskyrą.

Šių metų Tauragės eglutė bus interaktyvi. Aplink eglę bus įrengtos keturios pakylos, ant kurių užlipus eglutė nušvis vis kita spalva ir suskambės skirtingi kalėdiniai muzikiniai kūriniai. Taip pat be įprasto miesto papuošimo, šiemet Tauragės miesto bažnyčių gatvėje pirmą kartą nusidrieks 60 kalėdinių eglučių alėja, prie kurių puošimo prisideda įmonės, visuomeninės organizacijos ir bažnyčia.

RIETAVAS

Gruodžio 5 d.
Rietavo eglė 2019 m.

Koncertinė programa nufilmuota iš anksto bus transliuojama Rietavo savivaldybės kultūros centro „Facebook“ ir „YouTube“ kanalais. Taip pat visi savivaldybės gyventojai yra kviečiami būtent tuo pačiu metu, tai yra gruodžio 5 d. įžiebti ir savo namų, vitrinų, organizacijų eglutes ir iliuminacijas.

Pačios eglutės apšvietimas lieka toks pat kaip praėjusiais metais, tačiau Laisvės aikštėje bus papuošti medžiai taip įrėminant erdvę, taip pat papildytas centrinės gatvės apšvietimas žibintais.

PRIENAI

Gruodžio 4 d.
Prienų eglė 2019 m.

Dėl esančios situacijos Kalėdų eglės įžiebimas Prienų Laisvės aikštėje planuojamas nuotoliniu būdu. Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, Kalėdų eglė – tai rajono gyventojų dovana.

ŠILALĖ

Gruodžio 4 d.
Šilalės eglė

Numatyta virtuali eglutės įžiebimo šventė.

Šilalės miesto eglutė šiemet bus dekoruota baltomis snaigėmis, sidabriniais burbulais, kaspinais ir tūkstančiais lempučių, o viršūnėje suspindės auksinė žvaigždė, kuri bus matoma iš visų pusių. Nors šiais metais Šilalės Kalėdų eglę nuspręsta puošti netradicinėje vietoje – Dariaus ir Girėno skvere, šventės rengėjai tiki, kad klasikiniais kalėdiniais papuošimo elementais dekoruota žaliaskarė džiugins savo jaukumu miestiečius ir miesto svečius.

VILKAVIŠKIS

Gruodžio 4 d.
Vilkaviškio eglė 2019 m.

Eglės įžiebimo renginio daryti nenumatoma. Visus gyventojus kviečiama jungtis į tiesioginę
socialinio tinklo „Facebook“ transliaciją, kurios metu Vilkaviškio miesto J. Basanavičiaus aikštėje
kartu bus įžiebta visą kalėdinį laikotarpį miestą nušviesianti Kalėdų eglutė.

Vilkaviškis jau daug metų išlaiko tradiciją puošti tikrą, mišku kvepiančią žaliaskarę. Dažniausiai ją
miestui dovanoja patys rajono gyventojai. Šiais metais Kalėdų simbolis – eglė – į centrinę miesto
aikštę atkeliavo iš vieno Vilkaviškio privačių gyvenamųjų namų kvartalo.

Organizatoriai paslapties nenori atskleisti, bet pati eglutė bus atsinaujinusi ir pasipuošusi nauju rūbu. Tą dieną Kalėdomis suspindės visas Vilkaviškio miestas – J. Basanavičiaus aikštėje bus įžiebta ne tik Kalėdų eglutė, bet spindinčia skraiste pasipuoš ir aikštės medžiai, kalėdinėmis dekoracijomis nušvis įvairios miesto vietos ir pastatai. Tą pačią dieną bus įžiebta ir Kalėdinių eglučių alėja.

ŠIRVINTOS

Lapkričio 29 d.
Širvintų Kalėdinė eglė 2019 m.

Eglės įžiebimas bus transliuojamas internetu, gyventojai nebus kviečiami, kad nesibūriuotų ir nepažeistų karantino taisyklių. Tą vakarą vyks tiesioginė transliacija internetu, sveikinimo žodį tars ir atvykęs Kalėdų senelis. Šių metų akcentas – saugios ir jaukios Šv. Kalėdos.

4-5 įrengtose šventinėse erdvėse žmonės galės pasijusti it miške, svečių laukia staigmenos. Kaip visada prie Kalėdų eglės bus du nameliai, bus galima atsigerti karštos arbatos, vaikams nupirkti skanėstų.

KAUNO R.

Lapkričio 27 d.
Raudondvario dvare

Filmuotą eglutės įžiebimo ceremoniją bus galima stebėti Kauno rajono bendruomenės Feisbuko paskyroje.

Raudondvario pilies dvare, kuriame tradiciškai žiebiama pagrindinė Kauno rajono eglė, jau kuriamos dekoracijos, kurios papuoš parką, lankytojams svetingai atversiantį vartus į pasaulį, sklidiną šviesų, muzikos, linksmų balsų, tviskančių snaigių, raudonų kaspinų. Didžiausias kaspinas juos Kalėdų eglę, kuri taps tarsi dovana kiekvienam, atėjusiam pasisemti jaukumo, šilumos, šventinio pakylėjimo.

Prie pagrindinės Kalėdų eglės šiemet nebus besifotografuojančiųjų ypač pamėgtos karietos. Ji stovės kitoje parko vietoje – ten, kur lipti į ją bus pasirengusi Pelenė, šventiniam pokyliui pavirtusi Princese.

Prie Kalėdų eglutės vietoj karietos lauks interaktyvus Stebuklingas fortepijonas. Ši pramoga kiekvienam leis pasijusti įstabiu kalėdinių melodijų kompozitoriumi ir atlikėju. Suaugęs ar mažas lankytojas sės prie didžiulio Stebuklingo fortepijono, ir vos jo pirštai palies instrumento klavišus, pasigirs kalėdinė melodija, kuriai pritars ant Kalėdų eglutės žybsinčios šviesos. Bravo, bis, fotografiją atminčiai, maestro!

Šventiniame parke veiks ir per ketverius metus daugelio lankytojų išbandyta ir pamėgta čiuožykla. Čiuožykloje ir parko teritorijoje teks laikytis rekomenduojamų atstumų, vengti glaudaus kontakto, būriavimosi.

Vis dėlto Raudondvario dvaro parko teritorija didelė, vyksmas vyks ne patalpose, o po atviru dangumi, todėl norinčiųjų sau ir savo šeimai surengti kalėdinę iškylą ir pasisemti šventinės nuotaikos, be abejo, netruks.

Ir šiemet čia bus tradicinė prakartėlė, karštų gėrimų ir užkandžių, šviesomis blyksinčių kalėdinių kompozicijų ir instaliacijų. Jei tik bus galima užeiti į pilies vidų, pasitiks dar vienas personažas – Dama su įspūdinga Kalėdų pokylio suknia.

Vasarą Raudondvario dvare vykęs gėlių festivalis paliko kompozicijų, kurios gruodžio šviesoje atgims naujai. Povas, lelijos žiedas, fontanas, nušviesti kalėdinių šviesų, taps šventinės pasakos dekoracijomis.

PAKRUOJIS

Gruodžio 4 d.
Pakruojo eglė 2019 m.

Pakruojyje šiais metais organizatoriai žada daugiau dekoracijų ir girliandų. Planuojamos kalėdinės projekcijos, kurios bus tiesiogiai transliuojamos gyventojams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)