Neretuose namuose užverda šventinės aistros, kokia eglutė šiemet papuoš namus – kirsta lietuviška, daniška, auganti vazone ar prie namų kieme, o gal dirbtinė, medinė ar pačių sukurta. Puošiančių pušis taip pat jau nemažai. Nors lietuviai visgi linkę pirkti tradicines eglutes, pasirinkimo tiek jų dydžių, tiek formų, tiek spalvų kasmet tik daugėja, ypatingai interjero parduotuvėse. Didieji prekybos centrai sako pastebintys, kad klientai drąsiau eksperimentuoja su dekoracijomis, žaisliukais, įvairiais papuošimais, kuriems jų parduotuvėse išleidžia nemažą dalį savo kalėdinio krepšelio.

Kiekviena eglutė turi savo pirkėją

Ingos šeima, kurioje auga du vaikai, Kalėdų eglutę tradiciškai puošia pirmąjį gruodžio savaitgalį. „Kai vaikai buvo visai maži, puošdavome tik dirbtinę eglę, nes ir ilgiau išsilaiko, ir vaikai neištampo spyglių po visus namus, ir šventinė nuotaika ilgiau būna. Kai jauniausiai dukrai suėjo treji, nusipirkome eglutę vazone ir nuo to laiko puošiame tik ją. Vaikų kambaryje visuomet pakabiname gyvos eglės šaką, perkame ir puošiame ją likus maždaug savaitei iki švenčių”, - sako Inga.

Eglučių madų tendencijų Ingos šeima nesivaiko, ant jos kabina per gyvenimą surinktus, brangius atminimais žaisliukus – tiek tuos, kuriuos atsivežė iš savo gimtųjų namų, tiek tuos, kuriuos pirko jau būdami šeima.

Gediminas, prekiaujantis lietuviškomis sidabrinėmis eglutėmis vazonuose ir daniškomis kirstomis eglutėmis (kėniais), sako, kad visos eglutės turi savo šeimininkus. „Kadangi eglutėmis prekiausiu jau ketvirtus metus iš eilės, tai tikrai jaučiasi visų praėjusių metų įdirbis, nes didžioji dalis pirkėjų sugrįžta. Daniškos eglutės ir eglutės vazonuose yra geros dėl to, kad jos ilgiau išstovi, nemeta spyglių, todėl žmonės jas užsisako anksčiau. Šiemet eglutes pirmieji suskubo rezervuoti dar lapkričio 2 dieną. Su kiekvienu pirkėju bendraujame asmeniškai - parenkame eglutę pagal jo prašymus tiek dėl aukščio, tiek dėl tankumo ir pan. Aš visuomet sakau, kad kiekviena eglutė turi savo pirkėją“, - sako Gediminas.

„Būna, kad kartais klientai klausia ir apie lietuviškas žaliaskares eglutes iš lietuviško miško, bet dažniausiai tokios užklausos prasideda artėjant šventėms, kadangi tokių eglučių „galiojimo laikas“ yra trumpesnis“, - apie klientų norus pasakoja Gediminas.

Gediminas sako pastebėjęs, kad kiekvienais metais žmonės vis labiau laukia švenčių ir pradeda rūpintis Kalėdų eglute iš anksto: „Jei prieš trejus metus pirmąsias eglutes klientams į namus pradėjome vežti nuo gruodžio 10 dienos, tai praėjusiais metais pirmosios eglės pas pirkėjus jau keliavo nuo gruodžio 3 dienos, šiemet dar mėnesiu anksčiau! Kaip bebūtų, su šventine eglute namuose Kalėdų laukimas daug smagesnis“.

Kalbant apie kainas, tai, pasak prekiautojo, šiemet Kalėdinių eglučių kainos, jei ir didės, tai nebus žymus pakilimas, palyginus su praėjusiais metais, o lojalūs klientai visada gali derėtis. Eglutės kaina, pasak Gedimino, priklauso nuo jos aukščio, tankumo, „klasės“, ar kirsta, ar auga vazone: „Daniškų eglučių kainos prasideda nuo 25 eurų (1,25-1,50 m) ir kyla į viršų priklausomai nuo jos aukščio. Pavyzdžiui, 2 m eglutė kainuoja apie 30 Eur. Vazoninių eglučių kainos prasideda nuo 20 eurų (apie 0.8 m), 1.8 m eglutė kainuoja apie 40 Eur.

Poreikis vazoninėms eglutėms yra mažesnis palyginus su kirstomis daniškomis. Kainos artėjant šventėms dažniausiai yra didesnės, bet bent jau mes kainas mažiname, nes norisi išparduoti, kad neliktų „atsargų“ kitiems metams. Nemedžiojame vienadienės laimės. Pats pirkimo pikas turbūt būna likus 1-2 savaitėms iki švenčių, tada būna pats darbymetis“.

Eglutės dydį pirkėjai, pasak Gedimino, dažniausiai renkasi pagal gyvenamąjį būstą: jei gyvena bute, perka mažesnes eglutes – didžiausiai iki 2-2,5 m. aukščio. Jeigu nuosavame name ar lofte, dažnai užsisako ir iki 3 m. „Kadangi eglutes parduodame su pristatymu į namus, žmonės tai vertina ir papildomas mokestis už atvežimą tikrai nebūna problema, o labiau patogumo apmokėjimas. Nors kartais tai būna ir tik simbolinis mokestis – tiesiog saldainiai vaikams“, - šypsosi Gediminas.

Gediminas taip pat pastebi, kad kuo toliau, tuo vis mažiau lieka tokių žmonių, kurie eglutes, kaip seniau, perka Kūčių dieną: „Bet tikrai yra tokių žmonių, kuriems eglutės puošimas Kučių rytą yra jų tradicijos bei šeimos vertybės, dažniausiai – tai vyresnės karto atstovai“.

Didžiuosiuose prekybos centruose eglučių kainos išliks panašios

„Asortimente turime trijų tipų eglutes: dirbtines, gyvas eglutes vazonuose ir kirstas eglutes. Pastebime, kad klientai vis dar daugiau pageidauja tradicinių formų ir spalvų eglučių, tačiau drąsiau eksperimentuoja su papuošimais. Populiaru šiemet puošti eglės kaspinais, „ledo“ efekto žaisliukais“, - sako Rima Aukštuolytė, „Maximos“ atstovė ryšiams su visuomene.

Pasak R. Aukštuolytės, dirbtinių eglučių paklausa pradeda ryškėti antrąją lapkričio pusę ir išlieka aktyvi iki pat sausio mėnesio: „Šiemet dirbtinę eglutę galima įsigyti pigiau nei pernai. Jų kainos prasideda nuo 2,49 Eur (2018 metais – 3,99 eurų). Brangiausia didelė dirbtinė eglė šiemet kainuoja 149 eurus. Pernai „Maximos“ pirkėjai įsigijo apie 25 tūkst. dirbtinių eglių. O pirkėjų labiausiai mėgstamos – apie 0,5-1,5 m aukštį siekiančios eglutės“.

Gyvos eglės vazonuose ar nukirsti medeliai į „Maxima“ parduotuves atkeliauja gruodžio mėnesį. Pernai tokių eglučių parduota daugiau nei 9,5 tūkstančio, populiariausi – didesni (150-175 cm) kėniai.

Darius Ryliškis, „Norfa" atstovas spaudai, sako, kad dekoratyvinės eglutės vazonuose - t.y. konikos ir kadagiai jau netrukus pasirodys ir „Norfos“ parduotuvėse.

„Dirbtinės eglutės „Norfos" parduotuvėse kainuoja nuo 3,99 Eur (60 cm) iki 159,99 Eur (2 m 10 cm). Kainos išliks panašios, kaip ir pernai“, - teigia D. Ryliškis. Nukirstomis eglėmis prie kai kurių „Norfos" parduotuvių prekiaus savarankiški tiekėjai - pardavėjai. „Norfa" nuomos jiems aikšteles. Pati „Norfa" nukirstomis eglėmis prekiauti šiuo metu neplanuoja.

„Kol kas gyvų eglučių prekyboje dar neturime – kaip ir praėjusiais metais, jomis planuojame pradėti prekiauti gruodžio pradžioje. Atsižvelgdami į mūsų pirkėjų poreikius, matome, kad jiems aktualiausios yra mažos dekoratyvinės eglutės. Nors kalėdiniai pardavimai dar tik įsibėgėja, tačiau jau dabar matomas augantis LED lempučių ir įvairių šviečiančių dekoracijų populiarumas“, - sako Indrė Baltrušaitienė, „IKI“ Komunikacijos vadovė.

„Rimi“ Viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė sako, kad nuo gruodžio pradžios „Rimi“ prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjai ras nedidelių (30-40 cm) eglučių vazonėliuose, kiparisų bei kėnio šakų. Šių nuo didžiųjų švenčių neatsiejamų medelių kainos svyruos apie 6 eurus, šakų nesieks 2 eurų. Lyginant su praėjusiais metais, jų kainos išlieka panašios. Taip pat „Rimi“ pirkėjams siūlo žalias ir baltas 40 cm ir 60 cm dydžio plastikines eglutes. Prekybos tinklas kirstomis eglutėmis neprekiauja.

„Kasmet stebėdami šventinio laikotarpio pardavimus, taip pat matome, jog rinkdamiesi kalėdinio dekoro prekes pirkėjai pirmenybę teikia klasikinėms – raudonai ir aukso spalvoms, o daugiausia perka girliandų, eglučių burbulų, kitokių papuošimų bei šioms prekių kategorijoms išleidžia daugiausia. Per paskutinius metus taip pat pastebėjome, jog vis daugiau pirkėjų įsigyja ne jau pilnai papuoštus Kalėdų vainikus, o natūralius, nepuoštus ir dekoruoja juos patys. Šiais metais šventiniame dekore dominuoja šviesiai mėlyna ir rožinės spalvos“, - sako R. Keršienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)