Penktadienį baigėsi dvyliktus metus iš eilės organizuojami gražiausios Lietuvos eglės rinkimai, kuriuose dalyvauti buvo kviečiami DELFI skaitytojai.

Daugiau nei 35 tūkst. jų savo valią išreiškė vertindami 10-ies didžiausių Lietuvos miestų puošmenas.

Jie nusprendė, kad gražiausių Lietuvos eglių penketukas šiemet atrodo taip:

1. Vilniaus eglė (surinko 42 proc. balsų)

Gražiausios Kalėdų eglės rinkimai 2017 m.

2. Marijampolės eglė (surinko 16 proc. balsų)

Marijampolės eglė 2017 m.

3. Klaipėdos eglė (surinko 10 proc. balsų)

Klaipėdos eglė 2017 m.

4. Kauno eglė (surinko 9 proc. balsų)
Kauno eglė 2017 m.

5. Šiaulių eglė (surinko 6 proc. balsų)
Šiaulių eglė 2017 m.

Beje, nors mažesnių miestų ir miestelių gyventojai galėjo dalyvauti Alternatyviame gražiausios Lietuvos eglutės konkurse, DELFI redakciją tiesiog užplūdo Širvintų Kalėdų eglės nuotraukos – skaitytojai tikino, kad jai net nereikia šiame dalyvauti – neva ji pati dailiausia šalyje.

Širvintų eglutė

Žiba 70 tūkst. lempučių

Šių metų Vilniaus Kalėdų eglės aukštis siekia net 27 metrus. Žaliaskarė suformuota iš 70 tūkstančių lempučių, jai išpuošti panaudota beveik 900 žaisliukų, o bendras kompozicijos plotas – daugiau nei 2500 kv. m.

Kaip ir pernai, lemputės apgaubė ne tik pačią eglę, bet ir šalia jos esantį kalėdinį miestelį. Jis šįmet veiks iki pat sausio 7 dienos. Iki tos pačios dienos kursuos ir Kalėdinis traukinukas.

Norėjo žengti drąsų žingsnį

„Praėjusių metų Kalėdų eglės idėja gimė labai spontaniškai ir lengvai, o šių metų sumanymą teko racionaliau apgalvoti. Pradinis eglės puošybos taškas – praėjusių metų kompozicija. Norėjosi palikti visus pernai sužavėjusią eglutės skraistę, bet taip pat sukurti ir kažką naujo, nematyto“, – pristatydamas Vilniaus Kalėdų eglutę sakė jos autorius Dominykas Koncevičius.

Anot jo, purpurinė lempučių spalva pasirinkta kaip naujas projekto aspektas.

„Ši spalva nėra plačiai naudojama Lietuvos Kalėdų puošyboje. Norėjosi žengti drąsų žingsnį“, – tikino D. Koncevičius.

Pasak jo, pasiruošimas kitų metų šventinėms puošmenoms prasideda vos nupuošus žaliaskarę.

„Labai malonu, kad daugumai žmonių patinka, ką mes darome ir tai įkvepia tolimesniems darbams. Didžiausias džiaugsmas po ilgos darbo dienos nuvažiuoti į Katedros aikštę ir pasivaikščioti tarp eglute besigrožinčių žmonių“, – nurodė jis.

Gyrė ir užsienio portalai

DELFI primena, kad Vilniaus žaliaskarė puikavosi ir pirmojoje portalo „European Best Destinations“ sudarytoje gražiausių Europos Kalėdų eglių sąrašo vietoje.

„Tai yra pati gražiausia Kalėdų eglė Europoje. Vilniaus eglė yra pritrenkianti!“ – pagyrų negailima sostinės eglutei.

Beje, giriama ne tik pati eglė, bet ir viso senamiesčio šventinės dekoracijos.

Tai – ne pirmas kartas, kai užsieniečių giriama šiųmetė sostinės eglė. Britų portalas mirror.co.uk apie mūsų žaliaskarę rašė: „Štai kaip atrodo tikra Kalėdų eglė!“ ir pridūrė, kad įstabi eglė tokia ryški, kad gali būti matoma iš lėktuvo leidžiantis į Vilniaus oro uostą.

Suspindo itin ryškiai

Savo ruožtu Marijampolės eglutės šuolis į antrą vietą – puikus startas prieš kitus metus. Tuomet šis miestas rengiasi tapti visos šalies kultūros sostinė.

Pagrindinė miesto eglė Marijampolėje įžiebta J. Basanavičiaus aikštėje, kuri šiemet įgavo puošnų „šydą“.

Klaipėdos miesto žaliaskarė šiemet sužibo Teatro aikštėje, tai – įspūdinga klaipėdiečių Lolitos ir Albino Gedminų dovanota 12 metrų aukščio natūrali eglutė.

Kaune eglę nuspręsta net perpuošti

Tuo metu Kaune šiemet aistrų netrūko – itin įspūdingai pristatyta eglutė, žadėta, turėjo prilygti matomoms Amerikoje, tačiau susilaukė neįprastai daug kritikos. Galiausiai ją nuspręsta net perpuošti.

Svarbiausias pakeitimas – nebeliko pakylos, ant kurios buvo pastatyta eglė.

„Kalbėjome su žmonėmis, išgirdome daug nuomonių – vieniems patinka, kitiems nepatinka. Pastebėjome, kad dauguma nori prie eglės prieiti, nusifotografuoti. Tai pirmiausia eglę nuleidome ant žemės, nebeliko konstrukcijos, pasikeitė kompozicijos ir dabar eglė stovi ant žemės. Padidėjo tūriai ir dabar žmonės galės prieiti prie eglės. Aišku, dėl elektros laidų tvorelė bus, bet ji praktiškai nematoma“, – DELFI dar anksčiau teigė Kauno eglės puošybą ir įžiebimo renginį organizavusios įmonės „Medusa concert“ direktorius Remigijus Knabikas.

Be to, eglutė papuošta papildomomis lemputėmis.

„Kad jau tvarkėme eglę, tai papildomai pridėjome apie 20 tūkst. tradicinių lempučių, kad eglutė būtų gyvesnė“, – informavo jis.

Tiesa, Kauno Rotušės aikštėje įžiebta 12 metrų eglė tapo pirmąją egle šalyje, apšviesta aplinkai draugiška elektros energija. Jai pagaminti buvo naudojami kavos tirščiai, surinkti iš Kaune veikiančių įmonių. Kalėdų eglė šiais metais žibėjo violetinėmis, mėlynomis, žaliomis ir margomis spalvomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)