Dangaus vartai

Laukdami Kalėdų bei Naujųjų metų, Panevėžio rajono gyventojai pamėgo puošti savo sodybas. Yra tokių, kurios prieš didžiąsias šventes eilę metų puošiasi ir praskaidrina nuotaiką aplinkiniams. Originaliais sumanymais šiemet spindi namai Vaivaduose, Krekenavoje, Daukniūnuose.

Kaip ir kasmet, visu gražumu prieš Kalėdas nušvito namas, esantis Vaivadų gyvenvietės pradžioje. Čia šeimininkauja Vytautas Žekonis. Pradėjęs nuo kelių dekoracijų, vyras taip įsisuko į puošybos procesą, kad dabar jį vadina vienu didžiausių savo pomėgių. O viskas prasidėjo nuo prekybos centre pamatytų šviečiančių elniukų, kuriuos šeimininkas įkurdino ant savo namo verandos. V. Žekonis kasmet Kalėdoms sugalvoja ką nors naujo. Pernai vyro sodyba suspindo neįprastai: šeimininkas kiemą papuošė šviečiančiais „koronavirusais“. Šiemet švenčių akcentas – dangaus vartai.

„Neseniai į amžiną atilsį iškeliavo sesers vyras, poetas, prozininkas, publicistas Jonas Mačiukevičius. Norėjosi kažką padaryti dėl jo. Spontaniškai gimė idėja įrengti dangaus vartus. Pasinėriau į kūrybines mintis, sugalvojau vartus sunerti iš santechninių vamzdžių ir apjuosti girliandomis“, – pasakojo V. Žekonis.

Kasmet vyras stengiasi suderinti ir visų dekoracijų spalvas, parinkti joms tinkamiausią vietą. Šiemet čia karaliauja žalia, mėlyna ir balta spalvos.

Foto: Rimvydas Ančerevičius, Arneta Matuzevičiūtė, Gretė Dantaitė

„Stengiausi sukurti bendrą visumą. Ne mano skoniui viską perkrauti. Aplinką kuriu taip, kad būtų ramu, malonu ir gražu. Beje, puošiu ne tik namo išorę. Girliandos šviečia vidiniame kieme, išpuoštas garažas, pirtis ir namų vidus. Visose patalpose šventiška nuotaika. Gera grįžti į tokius namus“, – pasakojo pašnekovas.

Kalėdų Senelio rezidencija

Kiek kainuoja investicijos į kalėdinę lauko puošybą, V. Žekonis neskaičiuoja, nes tai, kas daroma iš širdies, neįkainuojama. Jis sako: „Gražių dalykų skaičiuoti nereikia. Svarbu, kad kalėdiniai akcentai atneštų kuo daugiau šventinio džiaugsmo.“

Namo šeimininkas pripažino, kad jam smalsu stebėti, kaip į jo išpuoselėtą kalėdinį laukimą reaguoja aplinkiniai.

„Daug pravažiuojančių žmonių sustoja, klausia, kas čia puošė. Domisi – gal galim ir jų namus taip papuošti. O kaimynai sako, nebandyk nepuošti, nes anūkai kiekvienais metais atvažiuoja pažiūrėti, kur ir kaip gyvena Kalėdų Senelis. Tai kaip nepuošti, reikia tą daryti, nenoriu nei savęs, nei aplinkinių nuvilti. Gera stebėti, kad žmonės gyvena ne vien rūpesčiais. Apskritai, jauki aplinka ir namų puošimas man sukelia šventinę nuotaiką ir prasmingą laukimą“, – atviravo V. Žekonis.

Foto: Rimvydas Ančerevičius, Arneta Matuzevičiūtė, Gretė Dantaitė

Tęsia tradicijas

Šventine atributika puikuojasi ir Dantų šeima, gyvenanti Krekenavos miestelyje. Krekenaviečiai sukūrė neišpasakyto grožio šventinį kiemą, kuris lempučių gausa traukia aplinkinių dėmesį. Kasmetinę tradiciją puošti nuosavą namą ir kiemą puoselėjanti šeimyna ypač džiugina vietos gyventojus.

Pasak Gretės Dantaitės, namus ir teritoriją jie puošia jau nuo neatmenamų laikų, tačiau taip gausiai puošti pradėjo tik prieš kelerius metus.

„Jau nuo mūsų su broliu vaikystės vis pasipuošdavom lemputėmis egles. Kasmet lempučių atsiranda daugiau. Tad šis šventinis puošimas jau tapo tradicija. Aplinką puošiame lauko lempučių girliandomis. Papuošiame medžius, krūmus, kitas kiemo erdves – pavėsinę, sūpynes, šulinį“, – pasakojo G. Dantaitė.

Anot pašnekovės, šiemet puošimo procesas vėluoja, nes šeimos nariai sirgo peršalimo ligomis, sutrukdė ir staiga iškritęs sniegas.

„Dabar judam į priekį. Jau didžioji dalis papuošta. Patys labai laukiame, kada viskas mirgės“, – sakė Gretė.

Pernai šeima suskaičiavo, jog jų kieme mirgėjo 27 tūkstančiai 717 lempučių ir buvo ištempta 1533 metrai laidų. Kiek šiemet bus skirtingų girliandų, Gretė pasakyti dar negali, nes tenka senas išmesti ir pirkti naujas.

„Dažniausiai nusiperkame daigiau nei išmetame. Manau, laikui bėgant informaciją paskelbsime mūsų feisbuko puslapyje „Šventinis namukas“, – sakė G. Dantaitė.

Reikalauja kantrybės ir atsargumo

Paklausta, kaip į tokias dekoracijas reaguoja kaimynai ir kiti miestelio gyventojai, Gretė teigė, kad jie labai džiaugiasi.

„Kai dėliojome pirmas lemputes, praeiviai jau džiaugėsi, kad ir šiais metais šviesim. Vadinasi, laukia švieselių. Manau, daugumai tikrai patinka. Žmonės fotografuojasi, pravažiuodami filmuojasi. Mes leidžiame užsukti, ateiti į kiemą ir fotografuotis. Svarbu nieko nenutraukti“, – sakė ji.

Foto: Rimvydas Ančerevičius, Arneta Matuzevičiūtė, Gretė Dantaitė

Gretė atvira, sako, kad jų šeimai ne tiek svarbu pasipuošti, kiek smagu.

„Man patinka tos švieselės. Jos suteikia džiaugsmo, priverčia nusišypsoti. Kaip ir minėjau, pas mus tai jau prieššventinė tradicija. Pasipuošti tikrai užtrunkam ilgai, juk reikia kiekvieną girliandą išvynioti, tada užvynioti ant augalo. Sunkiausia puošti labai aukštus objektus, nes reikia kopėčių ir nuolat laipioti. Ilgiausiai užtrunka būtent tokie puošimai. Ir, žinoma, kantrybė bei atsargumas, kad nieko nenutrauktum, kol išvynioji ir uždedi. Turime nemažai veiklos, bet niekada neskaičiuojam savo laiko, nes kurti gėrį ir grožį – didelis malonumas“, – sakė G. Dantaitė.

Krekenavoje, Tulpių gatvėje, esantis namas šviečia ir vakarais, ir per naktį. Taip bus iki Trijų karalių. Po jų šeima planuoja girliandas įjungti tik savaitgaliais.

Stebina užrašais

Panevėžio rajono Daukniūnų kaimo gyventojas, savo kiemą išpuošęs tūkstančiais šventinių lempučių, Raimundas Mackevičius sako, kad geriausias būdas laukti Kalėdų ar Naujųjų metų – šventinę atmosferą susikurti patiems. Todėl dar lapkričio pabaigoje, kada buvo įžiebta Panevėžio miesto eglė, įvairiausiomis spalvomis sužibo ir šio gyventojo kiemas.

„Viską darau po truputį. Kiekvienais metais vis kažką pridedu arba keičiu naujais akcentais“, – sakė R. Mackevičius.

Foto: Rimvydas Ančerevičius, Arneta Matuzevičiūtė, Gretė Dantaitė

Prieš dvejus metus vyras ant ūkinio namo stogo užkėlė įspūdingą užrašą anglų kalba „Linksmų Kalėdų“. Pernai pats iš vamzdžių sukonstravo ir pastatė trikampę 11 metrų aukščio eglę. Na o šiemet kiemo šeimininkas ant tvoros lemputėmis išraitė spalvotą užrašą „Linksmų švenčių 2022“.

„Daugiau nieko nesumąsčiau. Viską dariau ekspromtu. Puošti medelius ir eglutes jau pabodę, o užrašai – vis kažkaip unikaliau. Jie gerai matosi nuo gatvės, visiems patinka ir tai džiugina“, – sakė pašnekovas.

Kiek aplink namą šviečia lempučių, R. Mackevičius sako neskaičiavęs, bet pažymėjo, kad šviečiančias girliandas tenka keisti bene kasmet.

„Girliandos, kad ir skirtos laukui, ilgai netarnauja. Metai, dveji ir jos susidėvi. Kasmet tenka pirkti naujas, o šiemet jos labai brangios, kaip ir elektra. Kainos labai stipriai šoktelėjo į viršų, bet tai neatbaido nuo gerų emocijų“, – sakė R. Mackevičius.

Skamba muzika

Žmonių iniciatyva ant R. Mackevičiaus tvoros įrengta ir aukų dėžutė, kad kitąmet šeimininkas gyventojams pateiktų dar daugiau naujų siurprizų.

Be to, dar praėjusiais metais siekdamas nustebinti namo lankytojus R. Mackevičius pasitelkė belaides technologijas ir šalia aukų dėžutės įrengė mirksinčią lemputę – bevielį ryšį. Prie lemputės prijungus telefoną galima klausytis savo muzikos.

Foto: Rimvydas Ančerevičius, Arneta Matuzevičiūtė, Gretė Dantaitė

Vyras atviravo, kad jam patinka viskas, kas marga ir mirga, ir kiemą puošia ne tik dėl savęs. Šeimininkui smagu stebėti, kaip pasigrožėti kiemu iš atokesnių vietų automobiliais atvyksta šeimos, kaimynai, draugai, gyventojai iš kitų miestų ir miestelių.

Daukniūniškis pasakojo, kad jo sodyboje lemputės įjungiamos nuo 17 valandos ir šviečia iki 24 valandos, kartais ir ilgiau. Vyras svečius pasigrožėti sodyba kviečia apie 22 valandą, nes tuomet gatvėje išjungiamas apšvietimas ir namas spindi tik savo spalvomis.