Ar vis dar paisome tradicijų
Šis laikotarpis yra itin gausus įvairių tradicijų, burtų ir prietarų. Tai itin pastebima kai imame kalbėti apie maistą. Su dvylika patiekalų ant Kūčių stalo auga ištisos kartos, o vaikystės prisiminimuose Kalėdų senelio beldimą į duris papildo silkė įvairiuose pataluose, kūčiukų mirkymas aguonpienyje ir nuolatinis raginimas „valgyti daugiau, nes tiek prigaminta".
Bet ar tikrai esame taip tvirtai įsikibę tradicijų? Pasirodo, pastaruoju metu Kūčių stalo meniu Lietuvoje vis dažniau papildo bočiams nematyti patiekalai. Krevetės, paelija su jūros gėrybėmis ar net sušiai – visi jie meta iššūkį daugelį metų lyderio pozicijas tvirtai laikiusiai silkei. „Lidl Lietuva" užsakymu „Norstat" atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad daugiau nei 60 proc. apklaustųjų į panašius kulinarinius eksperimentus per žiemos šventes žiūri arba teigiamai, arba neutraliai. Maždaug penktadalis gyventojų yra patys linkę eksperimentuoti.
Verslininkė ir dainininkė, „Lidl" ambasadorė Natalija Bunkė pripažįsta, kad jai, kaip ir daugeliui, didžiosios žiemos šventės yra neatsiejamos nuo stalo ir gardžių patiekalų, skanaujamų kartu su artimaisiais.
„Kalbant apie įvairiausias naujoves ant šventinio stalo, tikriausiai mes visi esame linkę gaminti jau išbandytus patiekalus, tokius, kuriuos mėgstame labiausiai. Bet aš siūlau kiekvienam įvesti tradiciją – kasmet būtinai pabandyti ir kažką naujo. Taip patiekalai taps įvairesni, viskas atrodys dar gražiau, o svečiai liks nustebę dėl tokio jūsų išradingumo. Jeigu mėgstate tešloje keptą žuvį, pabandykite šį kartą taip pat išsikepti krevečių, o dar vieną silkę pakeiskite orkaitėje užkeptomis midijomis. Eksperimentai virtuvėje tuo ir nuostabūs, kad čia galioja tik viena taisyklė – jūsų fantazijos platybės", – prsnešime žiniasklaidai pasakoja N. Bunkė.
Pasak jos, kiekvienoje šeimoje tikriausiai yra tas vienas patiekalas, kuris tarsi vizitinė kortelė užduoda toną šventėms. Natalijos namuose tai yra paštetas, kurį pasak žinomos moters, ji gamina kasmet ir tiek, kad visiems užtektų.
„Aš visuomet jį ruošiu dideliais kiekiais, nes kiekvienas, kuris paragauja mano pašteto, prašo jo ir išsinešimui. O socialinių tinklų sekėjams tai tampa populiariausiu receptu, pagal kurį jie gamina kartu", – papildo N. Bunkė.
Šiemet Natalijos paštetą šventėms gali pasigaminti ir išbandyti jį ir savo namuose gali visi norintys.
Garsusis Natalijos Bunkės paštetas
Jums reikės:
Vištienos kepenėlių
Svogūno galvos
Poros skiltelių česnako
Aliejaus kepimui
Prieskonių (druskos, pipirų)
Grietinėlės
Čiobrelių
Svogūnų dribsnių (pasirinktinai)
Gaminimas:
Vištienos kepenėles supjaustykite, nusausinkite ir apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Dėkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Tuomet palikite viską šiek tiek atvėsti. Apkeptas kepenėlės su pagardais dėkite į blenderį, įpilkite šiek tiek grietinėlės ir sumalkite. Paruoštą paštetą dar šiltą sudėkite į šventinį indą bei palikite šaldytuve sustingti. Vyšnaite ant torto gali tapti skrudintų svogūnų dribsniai, kurie suteiks patiekalui traškumo bei nuostabaus kvapo.
Skanaukite gardų, namuose ruoštą paštetą su lengvai paskrudinta duonele ir, svarbiausia, mėgaukitės akimirkomis su draugais bei artimaisiais. Skanaus!
Daržovė, apie kurios naudą žino retas: saugo nuo vėžio, palaiko sveikas kepenis, širdį ir žarnyną, netgi padeda mesti svorį receptas puikiai tiks ir Velykų stalui
Top naujienos
Į skandalus įsivėlusios Laisvės partijos lyderė Armonaitė prognozuoja dar sunkesnius laikus: prasidės visų karas prieš visus (9)
Partijos reitingams ir reputacijai pakenkė, tačiau istorija jau baigta ir reikia žiūrėti toliau....
Atsipūsti dar anksti: prognozuojama recesija, dar viena kainų augimo banga
Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas įsitikinęs, kad dabar esančiai infliacijai atslūgus, o...
Lietuviškas alus – vis dar Rusijos lentynose: įmonė toliau tikina, kad produkcija platinama be jų žinios (8)
Praėjus daugiau nei metams nuo karo Ukrainoje pradžios, lietuviškas alus ir toliau pasiekia...
ES kritikai rado naują „priešą“, netruko įsikišti ir Rusija (2)
Po imigrantų, „pabudusių“ liberalų ir Briuselio biurokratų kai kurie Europos politiniai...
Linkevičius – apie signalus iš Kremliaus: Rusija ruošiasi permainoms (9)
Vladimirui Putinui pareiškus, kad Baltarusijoje bus dislokuota Rusijos taktinių branduolinių...
Po Šimašiaus kritikos savivaldybės įmonė atsitraukia: vilniečius įaudrinę pokyčiai viešajame transporte diegiami nebus (2)
Vilniaus savivaldybės įmonės „ Susisiekimo paslaugos “ (JUDU) planuoti pokyčiai, kurie...
Petrui Dauniui – negailestinga teismo bausmė: skirtas namų areštas, buvusiam Rasos Barauskaitės vyrui turi sumokėti solidžią sumą (3)
Garsus atlikėjas, žinomos renginių organizatorės Rasos Barauskaitės mylimasis Petras Daunys...
Tyrimą atlikę mokslininkai pateikė ataskaitą, kas žmonijos laukia iki 2100-ųjų: Žemėje neišvengiamai artėja dideli pokyčiai
Naujausiais skaičiavimais, kuriuos pateikė duomenų mokslininkai, iki 2100 metų žmonijos laukia...
Motiejūno grįžimą namo pabrėžęs „Monaco“ treneris: mūsų laukia vienas sunkiausių iššūkių
Donatas Motiejūnas šios savaitės viduryje grįžta į Kauną – ir galbūt net ne paskutinį...
Karas Ukrainoje. Girkinas baisisi, kas nutiko prie Avdijivkos naktį Ukrainoje griaudėjo sprogimai, Rusija paleido dronus
Antradienio naktį Kyjive nugriaudėjo sprogimai.