Rinkti atvirukus E. Mildažytę įkvėpė vaikystės kalėdaičiai su įkepta rūtos šakele, kuriuos seneliai siųsdavo į Ameriką kaip gražiausią atviruką iš Lietuvos.

„Man mieliausia tai, kad šiame rinkinyje yra bičiulių dovanotų atvirukų, atspindinčių tarpukario Lietuvos kultūrą. Tai tradicija, kurią mes paveldėjome, tegul ir miesčionišku pavidalu, ji siejosi su kitokiu, teisingesniu praeities gyvenimu, nostalgija, laisvės laukimu, viltimi“, – kalba ji ir atskleidžia, kad brangiausias parodos eksponatas – atvirukas su prezidento K. Griniaus parašu.

Bernardinių vienuolyno refektoriume („Arkangelo“ konferencijų ir meno centre) bus galima apžiūrėti ir Kalėdų eglę, papuoštą E. Mildažytės surinktais žaisliukais. Kai kurie žaisliukai dar mena tarpukarį, kiti – sovietmetį.

„Aš tų žaisliukų turiu tiek, kad jais galėčiau papuošti 10 ar 20 eglučių. O patys gražiausi mano kolekcijos žaisliukai tie, kurių į parodą nepriėmė, – juokiasi E. Mildažytė. – Jie tokie bolševikiniai, akivaizdžiai sovietiniai, o norėta, kad parodos eglutė atrodytų kaip prieškarinė.“

Sovietmečiu naujametiniai žaisliukai tapo sumaniai į buitines pramogas įkomponuota propagandos dalimi: reikėjo parodyti, kad Sibiro lobiai priklauso sovietų valdžiai – išleista serija žaisliukų su šiaurės tautų atvaizdais, atšilo politiniai santykiai su Kinija – išleista kiniškų žibintų serija, ant eglučių kilo raketos ir leidosi batiskafai, o pasirodžius naujiems animaciniams filmukams buvo pagaminti Čipolinas ir Daktaras Aiskauda. Be penkių minučių dvylika rodantys laikrodžiai iliustruoja legendinio filmo „Karnavalo naktis“ epizodą.

Dauguma eksponuojamų eglutės puošmenų – smetoniško Kauno artelių meistrų darbas: iš įvairių karoliukų vertos girliandos ir žaisleliai.

E. Mildažytė tikina net nepastebėjusi, kaip pradėjo rinkti tokią kolekciją ir džiaugiasi galėdama ja pasidalinti su parodos lankytojais. „Savo žaisliukus nutariau eksponuoti, kad žmonės atėję susitiktų, išgertų vyno, suvalgytų po pyragėlį, pasveikintų vieni kitus su Kalėdomis – juk gražu. Be to, noriu, kad ši paroda būtų lyg įžanga į sausio 24 d. bažnyčioje atidaromą mano šviesaus atminimo vyro pieštų darbų parodą“, – pasigrožėti šventine ekspozicija kviečia E. Mildažytė.

Paroda „Linksmų Šventų Kalėdų! Tarpukario kalėdiniai atvirukai iš Editos Mildažytės kolekcijos“ veiks iki 2017 m. vasario 2 dienos. Kalėdų eglė refektoriume stovės iki 2017 m. sausio 7 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)