Nuogąstavimų dėl eglutės pasigirdo vos iškilus pirmosioms konstrukcijoms. Viešoje erdvėje pradėta diskutuoti, kodėl ji papuošta langais, kur dingo kalėdiniai žaislai, pasirodė net eglutės lyginimų su stačiatikių cerkve. Tačiau eglės puošimu besirūpinantys organizatoriai internautų pokštus priima su šypsena ir siūlo nesijaudinti: eglė bus rimta pretendentė vėl tapti viena gražiausių eglių pasaulyje.

Kurti į namelį panašią eglę paskatino įtampa pasaulyje

Kol kas sostinės eglutė papuošta skliautuotais langais, nedideliais balkonėliais, todėl primena jaukų namelį. Už eglės puošimą atsakinga architektė, „Švenčių studijos“ vadovė Jolanta Tūraitė sako, kad toks ir buvo pagrindinis tikslas:

„Šia eglute norime skleisti žinią, kad pasaulis yra mūsų visų namai. Tai labai svarbu šiuo neramiu laikotarpiu, kai vyksta kovos, neramumai ir jie vyksta tiek tarp žmonių, tiek tarp šalių. Norime atkreipti dėmesį, kad mes visi gyvename po vienu stogu ir siekiame, kad kiekvienas, žiūrėdamas į eglutę, jaustų, jog tai jaukūs namai – gamtos namai.

J. Tūraitė pabrėžia, kas šiais metais eglės konstrukcijos vėl bus apkamšytos gyvos eglės šakomis, siekiant tausoti gamtą: „Eglės šakos yra paimtos iš planinio kirtimo, nes mes tradiciškai norime atkreipti dėmesį, kad nereikia kenkti gamtai savo malonumui patenkinti, reikia gyventi taikoje tiek su gamta, tiek su žmonėmis, tiek su šalimis“ - sako ji.

Pasakas seks žymūs žmonės

Šiais metais eglė išsiskirs tuo, kad bus galima užeiti į jos vidų, o joje, jaukiai susirangius, klausytis sekamų pasakų. J. Tūraitė dar neatskleidžia, kaip atrodys vidus, bet pabrėžia, kad ne tai yra svarbiausia:

„Svarbu, kas bus ištransliuota visuomenei, o ne ant ko bus sėdima: rąstų, fotelių ar sofų. Eglutės pridėtinė vertė tokia, kad pasakų skaitymas papildys idėją, jog žmogus, sugrįžęs į vaikystę – į pasaką, tampa geresnis. Pasakas skaitys ir aktoriai, ir žymūs Lietuvos žmonės, ir savanoriai, o tai bus viso pasaulio pasakos. Taip pasirinkome norėdami akcentuoti, kad viskas yra viena“, - šypsosi ji.
Kalėdų eglutė Vilniaus Katedros aikštėje

Kalėdinis pasakų namelis vienu metu talpins 25 klausytojus, todėl norintys patekti – turėtų užsiregistruoti. Pasakos bus skaitomos ne tik vaikams, bet ir jaunimui, suaugusiesiems.

Tikisi būti pastebėti pasaulyje

J. Tūraitė tikisi, kad eglė pritrauks daug turistų, kurie nepabūgs žvarbaus oro ir atvyks į Lietuvą: „Gal jiems čia labai šalta, bet norime, kad šiluma, sklindanti nuo kalėdinių objektų, kompensuotų tą šaltį“, - sako ji. Jai juokingos kasmet vykstančios diskusijos, kurio miesto eglė yra gražiausia ir teigia visada besidžiaugianti kitų miestų eglėmis bei papuošimais:

„Mes tikrai nekonkuruojame, darome, ką mokame geriausiai ir tiek – konkuruoti tiesiog nėra reikalo. Aš pati ilgai gyvenau Kaune ir labai džiaugiuosi, kad Kaune visada yra labai gražūs projektai. Patikėkite, žmonės, puošiantys eglutes, įdeda labai daug meilės, estetikos, šilumos, geriau padarykime visą šalį gražiausių eglučių vieta, kad atvažiuotų turistų, išpopuliarinkime Lietuvą kaip kalėdinę šalį.“

Ji tikisi, kad Lietuvos eglutės bus pastebėtos visame pasaulyje, o sostinės eglė, kaip ir per pastaruosius metus, – pateks į gražiausių eglių sąrašus. „Jau ne kartą esame patekę – prieš du metus mūsų eglutė su arkliukais buvo pirma viso pasaulio dvyliktuke. Supratome tai, kai vieną rytą tiesiog masiškai pradėjo skambinti pažįstami ir draugai, sveikindami ir girdami eglutę“, - prisimindama juokiasi. – Vilniaus eglutė visada pastebima pasaulio mastu, todėl šiais metais taip pat to tikimės.“

Primena cerkvę?

Išdygus pirmosioms eglės konstrukcijoms, netilo ir pasipiktinimai, kad eglė primena cerkvę. Kai kurie lygino Katedros aikštę su Raudonąja aikšte Maskvoje, tačiau kūrėjai tik džiaugiasi tokiomis kalbomis ir teigia, kad tai rodo jų pasiektą tikslą:

„Labai puiku, kad taip sako žmonės, tai dar kartą įrodo, kad viskas yra viena. Girdėjau, kad kažkam ji primena Gaudi (Ispanijos architektas – DELFI), kažkam Vokietiją, kažkam inkilėlius paukščiukams. Vieni kaip tik gėrisi: kokia eglė žalia, kokia lietuviška. Reiškia, mes pataikėme į dešimtuką ir kiekvienas randa savo asociacijų.“
Kalėdų eglutė Vilniaus Katedros aikštėje

Dėl eglės palyginimo su cerkve, moteris sako, kad tai kaip tik yra labai malonu: „Jei stačiatikis, gyvenantis Lietuvoje, pamatys eglėje kažkokį stačiatikių motyvą, mums tai tik šlovė ir garbė, nes tai rodo pagarbą jų religijai ir čia gyvenantiems stačiatikiams. Noriu dar kartą ištransliuoti: pasaulis yra viena, nenorime nieko skirstyti, jeigu gyvensime vienumoje – bus taika.“

Sostinės eglutė Katedros aikštėje bus įžiebta jau šį penktadienį. Įžiebimo šventė prasidės 20:30, o pati eglė nušvis 21:15 valandą. Eglės idėjos autorius – Dominykas Koncevičius, įgyvendintojai – „Švenčių studija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1135)