„Klausas“ („Klaus“, 2019)

 Klausas“ („Klaus“, 2019)

Nors dažniausiai Kalėdų Senelį matome karjeros įkarštyje, Sergio Pablos animacinis debiutas pažvelgia į visų pamėgto veikėjo pradžios istoriją. Tolimoje saloje dirbti paskirtas paštininkas Džesperis susipažįsta su atsiskyrėliu, žaislus gaminančiu Klausu ir padeda skleisti džiaugsmą Smeerensburgo bendruomenei. Filmas išsiskiria animacijos stiliumi – nors jo kūrimui pasitelkta tradicinė technika, filmo kūrėjai naudojo itin ryškų tūrinį apšvietimą, suteikiantį „Klausui“ tikroviškesnį, tačiau tuo pačiu ir dar jaukesnį įvaizdį.

„Nauja kalėdinė pasaka“ („Scrooged“, 1988)

 Nauja kalėdinė pasaka“ („Scrooged“, 1988)

Kokios Kalėdos be dar vienos Čarlzo Dikenso „Kalėdų giesmės“ adaptacijos? Richardo Donnerio („Supermenas“, „Padaužos“) versijoje naujuoju Skrudžu tampa egoistišką televizijos prodiuserį vaidinantis Billas Murray'us, žavesį ekrane liejantį kiekvieną filmo minutę. Sekant juostos kūrimo istoriją panašu, kad Murray nesutarimai su Donneriu aktorių paskatino filmavimo aikštelėje elgtis kiek ciniškiau, nei įprastai, tačiau „Scrooged“ sėkmei tai nesutrukdė. Žiūrėkite atidžiai, nes vienoje scenoje rasite ir džiazo legendą Miles Davisą.

„Lėktuvu, traukiniu ir automobiliu“ (Planes Trains, and Automobiles“, 1987)

 Lėktuvu, traukiniu ir automobiliu“ („Planes Trains, and Automobiles“, 1987)

Kol neužsipuolėte – taip, tai Padėkos dienos filmas, tačiau jo šventinė nuotaika ir vertybės puikiai tinka ir Kalėdų sezono jaukumui. Tobulo John'o Candy ir Steve'o Martino dueto į priekį vedamas kelio filmas per 34 metus nepaseno ir garantuotai prajuokins, o John Hughes („Vienas namuose“) įdėta širdis leis šį filmą įrašyti į kasmet iš naujo peržiūrimų filmų sąrašą.

„Kalėdų pasaka“ („A Christmas Story“, 1983)

 Kalėdų pasaka“ („A Christmas Story“, 1983)

Už Atlanto itin populiari, tačiau Lietuvoje kultinio filmo statuso taip ir nepasiekusi juosta pasakoja apie Ralphie, bandantį įtikinti tėvus, mokytoją ir Kalėdų Senelį, jog šratinis ginklas yra geriausia dovana, kokią berniukas gali rasti po egle. Jean Shepherd knygos motyvais paremtą istoriją supa keletas papildomų vinječių, surišančių „Kalėdų pasaką“ į puikų šventinio sezono filmą.

„Čarlio Brauno Kalėdos („A Charlie Brown Christmas“, 1965)

 Čarlio Brauno Kalėdos („A Charlie Brown Christmas“, 1965)

„Peanuts“ komiksai su pastoviai nosį nukabinusiu, tačiau gyvenimo tiesų ieškoti nesustojančiu Čarliu Braunu ir jo bigliu Snupiu 1965-aisiais įžengė į televiziją su šiuo 30 minučių kalėdiniu filmu. Miela animacija ir nuoširdi istorija papildoma Vince Guaraldi garso takeliu, apjungiančiu tradicines Kalėdų melodijas ir džiazą – pažadame, jog šios melodijos į galvą įstrigs ilgam.

„Stebuklas 34-joje gatvėje“ („Miracle on 34th Street“, 1947)

 Stebuklas 34-joje gatvėje“ („Miracle on 34th Street“, 1947)

Kalėdinio apsipirkimo įkarštyje į vieną didžiausių Niujorko prekybos centrų įsidarbina vyras, teigiantis, jog jo tikras vardas – Kris Kringle. Pasirodo, jog Kalėdų Senelį vaidinti pasamdytas senjoras tiki, jog jis iš tiesų yra visų pamiltas Kalėdų herojus. George Seaton'o režisuota juosta šokinėja tarp tradicinio šventinio bei teismo dramos filmo ir užsienyje seniai tapo numylėta Kalėdų klasika.

„Jack Frost“, 1997

 Jack Frost“, 1997

Ties šiuo filmu padarykime perskyrą tarp jaukių ir itin kreivų Kalėdinių filmų. 90-ųjų pabaigoje pasirodė du filmai „Jack Frost“ pavadinimu. Vienas jų – 1998-ųjų niekam neįdomi juosta visai šeimai su Michael Keatonu, kurio veikėjas miršta avarijoje ir sugrįžta sniego senio pavidalu.

Šį kartą siūlome jums metais anksčiau pasirodžiusį „Jack Frost“, kuriame avarijoje miręs veikėjas sugrįžta sniego senio pavidalu. Tiesa, šioje versijoje Frostas – serijinis žudikas, naudojantis savo naujai įgytas galias blogiui, kurį lydi šmaikštūs ir absurdiški juokeliai. Tai kultinis B-filmas, nepelnytai retai atsirandantis šventinių filmų topuose.

„Betmeno sugrįžimas“ („Batman Returns“, 1992)

 Betmeno sugrįžimas“ („Batman Returns“, 1992)

Nors paminėjus Timą Burtoną ir šventes pirmaja asociacija dažnai tampa praeitame tekste minėtas „Košmaras prieš Kalėdas“, drįsčiau ginčytis, jog „Betmeno sugrįžimas“ yra kur kas geresnis Kalėdų filmas. Tamsos Riterio priešu šįkart tampa Pingvinas (akt. Danny DeVito) ir Gotamo Kalėdų Seneliu vadinamas Max Shreck (akt. Christopher Walken). Tai paskutinis Burtono Betmenas prieš Joel Schumacherio frančizės išžaginimą ir vienintelis serijos filmas, kuriame pamatysite kalėdiškai išpuoštą Gotamą.

„Blogasis Santa“ („Bad Santa“, 2003)

 Blogasis Santa“ („Bad Santa“, 2003)

Tikras cinikų džiaugsmas ir mėgstamiausias Kalėdų nekentėjų filmas. Willie (akt. Billy Bob Thornton) – apgavikas ir vagis, kartu su partneriu persirengiantis šventiniais kostiumais ir apiplėšinėjantis nekaltus miestelėnus. Viskas pasikeičia, kai Willie susibendrauja su ne pačiu protingiausiu aštuonmečiu Thurmanu. Puiki šventinė komedija, tačiau jaunieji žiūrovai gali būti nustebinti šiek tiek kitokiu Kalėdų Seneliu, nei yra įpratę matyti tradiciniuose švenčių filmuose.

„The Ref“, 1994

 The Ref“, 1994

Kaip ir kiekvienais metais, Gus (akt. Denis Leary) apiplėšinėja turtuolių namus, tačiau šįkart planas nepavyksta ir vagišius priverstas bėgti. Pakeliui Gus pagrobia Caroline (akt. Judy Davis) ir Lloydą (akt. Kevin Spacey), tačiau greitai paaiškėja, jog ant skyrybų ribos esanti įkaitų pora sukels daugiau galvos skausmo, negu nepavykęs apiplėšimas. Tai puikus mišinys tarp ciniškų juokelių ir nepamirštų tikrųjų vertybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)