Nors sovietmečiu kalėdinių mugių tradicijos Lietuvoje buvo beveik užmirštos, pastarąjį dešimtmetį jos atgimė ir vėl tampa neatsiejama žiemos švenčių tradicija. Anksčiau visada prieš didžiąsias šventes visoje Lietuvoje, beveik kiekvienoje parapijoje vykdavo kermošiai, kalėdinės mugės, kurios parapijai būdavo didelė šventė. Kalėdinė prekyba, kaip ir visoje Europoje, Lietuvoje buvo graži bei gausi. Advento turgūs būdavo ypatingi. Nežiūrint į tai, jog bažnytiniai papročiai advento laikotarpiu didelių linksmybių netoleruodavo, turgūs buvo puiki proga susitikti su kaimynais, pabendrauti ir apsikeisti naujienomis.

Didžiausia kalėdinė mugė Lietuvoje – Kalėdų miestelis Katedros aikštėje

Lyginant su didžiausiomis Europos sostinėmis, Vilniaus Kalėdų miestelis dar jaunas, bet jau tapo šventinės sostinės kultūros dalimi. Jis turi savo tradicijas bei išskirtinį veidą, kurį kasmet aplankyti trokšta ir atvyksta vis daugiau sostinės svečių ne tik iš kitų Lietuvos miestų, bet ir iš viso pasaulio. Kalėdiniu laikotarpiu išsipustęs Vilnius tampa ypatingu traukos centru.

Praėjusių metų gruody Vilniuje apsilankė daugybė svečių, tarp kurių daugiau nei 66 tūkst. turistų iš užsienio, kurie itin domėjosi kalėdiniais renginiais, mugėmis, džiaugėsi mieste vykstančiais renginiais.

Į didžiausioje ir gražiausioje sostinės aikštėje įsikūrusį Kalėdų miestelį žmonės atvažiuoja ne tik pasivaikščioti, įsigyti dovanų, kalėdinių suvenyrų ar paragauti daugybės skirtingų skanėstų, bet ir kartą metuose pasidžiaugti ypatinga Kalėdų dvasia trykštančia erdve, ją puošiančia šventinio Vilniaus pažiba ir simboliu – įspūdinga Kalėdų eglute, susitikti ir maloniai praleisti laiką. Kalėdų miestelis kasmet primena ir kviečia lankytojus – mėgautis ypatingu laiku, praleistu drauge.

Beveik penkios dešimtys nedidelių šventiškai dekoruotų medinių namelių, kalėdinė muzika, lankytojų šypsenos, įvairių gėrybių gausa įtraukia ir kviečia leistis į svaiginantį, neišdildomų įspūdžių kupiną, kalėdinį nuotykį.

„Laikas čia neprailgsta. Miestelyje vyrauja pakili nuotaika, visi šypsosi ir puikiai nusiteikę. Daug lankytojų iš skirtingų šalių. Labai įdomu ir smagu pabendrauti“, – džiaugiasi ir natūralius gamta kvepiančius rankų darbo muilus ir kosmetiką siūlo išbandyti Kamilė.

Pro šalį praeidamos dvi smalsios prancūzaitės, paklaustos antrina: „Jūsų Kalėdų eglė tikrai žavi ir po ja esantis Kalėdų miestelis labai jaukus ir smagiai nuteikia. Labai gražu!“.

Nuo spalvingos kalėdinių suvenyrų ir dovanų pasiūlos Kalėdų miestelyje Katedros aikštėje – sukasi galva.

Unikalius pakabukus, auskarus ir žiedus iš epoksidinės dervos ir egzotinių medžių (sekvojos, eukalipto, bambuko, buko ir rūgštmedžio) su šeima gaminantis Darius, pasakoja, kad kiekvienas skirtingos spalvos ir formos papuošalas turi savo reikšmę ir gali tapti išskirtine dovana.

Vyriškais aksesuarais prekiaujantis namelis siūlo įvairių formų, spalvų ir medžiagų – peteliškes, kaklaskares, tikrom žolelėm ir uogom dekoruotas sąsagas, įmantrius kaklaraiščius ir netgi 3D printeriu atspausdintas peteliškes iš plastiko.

Pirmą kartą Kalėdų miestelio Katedros aikštėje lankytojus vilioja namelis siūlantis, užsienio svečių tarpe itin vertinamą, kalėdiniais motyvais išmargintą gobeleno kolekciją: staltieses, servetėles, stalo takelius, prijuostes, pagalvėles.

Dalintis gerumu kviečia Vilniaus mieste veikiančių neįgaliųjų organizacijų namelis, kuriame prekiaujama rankų darbo kalėdiniais suvenyrais, už kuriuos surinktos lėšos bus skirtos įvairioms priemonėms ir neįgaliųjų užimtumo veikloms paremti.

Apžiūrėti kviečia ir vilioja: mediniai ir stikliniai Spragtukai; gintaro papuošalai ir suvenyrai; rankų darbo žvakės; vaškiniai ir guminiai antspaudukai; autoriniai papuošalai ir aksesuarai iš keramikos; rankomis dekoruoti kaulinio porceliano indai; kalėdinės dekoracijos ir kompozicijos iš kėnio: vainikai, eglutės ir elniukai; siūtos lėlės ir lavinantys mediniai žaislai; marinistinio stiliaus rankų darbo apyrankės; odinės piniginės ir rankinės; tautodailininkų sukurti ir senąsias lietuvių tradicijas atspindintys megzti vilnos gaminiai: kojinės, pirštinės, kepurės, megztiniai; įvairių formų, iš porceliano, balto molio, keramikos bei medžio pagaminti angelai.

Ypatinga Kalėdų miestelio magija išsiskleidžia nepaprastoje prieskonių ir kepinių kvapų bei įvairių skonių gausoje.

Sustoti ir būtinai paragauti vilioja šilti ir ką tik iškepti tradiciniai Transilvanijos pyragėliai – kurtos. Siūlomų pagardų variacijos pagal kiekvieno skonį – saldūs, sūrūs, su įdarais, ar be jų. O kur dar prie jų siūlomas balto arba juodo šokolado gėrimas, karštas vynas, spanguolių kisielius ar kvapni aviečių arbata su medumi.

Svaigina įvairių formų rankų darbo ledinukų bei meistrų pagamintų tradicinių cinamonu ir gvazdikėliais kvepiančių meduolių ir imbierinių sausainių pasirinkimas.

„Vaikus paperka spalvingi glazūruoti meduoliukai, tėveliams ir seneliams labiau prie širdies vardiniai meduoliai, o užsienio svečių tarpe populiarūs lietuviškais akcentais dekoruoti imbieriniai sausainiai“, – prasitaria maloniai besišypsanti „Meduolių šalies“ atstovė.

Tikra džiaugsmų šalis – namelis siūlantis raudonskruosčius glazūruotus obuoliukus ir šokoladu glaistytus įvairius vaisius: vynuoges, mandarinus, braškes, bananus, ananasus ir... aštriuosius čili pipiriukus! Jis šiais metais kviečia išbandyti naujuosius – obuoliukus su karamelės glazūra.

Lyg sniegučiu apsnigtos vanile kvepiančios karštos spurgytės, karšti ledai, vaisiais įdaryti ir šokoladu apšlakstyti burbuliniai vafliai, olandiški blyneliai, 7 skonių olandiški vafliai su kvapnia kava – ką tik iškepti priverčia blizgėti iš malonumo apsalusias ne tik mažųjų akis.

Obuolių sūrių namelis siūlo tautinio paveldo sertifikatą turinčius, daugiau nei 20 įvairių skonių, skanėstus. Obuolių sūriai su kanapėmis arba rabarbarais bei sūrio advento kalendorius – šių metų naujienos.

Kiekvienos kalėdinės mugės atributas – kepti kaštainiai. Tiesiai iš tolimos Italijos atkeliavę tradiciniai Kalėdų skanėstai, sako, yra saldūs patys iš savęs ir skaniausi pagardinti druska.

Šviežiai pagaminti įvairūs kanapių produktai bei jų rinkiniai, kaip ir uogomis kvepiančios lietuviškos „Medaus namų“ gėrybės be abejonės džiugina sveikų ir natūralių produktų gerbėjus.

Ilgiau pasivaikščiojus, nuo žiemos vėsos sušildo įvairių karštų gėrimų gausa: kalėdinės ir žolelių arbatos, vaisių kisieliai, karštas sidras bei vynas, kalėdinis punčas, kakava, karštas šokoladas, kava bei pagal senolių tradicijas pagaminta lietuviška gilių, kiaulpienių ar morkų kava.

„Kavos medis Lietuvoje neauga, todėl mūsų protėviai naudojo lietuviškų augalų šaknis bei sėklas, kurias paskrudinę gamindavo ypatingų savybių turinčius sveikatinančius gėrimus“, - įtraukiančiai pasakoja ir išbandyti gundo jaunoji lietuviškų arbatų žinovė Laisvė.

Kalėdinė mugė Katedros aikštėje – šventė akims, gomuriui ir širdžiai, į kurią, sako, užsuka pasmaguriauti ir dovanų išsirinkti net pats Kalėdų Senelis.

Jaukus Kalėdų miestelis Rotušės aikštėje

Tiek Kalėdų miestelis Katedros aikštėje, tiek miestelis Rotušės aikštėje kasmet vilniečius ir miesto svečius stebina išradingumu – savo erdves puošia rankų darbo dekoracijomis ir puošniais kalėdiniais atributais.

Ypatingomis dekoracijomis išsiskiria ir iš tolo vilioja Kalėdų miestelis Rotušės aikštėje. Nedidelė, bet jauki mugė istorija alsuojančio senamiesčio širdyje – žavi ir lepina vilniečius ir sostinės svečius tradicinėmis Kalėdų gėrybėmis ir išskirtinėmis dovanų idėjomis. Jau trečias Kalėdas jis pasitinka jaukiai įsikūręs švytinčiuose stiklo kupoluose, kartu su elegantiška Kalėdų eglute kuria paslaptingą šventinę nuotaiką aikštėje, lengvai nepaleidžia ir priverčia iš tiesų mėgautis nuostabiu Kalėdų sostinėje laukimu.

Tarp šių dviejų magiškų Kalėdų sostinėje erdvių kur buvęs, kur nebuvęs kursuoja linksmasis Kalėdų traukinukas. Kas gali būti smagiau?!

Iki Šv. Kalėdų liko mažiau nei dvi savaitės – kada, jei ne dabar aplankyti Vilniaus Kalėdų miestelius? Vilniaus Kalėdų miesteliai kviečia nerti į šventinių gėrybių sūkurį ir mėgautis ypatingu laiku Kalėdų sostinėje!

Jeigu dar nenusprendėte, kur nukeliauti artimiausią savaitgalį ar per ateinančias šventes, dvejoti neverta – Vilnius laukia Jūsų!

Daugiau informacijos apie Kalėdų miestelio darbo laiką: https://www.kaledossostineje.lt/lt/kaledu-miestelis/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)