aA
Ruošdami Kūčių ir Kalėdų stalą, iš anksto apsvarstome kiekvieną smulkmeną: nuo užkandžių, pagrindinio patiekalo iki deserto ir gėrimų. Vieni stengiasi rinktis lietuviškus, tradicinius patiekalus, kiti ant stalo deda tai, kas jiems ir jų šeimos nariams skaniausia. Išrinkti pagrindinius patiekalus sunku nėra, tačiau ką daryti su desertais? Kokius pyragus kepdavo mūsų senoliai Kūčioms ir Kalėdoms?
© DELFI / Valdas Kopūstas

Griežtai laikėsi pasninko

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas Muzeologijos katedros vedėjas, profesorius, daktaras Rimvydas Laužikas, maisto ir valgymo kultūros LDK specialistas, pasakoja, kad senovės lietuvių Kūčių ir Kalėdų stalai labai skirdavosi. Nors ir šiais laikais yra stropuolių, kurie labai kruopščiai laikosi Kūčių stalo tradicijų, anuomet tai buvo ne pasirinkimas, o būtinybė.

Kalbant apie desertus ant Kūčių ir Kalėdų stalų, prof. dr. R. Laužikas pasakoja, kad dėl pasninko per Kūčias žmonės skanėstų vengdavo.

„Ant Kūčių ir Kalėdų stalų dedami skirtingi kepiniai. Per Kūčias yra pasninkas, todėl negalima valgyti nieko pieniško, mėsiško ir pan. Ir tas stalas buvo gerokai archaiškesnis. Šiaip apskritai, unikalias Kūčias turi buvusi Abiejų Tautų Respublikos erdvė – Lenkija, Lietuva, Baltarusija, Ukraina. Jos panašios gastronominiu požiūriu. Tai Kūčių stalo saldumynų nelabai yra. Nebent, jei prie saldumynų galima priskirti šližikus arba vadinamus kūčiukus, patiekalą kūčia (grūdai, žirniai su medumi ir aguonomis)“, – aiškina R. Laužikas.

Ką mūsų proseneliai dėdavo ant kalėdinio stalo: nuo šių dienų skiriasi kaip diena ir naktis
© Corbis / Scanpix

Kalėdų stalas, anot pašnekovo, kur kas įvairesnis. Šventiniu pyragu buvo laikomas saldus, kvietinių miltų baltas pyragas su razinomis, meduoliai su medumi, į kuriuos buvo dedama įvairių prieskonių.
Tiesa, šiandien parduotuvėse populiarūs imbieriniai sausainiai gali atitikti mūsų senolių kepamus meduolius.

„Meduoliai dar gali būti vadinami tiesiog imbieriniais sausainiais. Tai yra sausainiai, kuriuose yra medus miltai ir prieskoniai, o paskui priklauso nuo šalių, kuriuose kepama. Vienose dominuoja imbieras, kitose – muskatas ar gvazdikėliai. Lietuvoje žinomi labai seniai“, – pasakoja prof. dr. R. Laužikas.

Kūčia
Kūčia
© Fotolia nuotr.

Ką skanaujame šiandien?

Šiandien tikrai ne visi lietuviai laikosi Kūčių ir Kalėdų stalų papročių. Kartais šventės netgi tampa puikiu pretekstu įsigyti ir paragauti seniai geidžiamų skanėstų. DELFI pasidomėjo, kokius desertus žmonės dažniausiai perka prieš didžiausias metų šventes.

Kaip komentuoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, ypatingi, nekasdieniški gardumynai – vienas svarbiausių šventinio stalo akcentų. Jį papuošia tortai, pyragai, pyragaičiai, plokštainiai ir kiti smaližių pamėgti saldėsiai. Anot jos, pardavimų tendencijos rodo, jog tokius, šviežios konditerijos gaminius, pirkėjai suskumba įsigyti likus kelioms dienomis iki švenčių. O dieną ar dvi prieš šv. Kalėdas, skanių, gražių, šviežių, jau pagamintų desertų paklausa išauga net keletą kartų.

„Analizuojant pastarųjų metų konditerijos gaminių paklausą, tarp populiariausių pasirinkimų vietos neužleidžia „Maximos“ meistrų vizitine kortele tapęs tortas su maskarponės sūriu. Jį vejasi kiti „Maximos“ meistrų gaminiai, išsiskiriantys „Meistro kokybės“ ženklu: griliažiniai pyragaičiai, medaus skonio plokštainis, pyragas „Aguoninis vainikas“. Toliau eilėje pagal populiarumą rikiuojasi pyragas su plikyto kremo įdaru, plokštainis su vyšnių įdaru, tortas „Juodoji rožė“ ir dar visa eilė skanių gardėsių. Mūsų meistrų teigimu, šiuo metu „ant bangos“ tortai, pyragai ir pyragaičiai, pertepti egzotinių vaisių tyrėmis, dekoruoti minimaliai, tačiau itin estetiškai. Mažesnio dydžio – tačiau išraiškingų formų. Tad norėdami patenkinti besikeičiančius pirkėjų poreikius, šiemet siūlome per 20 naujų „Meistro kokybės“ saldėsių, sukurtų specialiai šioms, artėjančioms šv. Kalėdoms.“, – vardija V. Drulienė.

Kūčiukai su aguonpieniu
Kūčiukai su aguonpieniu
© sezoninevirtuve.lt

Tiesa, prekybos tinklas pirkėjus vilioja desertais, kurie nėra panašūs į tradicinius Kalėdinius kepinius. Išrankiųjų Kalėdų stalą gali puošti šokoladinio biskvito tortas „Gruodas“ su lazdynų kremu, florentinų iš lazdynų riešutų sluoksniu ir abrikosų įdaru, kurio paviršius primena žemę, ką tik padengtą žiemišku šalčiu. Taip pat tortas su pistacijų skonio kremu bei pasiflorų želė, šokoladinį tortą su citrininiu morenginiu traškučiu, tortas su šampano skonio kremu.

„Naujų, dar neišmėgintų skonių pasiilgusius, stebinsime pyragaičiais su jogurtinio grietinėlės kremo sluoksniu, citrininiu įdaru ir šaldytomis avietėmis, padengtais glaistu su apelsinų žievelių cukatais. Jiems nenusileis viskio skonio pyragaičiai ar pyrago „Brownie“ skiltelės. O kepykloje kepamus pyragus ir pynes gardins įvairūs įdarai: cinamono ir apelsinų uogienės, vyšnių, karamelės ir bananų“, – kokiais saldėsiais vaišinti svečius per šventes, rekomenduoja V. Drulienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Skandalas Žiežmarių gimnazijoje: paviešinti pamokos garso įrašai verčia krūptelėti papildyta direktorės komentaru (34)

Šeštadienio vakarą Žiežmarių gimnaziją apgaubė tamsus šešėlis – mokymo įstaigos...

Aloyzas Sakalas įvardijo pagrindinį „valstiečių“ trūkumą: dėl to jie pralaimės rinkimus (468)

Lietuvos socialdemokratų partijos ( LSDP ) garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas nepripažįsta...

Galvotrūkčiais prisipirko būstų už juokingas kainas: dabar šis sprendimas atsisuko prieš pačius gyventojus (56)

Rumunija pirmauja pasaulyje privačių namų skaičiumi, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad...

Pastebėjo tik akyliausi: Gintarės Gurevičiūtės suknelė „Žmonių“ apdovanojimų scenoje vos neiškrėtė pikto pokšto (152)

Net ir šou pasaulio vilkams stovėti scenoje, kuomet tave stebi šimtai tūkstančių žmonių, nėra...

Prognozės nedžiugina: kitą savaitę temperatūra gali kristi ir žemiau 15 laipsnių (21)

Nors pirmadienis bus kiek šiltesnis, jau savaitės viduryje vėl paspaus stipresnis šaltukas, LRT...

Ilgauską iki NBA žvaigždžių pakylėjęs treneris: jis nesiekė žaisti kartu su LeBronu specialiai DELFI iš Londono (18)

Nors Domantui Saboniui ir traumos sustabdytam Jonui Valančiunui šis sezonas yra geriausias jų...

Išrinkite įsimintiniausią raudonojo kilimo įvaizdį: kuriai viešniai nebuvo lygių? balsavimas (25)

Penktadienio vakarą sostinėje įvykusi „Žmonės 2019“ apdovanojimų ceremonija suteikė peno...

10 įdomiausių kelionių tinklaraštininkų pagal „Forbes“ (1)

Daugelis truputį pavydime kelionių tinklaraščių kūrėjams, kurių pagrindinis darbas –...

Dukart išsiskyrusi Mia išdavė ilgai slėptą paslaptį: kiekviena diena buvo tragedija (493)

Skaudžiai meilės reikaluose nudegusi dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia prisipažino, kad po...

Mokslininkai atliko didžiausią dvynių tyrimą: kas gi lemia ligas – genai ar aplinka? (1)

Jau daug metų visuomenės sveikatos ekspertai, kliaudamiesi įvairiais įrodymais, tvirtina, jog...