Nuo 2002-ųjų M. Drobiazko ir P. Vanagas prieššventiniu laikotarpiu kviesdavo visus dailiojo čiuožimo gerbėjus į vieną ilgiausiai rengiamų ledo šou projektų Europoje.

2020-ieji neturėjo būti išskirtiniai, tačiau pandemijos akivaizdoje sugriuvus M. Drobiazko ir P. Vanago „Liepsnojančio ledo“ kūrybinės komandos turėtiems planams surengti inovatyvų renginį, sujungiantį kino meną ir šokių ant ledo spektaklį į naujo tipo kūrybinį projektą, kilo mintis ieškoti naujų būdų kaip neleisti likti žiūrovams „ant ledo" ir kaip Kalėdų laikotarpiu galėtų naujai „suliepsnoti ledas“.

Ledo projekto sukūrimas ir įgyvendinimas paprastai pareikalaudavo daugiau nei 10 mėnesių darbo, tad pandemijos fone tapo aišku, kad šiais metais žiūrovai neturės galimybės stebėti įprasto, tradicinio renginio didžiausiose šalies arenose.

„Norėjome Kalėdoms sukurti projektą, kuriuo suteiktumėme žiūrovams galimybę inovatyviai „pasijusti ant ledo“, pasitelkiant kitas meno formas: video meną, fotografiją, menines instaliacijas gruodžio mėnesiui jas „apgyvendinant“ netradicinėje baltoje meno galerijos erdvėje, o Kalėdų laikotarpiu emocijas perkeliant į televizijos ekraną“, – pasakoja ilgametė „Liepsnojančio ledo“ režisierė Rasa Micachienė.

Jos iniciatyva per paskutinius kelerius metus kaupta vaizdo medžiaga netilpo „harduose“, saugojo ypatingas užkulisių akimirkas, kurių kelios jau buvo pristatytos 2019 metų turo „Čempionai“ metu bei sulaukė puikaus žiūrovų įvertinimo, tad, anot R. Micachienės, norėjosi jomis pasidalinti ir su televizijos žiūrovais.

Iš tiesų šis solidus vaizdo archyvas buvo kaupiamas dokumentiniam filmui, kuris turėjo būti pristatytas po jubiliejinio 20-ojo „Liepsnojančio ledo“ šou. Tačiau šių metų situacija diktavo savo ir nuspręsta šiemet šokių ant ledo gerbėjus pradžiuginti išskirtiniu filmu, kurį Kalėdų metu pirmieji pamatys „Telia“ ir Delfi TV žiūrovai. Projektą finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba.

Nuo lapkričio 18 dienos „Delfi“ skaitytojus kviečia į neeilinę kelionę, kurios metu kvies prisiminti įspūdingiausius „Liepsnojančio ledo“ pasirodymus, organizatorių bei šou dalyvių lūpomis atskleis dar niekam negirdėtas, kvapą gniaužiančias, kartais ir pikantiškas istorijas, nutikusias net 18 metų rengiamo „Liepsnojančio ledo“ metu. Šio bendro „Delfi" ir „Telia" multimedijos projekto išskirtinis turinys yra įžanga į Kalėdų metu vyksiančią filmo premjerą.

„Čiuožimo užkulisiai ne visada yra tokie paprasti, kaip daug kam atrodo iš šalies, tad filmas – puiki galimybė juos praverti. Galiausiai Povilo ir Margaritos gyvenimo kelias irgi neatsiejama „Liepsnojančio ledo“ istorijos dalis.

Filmo kuriamu siužetu kviesime žiūrovus iš labai arti žvilgtelti ne į čiuožimo meistrų sportinį kelią iki pripažinimo ar pajusti istorinių pasiekimų kainą, tačiau atversime ledo šou nematomą pusę, padėsime pamatyti čiuožėjų gyvenimą naujomis spalvomis.

Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas

Būtent per jų asmeninę patirtį, pasakojimus, prisiminimus. Siekiame parodyti „Liepsnojančio ledo užkulisius ir iš arti norime pakviest žvilgtelti į tą komanda, kuri jau 19 metų keliauja kartu su Povilu ir Margarita. Filme ieškome būdų pasakoti, dalintis, įkvėpti, prisiminti. Kartu tai filmas-motyvacija jaunai asmenybei apie nematomas savybes, kurios būtinos kiekvieno čempiono kelyje.

Filmas apie priverstinį sustojimą šios pandemijos akivaizdoje ir nematomą kelio pusę, siekiant pažvelgti į gyvenimą kitapus ledo, baigus sportinę karjerą, o savo talentą „perkėlus“ šokio menui ant ledo“, – paslapties šydą apie kuriamą dokumentinį filmą praskleidė jo režisierė R. Micachienė.

„Beje, visa sukaupta vaizdo medžiaga pandemijos fone „suskambo“ visai kitaip, nei buvo galvota filmuojant. Tiesiog tai, kas buvo organiška ir natūralu prieš metus, du, tris, šiemet įgavo visai kitą prasmę. Klausant kai kuriuos tekstus net keista, kaip pasikeitė pasaulis“, – pridūrė filmo režisierė.

Jei ne pandemija, filmo nebūtų

Mylimiausia Lietuvos šokėjų ant ledo pora nuo 2002-ųjų kasmet Kalėdų laikotarpiu savo gerbėjus Lietuvoje džiugindavo įspūdingais ledo projektais. Nors šiemet dėl pandemijos gyvai susitikti neteks, tačiau liūdėti priežasties taip pat nėra – šokių ant ledo gerbėjų laukia maloni staigmena.

„Noriu pasidžiaugti, kad dėl priverstinio ir neišvengiamo sustojimo pauzės nebus ir dėka režisierės Rasos, operatoriaus Gedimino Liužino „Liepsnojantis ledas“ vis tiek įvyks.

Įvyks kitokiu formatu, netikėtu tiek mums patiems, tiek, tikiuosi, mūsų gerbėjams, žiūrovams, kurie laukė mūsų ant ledo. Tikimės padovanoti kitokias emocijas ir galimybę iš vidaus pamatyti „Liepsnojantį ledą“ tiek ypatingomis kuriamo filmo akimirkomis, kurių, atvirai pasakius, mes patys dar visų nematėme, tiek kuriamomis instaliacijomis parodoje šiuolaikinio meno kalba.

Tai leis žiūrovams pamatyti mūsų šou iš kitos pusės, kitu rakursu, ko niekada nepamatytų atėję į turo šou renginį arenoje. Todėl patys esame dėkingi ir laimingi, kad tokia idėja gimė ir kad net būdami atskirti vieni nuo kitų radome saugų formatą, kuris pakvies į 19-ą „Liepsnojantį ledą“, – džiaugėsi P. Vanagas.

Anot M. Drobiazko, šioje situacijoje yra dvi medalio pusės.

„Iš vienos pusės liūdna, kad šiais metais neįvyks mūsų šou Lietuvoje, nes tarp galybės mūsų metų projektų šis būdavo labiausiai mylimas nesvarbu, kad pareikalaudavo labai ilgo pasiruošimo laiko, daug jėgų ir pastangų, tačiau leisdavo pajusti patį didžiausią pasitenkinimą.

Iš kitos pusės, gal ir gerai, kad po 19-os metų bus kažkokia perkrova ir kitąmet planuojamas 20-mečio turas gal suspindės visai naujomis spalvomis, naujai susikaupusiomis idėjomis po šios pertraukos, žiūrovai pasiilgs mūsų, o mes jų ir gal tuomet bus daug ryškiau ir daug jautriau, nei būdavo įprastai“, – vylėsi M. Drobiazko.

Žinomiausia šalyje šokių ant ledo pora tikisi, kad per Kalėdas TV ekranus pasieksiantis dokumentinis filmas bus tikra dovana jų gerbėjams šiuo nelengvu metu.

„Patys labai nekantraujame pamatyti, kas bus. Mums tai lyg geras ženklas ir įrodymas, kad net ir blogose situacijose galima rasti daug pozityvo.

Labai tikimės, kad kitąmet kai žiūrovus pakviesime į dideles arenas, jie atsineš su savimi ir šių metų prisiminimus. Ir mes iš tiesų savotiškai esame dėkingi šiam mus išskyrusiam etapui, nes dėl jo mes turime filmą, kurio tikrai nebūtų, jei ne šis priverstinis sustojimas“, – pridūrė P. Vanagas.

„Naujas „Liepsnojančio ledo“ formatas leis mums ir mūsų šou dalyviams susitikti 19-ą kartą. Žiūrovų nepamirštame ir apie juos galvojame, tad norime nenustoti stebinti ir pažadame kitais metais sugrįžti su trenksmu, o šiemet kviečiame per Kalėdas jaukiai būti kartu „ant ledo“, – portalui „Delfi" kalbėjo M. Drobiazko.

Meninis „Liepsnojančio ledo“ pasaulis

Belaukiant filmo, žiūrovus taip pat sugalvota kviesti į atviras Kauno senamiesčio erdves, į M. Valančiaus gatvėje įsikūrusią galeriją „Balta“, kur susibūrę menininkai pavers jas meniniu „Liepsnojančio ledo“ pasauliu.

Parodos tikslas – realiu pojūčiu į baltas galerijos erdves perkelti ne tik čiuožėjų ant ledo šokio akimirkas, bet ir inovatyviai pažvelgti į dailiojo čiuožimo užkulisius, papasakoti asmenines istorijas, pasidalinti pojūčiais, stabtelti, prisiminti, palaikyti.

Povilo vaikystės draugo, dailininko Modesto Malinausko instaliacija „Ant ledo“ pakvies žvilgtelti į prisiminimus iš vienos lango pusės ir dabartį iš kitos, kuomet teatrinėje muzikos dėžutėje skleisis šokio melodijos garsai, o ant miniatiūriškai, su dailininko potepiu atgijusios ledo scenografijos sustabdytos akimirkos, priminsime gražiausius „Liepsnojančio ledo“ emocijų atspalvius, ironiškai žvilgtelsime į sustojusią šiandienos realybę, o papildytos realybės pagalba prisiminsime gyvybės pilnus įspūdingiausius čiuožėjų pasirodymus.

Dailusis čiuožimas – sportas ir menas viename. Tiek sporte, tiek mene - siekiama aukščiausių rezultatų, tobulybės. Čia reikalingas tiek talentas, tiek juodas darbas. Tiek sporto, tiek meno paskirtis - sužadinti žmonių emocijas. Sąsajų – daug ir norisi leisti prie jų prisiliesti.

Baltame pasaulyje „apsigyvens“ ir trapios Linos Drižiūtės autorinių rankų darbo lėlės, nužengusios su savo istorija nuo čempionų ledo - skirtingos, jaukios, su savais charakteriais ir nuotaikomis, pasakojančios savo istorijas, tarsi atklydusios iš vaikystės ir prisiminimų.

Prisiminimai į netikėčiausias instaliacijas persikels ir iš fotografijų, nematytų Povilo ir Margaritos relikvijų, kurios jau atkeliavo į Lietuvą.

Galerijos aplinkos instaliacijas kuriant su įstabia menininke Jolanta Šmidtiene, lankytojus norime stebinti trimačiais vaizdais, autentiška, pačios autorės atrasta technika sukurtais darbais, kuriais sieksime, kad šokio ant ledo vaizdai ir istorija atgytų ažūrinių siūlų paveikslų rėmuose, išdėliotuose trijose, plonyčiais audiniais atskirtose erdvėse, sukuriant gylio įspūdį – tarsi žvelgtum kiaurai paveikslą ir matytum ore pakibusius vaizdinius-pasakojimus lyg praskilusiame lede.

Kartu su technologijomis komanda atrado daugiau priemonių interaktyviai reaguoti į meną, todėl „Liepsnojančio ledo“ užkulisiai atgims nauju kampu virtualios bei papildytos realybės instaliacijose.

Visgi didžiule intriga taps iš Maskvos su gausybę trikdžių atkeliaujantis Povilo ir Margaritos istorinių relikvijų ir prisiminimų bagažas. Tai ir paskutinių Olimpinių žaidynių Turine 2006 kostiumai ir pačiūžos, ir fanų fantazijos pilnos dovanos, ir meškučiai nuo pasaulio ar Europos čempionatų ledo ir istoriją pasakojantys niekučiai, kurie apsigyvens „Kiss and Cry“ Liepsnojančio ledo instaliacijų erdvėje.

Inovatyvi visą gruodžio mėnesį kasdien veiksianti paroda-seansas bendram darbui subūrė ir savo dailiojo čiuožimo pajutimais dalintis pakvietė visą būrį puikių menininkų. Ji papildys filmo laukimą naujais įspūdžiais, intriguos, žadins vaizduotę, vers nekantrauti laukiant premjeros.

Parodą užbaigs dokumentinis filmas „Kalėdos ant ledo“, persikėlęs iš galerijos erdvių į TV ekraną.

„Kalėdos ant ledo“ projektą finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba, jį pristato „Delfi“ ir Telia.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)