Priešingai populiariam įsitikinimui, savižudybių skaičius per Kalėdas yra ganėtinai žemas. Daugiausia jų įvyksta pavasarį.

* Pasak UNICEF, pasaulyje yra 2,106 mlrd. vaikų iki 18 metų. Jei namie yra vidutiniškai 2,5 vaiko, Kalėdų senis turėtų sustoti 842 milijonus kartų ir nukeliauti 221 milijoną mylių.Kad pasiektų visus vaikus, jis turėtų keliauti 12,19 milijonų mylių per sekundę greičiu. Vargu ar kas nors liktų iš Kalėdų Senio dovanų maišo!

* 320 metais popiežius Julius paskelbė gruodžio 25 dieną oficialiu Kristaus gimtadieniu.

* Pasak Gineso rekordų knygos, aukščiausia Kalėdų eglė buvo 221 pėdų aukščio, pastatyta 1950 metais Northgate prekybos centre Sietle, JAV Vašingtono valstijoje.

* Dauguma Kalėdų Senio elnių turi vyriškai skambančius vardus, tokius kaip Blitzer, Comet, ir Cupid. Tačiau vyriškos lyties elniai meta ragus Kalėdų laikotarpiu, taigi Senio roges tempiantys elniai veikiausiai nėra vyriškos lyties.

* Tradicinės trys Kalėdų spalvos - žalia, raudona ir auksinė. Žalia ilgą laiką buvo gyvenimo ir atgimimo simbolis; raudona simbolizuoja Kristaus kraują; auksinė reiškia šviesą, turtus ir karališkumą.

* Daugelyje Europos šalių tikėta, kad tiek gerosios, tiek piktosios dvasios veikė visu dvylikos Kalėdų dienų laikotarpiu. Šios dvasios galiausiai tapo Kalėdų Senio elfais, tam postūmį suteikė ir Clement C. Moore‘o „The Night Before Christmas“ (1779-1863), iliustruota Thomas Nast (1840-1902).

* Bolivijos gyventojai Kalėdų išvakarėse švenčia „Misa del Gallo“, arba „Gaidžio mišias“. Kai kurie žmonės atsineša gaidžius į vidurnakčio mišias - tai simbolizuoja įsitikinimą, kad gaidys buvo pirmasis gyvūnas, paskelbęs Jėzaus gimimą.

* Lenkijoje įprastos kalėdinės eglutės dekoracijos yra vorai ar voratinkliai, kadangi, pasak legendos, voras nunėrė antklodę kūdikėliui Jėzui. Lenkai mano, kad vorai - gėrio ir sėkmės simbolis per Kalėdas.

* Senovės žmonės, tokie kaip druidai, manė, kad amalas yra šventas, kadangi jis išlieka žalias žiemos metu, kai visi kiti augalai miršta. Druidai amalą nupjaudavo auksiniu pjautuvu ir niekada neleisdavo jam paliesti žemės. Jie manė, kad jis gali išgydyti nevaisingumą ir nervines ligas, nubaidyti blogas jėgas.

* Puritonai Amerikoje uždraudė švęsti Kalėdas 1659-1681, kadangi manė, jog Kalėdos - dekadentiška katalikų šventė. Nepaklusniųjų laukė penkių šilingų bausmė. Kai kurie puritonų lyderiai pasmerkė tuos, kurie šventė Kalėdas, kaip krikščionių religijos priešus.

* „Yule log“ vadinama didžiulė pliauska, deginama per dvylika Kalėdų dienų (nuo gruodžio dvidešimt penktosios iki sausio šeštos). Kai kurie mokslininkai mano, kad žodis „yule“ reiškia „sukimąsi“ arba „ratą“, o tai simbolizuoja ciklišką saulės sugrįžimą. Deganti pliauska garantuoja sveikatą, vaisingumą, sėkmę ir atbaido piktas dvasias.

* Dėl asociacijų su pagonybe šeštajame amžiuje buvo uždrausta namus puošti šakelėmis.

* Kalėdinėmis gėlėmis vadinamos puansetijos kilusios iš Meksikos, jas augino actekai, kuriems raudona augalo spalva simbolizavo tyrumą. Šis augalas buvo naudojamas medicinoje karščiui sumažinti.

* Kalėdų Senis turi realų prototipą, šventąjį Nikolasą (Mikalojų), gyvenusį ketvirtajame amžiuje. Jis gimė Patara (šiuolaikinės Turkijos teritorijoje) ir yra populiariausias pasaulyje ne biblinis šventasis. Menininkai jį vaizdavo dažniau nei bet kokį kitą šventąjį. Jis globoja bankininkystę, piratus, vagis, laivybą, našlaičius, karalius ir Niujorką. Ankstyvosiose iliustracijose jis vaizduojamas griežtas ir įsakmus, ir apskritai jis buvo kur kas didesnis drausmės ir bausmės simbolis nei kad dabar įprasta manyti.

* Manoma, kad kalėdinės kojinės atsirado iš trijų seserų istorijos: jos buvo pernelyg neturtingos ir negalėjo sukaupti kraičio, taigi buvo pasmerktos užsiimti prostitucija. Tačiau jas išgelbėjo šventasis Mikalojus(Kalėdų senio prototipas), nusileidęs per kaminą ir pripildęs jų kojines aukso monetų.

* Nustatyta, kad Irving Berlin singlas „White Christmas“ yra visų laikų geriausiai parduodamas singlas, jo pasaulyje parduoda daugiau nei 100 milijonų.

* Ankstyviausi žinomi Kalėdų eglės papuošimai buvo obuoliai. Viduramžių aktoriai naudojo obuolius dekoruoti rojaus medžiams (paprastai spygliuočiams) per kalėdinius „rojaus vaidinimus“, kuriuose buvo vaizduojamas Adomo ir Ievos išvarymas iš rojaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)