Jie labai stengiasi kuo gražiau papuošti dovanų kojines ir kabina jas prie židinio ar eglutės. Nors nėra išlikę rašytinių liudijimų apie Kalėdų kojinės kilmę, keletas populiarių legendų perduodamos iš kartos į kartą.

Viena populiariausių legendų byloja...

Prieš keletą šimtų metų viename kaime gyveno neturtingas žmogelis, turėjęs tris gražuoles dukteris. Jo žmona mirė po sunkios ligos, kurios gydymui vyras išleido visas santaupas. Taigi, jis liko be pinigų ir negalėjo ištekinti dukterų. Visos trys dukterys buvo labai gero būdo, kilnios ir darbščios, dėl to tėvas dar labiau nerimavo, rūpinosi, kaip gi jos gyvens po jo mirties?

Vieną dieną pro šalį eidamas šventasis Mikalojus išgirdo kaimiečius kalbant apie apgailėtiną trijų merginų padėtį. Šventasis norėjo padėti vargšui tėvui, bet žinojo, kad išdidus senasis našlys iš jo pinigų neims.

Tad Šv. Mikalojus nusprendė padėti nelaimingai šeimai paslapčia, kad niekas apie tai nesužinotų. Palaukęs, kol sutems, jis vogčiomis įslinko į namą per kaminą. Jis turėjo tris maišelius auksinių monetų, po vieną kiekvienai merginai. Ieškodamas vietos pinigams padėti, Šv. Mikalojus pastebėjo prie židinio atbrailos džiūstančias kojines. Įdėjęs po maišelį į kiekvieną kojinę, jis išėjo.

Kitą rytą pabudusios merginos ir jų tėvas buvo sukrėsti, kai rado maišelius, pilnus auksinių monetų. Senasis tėvas sėkmingai vieną po kitos ištekino dukteris ir jie visi ilgai ir laimingai gyveno.

Pasakojimas apie kilnųjį šv. Mikalojų pasklido po kaimą ir kitas apylinkes. Nuo tada ir gyvuoja tradicija Kalėdų naktį kabinti kojines, viliantis, kad Šv. Mikalojus atneš dovanų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)