Tiesiog ore tvyro nuojauta, jog tuoj visas pasaulis kaip pamišęs ims laukti, o kai kurie jau ir laukia, Kalėdų. Keista tai, kad iki šiol gana nedidelis dėmesys buvo skiriamas paskutinėms savaitėms iki šios svarbiausios šaltojo metų laiko šventės – laikotarpiui, kai daugelis iš mūsų išgyvena tikrų tikriausią prieškalėdinį košmarą.

Be jokios abejonės, esate skaitę ne vieną patarimą, kaip išvengti vadinamosios Kalėdų karštinės ir visų jos atributų: masinio dovanų pirkimo, iki koktumo pabodusių kalėdinių dekoracijų ir priverstinio buvimo su šeima, kuri šeima neretai apsimeta tik švenčių proga.

Siūloma išvažiuoti į šiltus kraštus, išjungti telefoną ir pamiršti, kad visas pasaulis eina iš proto dėl artėjančios pačios svarbiausios metų šventės. Tačiau tai tik ledkalnio viršūnė. Specialistai įvardija penkias neurozes, kankinančias Kalėdų niekaip negalinčius išvengti žmones.

Kalėdų senelio fobija. Ši fobija pasireiškia tikrų tikriausia apkūnoko, barzdoto, raudonu kostiumu vilkinčio ir juodus ilgaaulius avinčio dėdės baime. Dažniausiai Kalėdų senelio fobija pasireiškia jau gruodžio pradžioje, kai baimę keliantys objektai pradeda vis dažniau šmėžuoti parduotuvių vitrinose, televizoriaus ekranuose ar tiesiog gatvėse.

Šiaurės ašigalio sindromas. Chroniška baimė, jog ant jūsų namo stogo kažkas YRA.

Angorafobija. Chroniška baimė, kad teta Ona iš Kuršėnų Kalėdoms jums atsiųs dar vieną Angoros vilnos megztinį.

Kalbos sutrikimai. Ši neurozė pasireiškia nesugebėjimu žodžiais reikšti minčių, jeigu greta jūsų stovi anyta ar šešuras. Trumpai tariant, nuo tokių sutrikimų kenčiantys asmenys staiga praranda kalbos dovaną per šventinius šeimos pietus su antrosios pusės tėvais. Ligos priepuolį neabejotinai sukelia tokie klausima kaip „Kada ketinate tuoktis?“ ir „Ar dar ilgai lauksime anūkų?“. Klausimas „Kiek sakėte jūs uždirbate?“ gali sukelti dar ir pykinimą.

Kalendorinis sutrikimas. Šia neuroze sergantys pacientai tiesiog apsėsti minties, kiek dienų apsipirkinėjimui dar liko iki Kalėdų. Jie nuolat neršia internete, ieško informacijos apie parduotuvių darbo laiką, nuolaidas ir specialius pasiūlymus. Ir perka, perka, perka ir vis perka. Tokiems žmonėms nėra nieko baisiau, kaip staiga suvokti, jog iki Kalėdų liko vos dvi dienos, o ryt parduotuvės jau nebedirba...

„Tai kažkas neįtikėtino“, - apie tokio negalavimo kankinamus žmones sako Harvardo universiteto profesorius Arnoldas Belfry, išsamiai domėjęsis šiuo negalavimu.

„Kai kurie šie žmonės niekaip negali sudurti galo su galu, tačiau puikiai žino, kur pigiausios Kalėdinės girliandos mieste ir kada į tą parduotuvę už kampo atveš naują megztinių su elniais siuntą“, - stebisi akademikas.

Dicko Clarko sindromas (DCS): pavadintas Amerikos komiko, daugiausiai siejamo su Naujųjų metų švente, vardu, šis sindromas apima įkyrias mintis, kai žmogus suvokia, kad šventė jam susijusi daugiau su puodų dangčių kilnojimu, o ne su kamščių atidarinėjimu. Tarpiniai variantai – Fez-o-Fobija, kvailų popierinių kepurėlių baimė, Vidurnakčio beprotystė, baimė būti pabučiuotam žagsinčio nepažįstamojo, iš kurio burnos sklinda alaus kvapas, kai laikrodis išmuš dvylika...

Ar jus kamuoja bent viena su Kalėdomis susijusi fobija?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)