Apie šį vyrą tebesklando daug legendų: jis prikėlė iš numirusių tris vaikus, per didelę sausrą stebuklingai padaugino kviečių derlių, bet bene populiariausia, kaip kunigas išgelbėjo tris dukteris.

Pasakojama, kad kadaise mieste gyveno neturtingas miestietis, kuris turėjo tris dukteris. Vyras vos galą su galu sudurdavo ir labai pergyveno, kad negalės ištekinti savo nuostabaus grožio dukterų, nes nesugebės joms sukrauti kraičio. Apie tai išgirdęs Šv. Nikolasas ir jam labai pagailo žmogaus, nes neištekėjusios moterys dažniausiai pasukdavo prostitucijos keliu.

Negalėdamas jam šiaip sau duoti pinigų (nes anuomet buvo didžiulė negarbė priimti pašalpą) jis tris naktis iš eilės ateidavo prie jo namų ir pro langą įmesdavo po maišelį su auksinėm monetom. Neturtingas vyras labai norėjo atsidėkoti savo geradariui, tad trečią naktį nemiegojo ir laukė, ar paslaptingasis vėl pasirodys, bet Šv. Nikolasas nenorėjo atskleisti savo tapatybės ir auksą į metė pro kaminą.

Ši istorija galų gale pasiekė Olandiją, kur Šv. Nikolaso persona persikūnijo į dovanas nešantį geradarį, kuris pro kaminą mėto dovanas. Tradicijai per imigrantus pasiekus JAV žemės, iš ten ji išplito po visą pasaulį.

Šv. Nikolasas ne mažiau svarbi ir religinė figūra. Išlikusiose jo bažnyčios griuvėsiuose kelis kartus per metus vyksta pamaldos, o paliesti jo kapo atvyksta tūkstančiai tikinčių iš viso stačiatikiško pasaulio (daugiausiai rusų). Pasakojama, kad čia žmonės stebuklingai išgyja ar išsprendžia rimtas problemas. Slaptas takas po altoriumi taip pat išpildo norus, o ant stebuklingo altoriaus bažnyčios kieme palikus monetą sulaukiama sėkmės gyvenime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)