aA
Viešoje erdvėje jau kuris laikas netyla diskusijos, kokį poveikį mūsų organizmui turi sotieji riebalai bei kodėl privalu juos keisti augalinės kilmės šaltiniais. Ir kol įvairūs ekspertai vadovaujasi moksliniais tyrimais ir išvadomis įrodinėdami savo tiesas, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atlikta apklausa parodė, kad didelė dalis Lietuvos gyventojų neturi aiškaus supratimo apie sočiųjų ir augalinės kilmės riebalų skirtumus.
© Shutterstock

SAM tyrimo duomenimis, net trečdalis apklaustųjų teigia nežinantys, kokių riebalų reikėtų vengti ir tik mažiau nei pusė (41 proc.) sako žinantys, kad reikėtų vengti sočiųjų riebalų.

„Visi gyvulinės kilmės riebalai be išimties yra priskiriami prie sočiųjų riebalų (t. y. kietųjų riebalų) kategorijos. Valgydamas dešrą, kitus mėsos gaminius, vidutinis Lietuvos gyventojas gauna 39 proc. daugiau riebalų, nei rekomenduoja PSO norma, o sočiųjų riebalų gauna 29 proc. daugiau nei ši norma, todėl atskirai vartoti sočiuosius riebalus (pvz., tepti juos ant duonos) tikrai nereikėtų.

Mūsų pozicija paprasta – nesakome, kad privalu visiškai atsisakyti sočiųjų riebalų, tačiau kuo jų mažiau mūsų kasdieniniame maisto racione, tuo geriau sveikatai“, – sako SAM mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Apie sveikatos būklę specialistas kalba ne veltui. Tik mažiau nei pusė gyventojų žino, kad sotieji riebalai didina vėžio, nutukimo, cukrinio diabeto ir kitų ligų riziką.

„Galime kalbėti apie paprasčiausią nutukimą, kuris šiuo metu yra pasaulinė epidemija, tačiau sočiųjų riebalų sukeliamos ligos, dažnu atveju, yra kur kas rimtesnės. Tai pagrinde infarktai ir insultai − pagal mirtingumą nuo jų Europos Sąjungoje esame pirmoje vietoje. Sotieji riebalai limpa prie kraujagyslių sienelių, sukelia jų uždegimą, o tai skatina aterosklerozę. Tuo tarpu nesotieji riebalai yra skysti, todėl jie sutepa kraujagyslių sieneles ir kartu atlieka aterosklerozės profilaktiką“, – sako A. Kranauskas.

Taigi, sveikatai palankūs riebalai iš tikrųjų yra augalinės kilmės, o pagrindinis jų šaltinis – alyvų ir rapsų aliejus. Deja, kas trečias (35 proc.) gyventojas klaidingai mano, kad daug sočiųjų riebalų yra alyvų aliejuje, nors pasak A. Kranausko, čia jų yra mažai.

„Alyvų aliejus sočiųjų riebalų turi nedidelį kiekį. Jei šaldytuve neilgam palaikysite aliejaus butelį, ties dugnu pamatysite nedidelę tirštesnę zoną, tai yra sotieji riebalai. Kiek ten jų yra, galima pamatyti vizualiai.

Lietuvos sąlygomis puikiai augantys rapsai yra vienas iš geriausių augalinės kilmės riebalų pavyzdžių. Jei skaičiuojame piniginės storį, nebūtina pirkti sąlyginai brangaus alyvuogių aliejaus, o rinktis būtent rapsų aliejų“, – pataria specialistas.

Tačiau ne visi augalinės kilmės riebalai yra sveiki. Štai 41 proc. apklaustųjų neteisingai mano, kad sveika vartoti kokosų ir palmių aliejus bei „Ghi“ sviestą , o 30 proc. klaidingai galvoja, kad sveika vartoti sviestą.

„Visi augalinės kilmės riebalai yra skysti, išskyrus palmių ir kokosų aliejų. Bet jeigu lyginti sočiuosius augalinius ir sočiuosius gyvulinės kilmės riebalus, tai augaliniai turi pranašumą tik tuo, kad juose nėra cholesterolio ir transriebalų.

Kalbant apie amžiną diskusiją „kas geriau − sviestas ar margarinas?“, verta paminėti, kad praeitame amžiuje margariną gamindavo hidrinimo būdu – aliejų prisotindavo vandeniliu, dėl to riebalai sukietėdavo. Tokiuose sintetiniuose riebaluose atsirasdavo transriebalų, kurie dar vadinami „riebalais žudikais“. Tačiau šiuolaikinio margarino gamyboje nenaudojamas hidrinimas, o tirštumas išgaunamas maišant skirtingo kietumo augalinius riebalus, kurie tarpusavyje sujungiami emulsikliu − dažniausiai sojų lecitinu“, – aiškina A. Kranauskas.

Taigi, be visų mitų ir klaidingų nuomonių, Lietuvos gyventojai, apklausos duomenimis, neapdariai renkasi produktus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų.

„Be reikalo žmonės neskaito etikečių, kuriose yra nurodoma, kiek ir kokių riebalų turi produktas. Jeigu jau nenorima analizuoti produkto sudėties, tada patariama rinktis tas prekes, kurios yra pažymėtos „Rakto skylutės“ simboliu. Tuose produktuose yra viskas subalansuota ir apskaičiuota už vartotoją, todėl ten nebus nei per daug sočiųjų riebalų, nei druskos, nei cukrų nei transriebalų. Tačiau verta paminėti, kad įprastiniame maiste visiškai išvengti sočiųjų riebalų yra neįmanoma, visgi turime galimybę jų vartoti mažiau“, – sako mitybos ir fizinio aktyvumo specialistas A. Kranauskas.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: lietų ir šlapdribą pakeis sniego pusnys (3)

Pirmadienį orus lems ciklonas keliaujantis nuo Atlanto vandenyno . Dangumi plauks niūrūs,...

„Paskutinis skambutis“ praėjo ramiai, tačiau tuo viskas dar nesibaigia (525)

Sekmadienį Vilniuje vykusioje masinėje protesto akcijoje „Paskutinis skambutis“ susirinko apie 6...

Kad pritrauktumėte šio milijardieriaus dėmesį, jums reikia iškristi iš mokyklos (39)

Kadaise sėdėjęs kalėjime už automobilių vagystę, Tally Fofana dabar sulaukia paramos iš...

Ir Jasikevičius, ir Adomaitis turi prastų naujienų (68)

Sunku prisiminti, kada paskutinį kartą mūšis tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“...

Kaunietis pasipiktino ligoninės darbu: numirėliui juk nėra kur skubėti (23)

„ Kas vyksta Kaune “ redakciją pasiekė Kauno klinikinės ligoninės administracijos darbu...

Šapoka: bandoma pažadinti Marxo šmėklą priešinsis bet kokiam pinigų mokytojams didinimui (497)

Finansų ministras Vilius Šapoka LRT TELEVIZIJOS laidos „ Savaitė “ studijoje teigė, kad...

Karieta su žirgais ir žiedlapiai iš sraigtasparnio: ištaigingos mafijos vadeivos laidotuvės pagaliau atvėrė akis namai – prabangūs iki absurdo (76)

Romos policija ėmėsi griauti aštuonis prabangius namus, pastatytus, kaip įtariama, mafijos klano,...

Vilniaus priemiestyje, magistralėje, žuvo mikroautobuso partrenktas jaunuolis (26)

Sekmadienio vakarą, apie 20.20 val., Vilniaus r., sostinės priemiestyje Raisteniškėse,...

Apžvalgininkas: premjeras nesuvokia, kad jis nėra Venesuelos policijos generolas (766)

Vargu, ar premjeras Saulius Skvernelis tikėjosi, kad nepatenkintų dėl etatinio apmokėjimo...

Į Paryžių nuvykęs lietuvis rado iki šiol skaniausius desertus, dėl kurių alpsta visas pasaulis: vieneto kaina – 2,5 euro (59)

Turbūt nėra tokių žmonių, kuriems nepatiktų desertai , tačiau dar smagiau juos valgyti, kai...