Kolegos stebėjosi

Šiandien vilnietis Gediminas su žmona augina du vaikučius – vienam treji, kitam – pusantrų. Kaip pats pasakoja, minčių eiti vaiko priežiūros atostogų buvo ir gimus pirmam vaikui, bet, matyt, trūko motyvacijos. „Darbai tada atrodė labai svarbūs, galvojau, kaip čia dabar išeisiu iš darbo. Gimus antram vaikui, tiesiog paėmiau ir prisiverčiau, supratau, kad visų pasaulio pinigų vis tiek neuždirbsiu. Be to, žmona ragino pabadyti, drąsino, kad viskas bus gerai. Išėjau ir dabar galiu pasakyti tik vieną – kad gailiuosi, jog to nepadariau gimus pirmam vaikui. Visiems sakau, kad tai buvo geriausias iki šiol mano gyvenime priimtas sprendimas“, – sakė pašnekovas.

Iš pradžių vyras planavo su vaiku būti namuose pusę metų, bet galiausiai vaiko priežiūros atostogose praleido beveik metus. „Vaikui iki metų surasti darželį yra pakankamai sudėtinga, be to, man patiko, todėl pabuvau, iki suėjo metai. Kai nuo rugsėjo dukrytė pradėjo lankyti darželį, pradėjau dirbti ne visu etatu, o galiausiai nuo spalio grįžau į darbus visai darbo dienai“, – pasakojo Gediminas.

Paklaustas, kaip į tokį sprendimą reagavo kolegos, draugai ir artimieji, vyras sakė, kad reakcijų sulaukė labai įvairių. „Kolegos ir darbdavys labai nustebo tokiu mano sprendimu. Jie sakė, kad savo aplinkoje tokių žmonių net nepažįsta. Artimiausi draugai labai palaikė. Nė vienas nebuvo nustebęs, visi sakė, kad puikus sprendimas. Iš tėvų ir senelių buvo dar kitokios reakcijos. Jie galvojo, kad mane tiesiog atleido iš darbo. Tėvai dar pakankamai lengvai priėmė tokį sprendimą, bet seneliams buvo nesuprantamas dalykas. Jie nerimavo, kaip aš grįšiu į darbą, ar mane priims, sakė, kad taip niekas nedaro, kaip išgyvensime, ar nepritrūks pinigų. Jų neramino ir argumentas, kad žmona tai dirba. Kiek truko mano vaiko priežiūros atostogos, kiekvieną savaitę skambindavo ir klausė, kaip sekasi“, – pasakojo vyras.

Tėtis Gediminas

Gediminas prisipažįsta, kad pirmais mėnesiais jis visiškai nuo darbų neatitrūko ir domėjosi, kaip sekasi kolegoms. „Be abejo, kažkokias mano atsakomybes įmonėje perdavė kitiems, bet tai yra natūralu. O grįžti į darbą nebuvo sunku, tik šiek tiek liūdna, nes išsivystė labai didelis prisirišimas prie vaiko. Kai dabar nori padaryti, kad tėčiai privalomai išeitų atostogų dviems mėnesiams, kad atsirastų su vaiku ryšys, galiu pasakyti, kad jis neatsiranda per du mėnesius. Tikras ryšys bent jau man atsirado po gero pusmečio. Taigi tas grįžimas į darbą buvo sunkus iš emocinės pusės, bet ne dėl kažkokių kompetencijų ar patirties stokos“, – sakė pašnekovas.

Pagarba moterims

Gediminas džiaugiasi, kad per metus jis ne tik sukūrė tvirtą ryšį su vaiku, bet ir išmoko daugybės naujų dalykų. Tiesa, kaip ir dažna mama, atostogomis šio laikotarpio jis vadinti nedrįstų. „Iš tiesų atrodo, kad bus smagu, metus–du atostogausiu, vaikščiosiu kur norėsiu, po kavines, parduotuves, darysiu, ką norėsiu. Bet taip nėra. Ant tavo pečių gula visi buities darbai, maisto gamyba ir pan. Vaikui reikia skirti daug dėmesio. Nebuvo lengva, bet viskas išmokstama. Jei anksčiau valgio darymas vaikui, man atrodė labai sudėtingas dalykas, šiandien – vieni juokai. Draugai klausdavo, ar žmona palieka pagamintą maistą, bet aš viską nuo A iki Z pasidarydavau pats“, – pasakojo Gediminas.

Tėtis Gediminas

Jis prisimena ir tokius kuriozinius dalykus, kaip kad žmonos priekaištus dėl nepagamintos vakarienės. „Pamenu, kai žmona buvo namuose su pirmu vaiku, grįžti ir nėra vakarienės, klausi, kaip čia taip, kad valgyti nepadarei šiandien. Ji sakydavo: „Tu galvoji, kad aš čia poilsiauju?“. Tas pats atsirado iš mano pusės, kai žmona grįžusi sakydavo, kodėl nepadariau vakarienės, jai tą pačią litaniją išsakydavau. Bet šiaip santykiai pagerėjo, daug geriau supratome vienas kitą. Kita vertus, tarpas tarp pirmojo ir antrojo vaiko mūsų šeimoje buvo gana mažas, matėsi, kad žmonai jau reikėjo pabėgti nuo buities, kasdienybės, todėl mano poelgis iš meilės jai turėjo puikų efektą – bendra emocinė ir psichologinė atmosfera namuose pagerėjo“, – teigė vyras.

Netrukus jaunas tėtis susikūrė ir Instagram profilį „bėgantis tėtis“, kur susirado bendraminčių. „Atsirado žmonių, kurie pradėjo mane sekti, patys nusprendė pabandyti tėvystės džiaugsmus. Tarp draugų atsirado tokių, kurie irgi ryžosi šiam žingsniui. Aš visiems sakau – jei tik yra galimybė, pasinaudokite ja“, – teigė pašnekovas.

Nesijaučia ką nors paaukojęs

Kaip sako Gediminas, dabar jam buvimas su vaikais atrodo toks paprastas dalykas, nekeliantis nerimo ar iššūkių. „Kai anksčiau žmona išeidavo valandai, palikdavo man vaiką, galvodavau, kaip čia bus, dabar tokios mintys kelia juoką. Susigalvodavau su vaikais įvairių užsiėmimų, darydavome eksperimentus, atradau visai kitų potyrių nei iki tol, kol būdavau tik darbe“, – džiaugėsi vyras.

Tėtis Gediminas

Be to, nuotaiką Gediminui išblaškydavo ir bėgimas. „Kai suderindavau vaiko pietų miegą su bėgimu, būdavo labai gerai. Lauke būdavome maksimaliai, kiek galima. Apskritai nepasakyčiau, kad labai daug nuovargio būtų buvę. Gal nebent į atostogų pabaigą, kai jau žinojau, kad turėsiu grįžti į darbą. Bet nebuvo akimirkos, kad norėtųsi viską mesti. Be to, taip išėjo, kad pirmą dieną, kai išėjau vaiko priežiūros atostogų, mano vyresnis sūnus susirgo, tai pirmas tris savaites likau vienas su dviem vaikais“, – pasakojo tėtis.

Paklaustas, ar nesijaučia paaukojęs karjerą, Gediminas sakė, kad jis gailisi tik vieno dalyko. „Aš gailiuosi tik to, kad to paties nepadariau gimus pirmam vaikui. Karjera tikrai nėra esminis dalykas. Lietuvoje vis dar gajus stereotipas, kad vyrai turi dirbti, bet karjerą visada spėsite padaryti, viskas dar priešaky. Nereikia bijoti priimti šio sprendimo. Tai nėra karjeros aukojimas. Pažiūrėkite į daugelį mamų. Net ir mano paties mama užaugino tris vaikus ir turėjo puikią karjerą. Karjera ir vaikų auginimas suderinama. Be to, buvimas su vaiku atstoja viską“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)