Vartai į investicijų pasaulį

Turėti sąskaitą banke – visiškai įprastas dalykas, tačiau vertybinių popierių sąskaita kol kas dar yra mažiau žinoma ir įprasta. Turėdami ją, galite investuoti į akcijas, obligacijas, investicinius fondus ir kitus vertybinius popierius, taip pat prekiauti vertybiniais popieriais akcijų rinkose. Taip pat į ją atkeliauja dividendai, palūkanos ir kitos pajamos už jūsų vertybinius popierius.

„Jeigu turėsite vertybinių popierių sąskaitą savo įprastai naudojamame banke, ji kažkaip ypatingai nesiskirs nuo paprastos sąskaitos. Interneto banke matysite papildomą eilutę su sąskaitos numeriu, galėsite gauti sąskaitos išrašus ir ataskaitas. tačiau jos paskirtis – kita. Ji leis paprastai ir greitai pasiekti akcijų biržas, įsigyti vertybinių popierių, investuoti į fondus“, – sako „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas.

Įstaigos pasirinkimas

Vertybinių popierių sąskaita gali būti išduodama ir saugoma tam tikros kredito įstaigos: tai gali būti bankas, taupomoji kasa, finansų maklerio įmonė ir pan. Asmenines vertybinių popierių sąskaitas atidaryti ir jas tvarkyti gali tik tarpininkai. Pasirenkant konkrečią finansų įstaigą vertybinių popierių sąskaitai atsidaryti, G. Vercinskas pataria pasidomėti jų taikomais mokesčiais.

„Mokesčiai gali būti taikomi už sąskaitos atidarymą ar vertybinių popierių saugojimą. Taip pat finansų institucijos vykdo skirtingą kainų politiką už prekybą biržose. „Swedbank“ jau kelerius metus netaiko mokesčių už sąskaitos atidarymą ir „Swedbank“ grupės fondų vienetų saugojimą, taip pat nemokamai saugomi ir kiti vertybiniai popieriai, kurių suma 30 tūkst. Eurų. Matome, kad tokios sąlygos ir galimybė interneto banke nemokamai prekiauti Baltijos šalių akcijomis paskatino mūsų klientus atsidaryti daugiau vertybinių popierių sąskaitų ir investuoti“, – sako G. Vercinskas.

Anot eksperto, taip pat reikėtų įvertinti, kaip dažnai norėsite stebėti savo vertybinių popierių sąskaitą ir pats aktyviai prekiauti biržoje. „Nuolatiniam stebėjimui patogu, jei yra galimybė pasiekti vertybinių popierių sąskaitą tiesiog telefone, čia peržiūrėti savo vertybinius popierius, įsigyti naujų, analizuoti ataskaitas. Jei jums tai svarbu, pasidomėkite, ar tokia galimybė bus“, – pataria G. Vercinskas.

Svarbu – investuoti atsakingai

Tačiau vertybinių popierių sąskaitos atidarymas neįpareigoja žmogaus iš karto ką nors pirkti ir investuoti. „Vertybinių popierių sąskaitos reikia, norint investuoti į akcijas, obligacijas ir fondus, todėl tai yra svarbus ir vienas pirmųjų žingsnių, norint pradėti investuoti. Tačiau ne mažiau svarbu domėtis pačiu investavimu, įsivertinti galimą riziką, pasirinkti jums tinkamas investicines priemones ir kaip jas teisingai paskirstyti, pasidomėti apie portfelio diversifikavimą ir pan.“, – atkreipia dėmesį G. Vercinskas.

Daugiau diskusijų apie investavimą ir ekspertų patarimų tiek patyrusiems, tiek pradedantiesiems investuotojams kviečiame išgirsti naujoje „Delfi TV“ ir „Swedbank“ laidoje „Investavimo akademija“. Pirmoji laida jau birželio 2 d. 19val „Delfi“ portale ir per „Delfi TV“, vėliau ji bus rodoma kas antrą ketvirtadienio vakarą.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Investavimo akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją