Vaistinėse galima įsigyti maisto papildų, pagamintų iš ciberžolės, tačiau pasak žolininkės Jadvygos Balvočiūtės, naudingiausia ji yra šviežiai sumalta. Jei nepavyksta gauti visos šaknies, geriausia vartoti ciberžolės miltelius. Tiesa, specialistė pataria tą daryti labai atsargiai, mat mums tai yra atvežtinis augalas, kurio perdozuoti galima labai paprastai ir greitai.

Kuo mūsų organizmui vertinga ciberžolė?

Pagrindinės jos galios yra stipri priešuždegiminė veikla ir antioksidacinie poveikis. Taip pat naudinga cholesterolio mažinimui, širdies veiklai. Ciberžolė dalyvauja įvairiuose organizmo procesuose, kurie yra atsakingi už cholesterolį. Ją vartoti galima ir profilaktiškai, kad sumažintume riziką organizme kilti uždegimams. Žinoma, puikus prieskonis, tačiau kiek aštrokas, prie kurio reikia laiko priprasti.

Ji gana sparčiai išpopuliarėjo Lietuvoje, kaip manote, kodėl, juk mes ne itin mėgstame aitrius prieskonius?

Tai yra Indijos, Polinezijos, Kinijos kraštų augalas. Jis ilgą laiką mums tiesiog nebuvo pasiekiamas ir žinomas. Didėjant informacijos srautui, daugėjant kelionių, mes labiau pažinome tą augalą. Jis yra imbierinių šeimos ir auga net Lietuvoje. Galima užsiauginti net ant palangės. Gavus sveiką šaknį, ją galima pasodinti ir esant tinkamoms sąlygoms ji puikiausiai užaugs.

Kiek jos suvartoti galima per dieną?

Priklausomai nuo vartojimo tikslo. Gydymo tikslais, vartojant, kaip vaistą, reikėtų kurį laiką jos su maistu suvalgyti per dieną vieną trečdalį arbatinio šaukštelio. Taip vartoti reikėtų kokią savaitę – 10 dienų, bet ne mėnesių mėnesiais. Jos veiklioji ir dažančioji medžiaga – kurkuminas teigiamai veikia kepenis ir kitus vidaus organus.

Jeigu norima vartoti kaip prieskonį ar maistinius dažus, jos reikia gerokai mažiau. Pavyzdžiui, kilogramui ryžių nudažyti pakanka ketvirtadalio arbatinio šaukštelio. Žmonės ja dažo ir kiaušinienę, kad atrodytų gardžiau. Nedidelis kiekis labai stipriai nekeičia skonio.

Kokiems žmonėms ciberžolės vartoti nepatartumėte, o kam ji – ypač naudinga?

Net ir sveikiems žmonėms ją vartoti reikėtų saikingai. Turintiems jautrias kepenis ar sergantiems jų ligomis patarčiau nevartoti apskritai. Taip pat ir su inkstų ligomis – profilaktiškai ji naudinga, tačiau sergant šių organų ligomis, gali juos dar labiau sudirginti. Jeigu žmogus turi jautrų skrandį, ciberžolės nereikėtų vartoti dideliais kiekiais ir dažnai.

Jei žmogus labai mėgsta šį prieskonį, bet vidaus organai – jautrūs, galima ciberžolę vartoti su augalais, pasižyminčiais dirginimo malšinimu. Tai yra – gleivingais, švelniais, raminantį, rūgštingumą mažinantį poveikį turinčiais augalais. Taip pat nepatarčiau jos duoti vaikams arba bent jau labai nedaug.

Ciberžolė

Kaip vartoti ciberžolę, kad ji suteiktų daugiausiai naudos?

Pati naudingiausia ciberžolė yra šviežiai sumalta iš šaknies. Geriausia, jeigu pavyksta gauti pačią šaknį ir patiems susimalti. Jeigu perkame jau sumaltą ir dar ilgai laikome, ciberžolės, kaip ir kiekvieno vaistinio augalo, naudingosios savybės silpsta. Bėgant laikui kinta ir jos medžiagos. Taip pat daugiausiai naudos gaunama, kai vartojama atsižvelgiant į savo sveikatą – inkstų, kepenų, skrandžio veiklą.

Su kokiais produktais patartumėte ciberžolės nemaišyti?

Na, kurkuminas geriau įsisavinamas su pipiruose esančiu piperinu, tačiau nereikėtų perlenkti lazdos. Kadangi abu prieskoniai – aštroki, naudojant reikia saiko. Tačiau ją maišyti galima bene su visais produktais.

Galbūt maisto papildai su ciberžole – ne mažiau vertingi už šviežius miltelius?

Deja, tikrai mažiau vertingi. Visada geriausios ir visos gamtos suteiktos naudingosios savybės atsiskleidžia naudojant šviežią šaknį. Žmogui ciberžolės apskritai nereikia labai daug. Tai nėra prieskonis, kaip kokie kmynai, kurių galime berti kažin kiek ir nieko tokio, jei įbersime daugiau. Ciberžolė yra ir vaistas, todėl vartoti reikėtų subtiliai.

Ciberžolės auginamos ir Lietuvoje, ar jų šaknis taip pat galima vartoti?

Manau, kad taip. Žinoma, ji mūsų orams nepritaikyta, tad užauginti gali būti ne taip lengva. Tačiau pritaikius aplinką, suteikus reikiamas šilumos, drėgmės, šviesos sąlygas, tikrai galime užsiauginti valgomų šaknų. Galbūt jos bus mažesnės, nei Indijoje, bet paragavimui, manau, užtektų ir būtų ne mažiau naudingos, negu atvežtinės.

Ciberžolė vartojama gydomaisiais tikslais, nuo kokių susirgimų ji padeda?

Kaip minėjau, ji turi labai stiprių priešuždegiminių savybių. Taip pat naudinga širdies, kepenų ligų profilaktikai ar nesunkių sutrikimų gydymui. Ciberžolė padeda organizme išnešioti deguonį, todėl labai naudinga ir kraujagyslėms. Manoma, kad ciberžolė stabdo kataraktos progresavimą. Dalyvaudama lipidų peroksidacijos procese ciberžolė stabdo net senėjimą, odos raukšlėjimąsi.

Galima ją naudoti ne tik su maistu, bet ir išoriškai. Jos kilmės regiono gyventojai naudoja ciberžolę artritui, raumenų, sąnarių skausmui gydyti. Galima pasigaminti tepalą ciberžolės miltelius sumaišius su medumi. Tokį tepalą naudinga tepti ant sąnarių. Taip pat šiuo tepalu galima tepti perštinčią gerklę tiek viduje, tiek išoriškai. Šiltai aprišus galima palaikyti kurį laiką ir nuraminti skaudančią. Tik, aišku, po to kaklas bus oranžinis.

Ar įmanoma perdozuoti ciberžolės?

Žinoma ir labai paprastai. Jos tikrai negalima vartoti be saiko. Net mažais kiekiais valgoma ji dalyvauja organizmo procesuose ir atlieka savo gerą darbą. O perdozavus galima sujautrinti kepenis, skrandis, kitus organus, per kuriuos keliauja ciberžolės veikliosios medžiagos.