aA
Nuolat girdime, kad sveikai gyvensenai palaikyti labai svarbi subalansuota mityba. Tačiau neretai užmirštame, kad didžiulę naudą mūsų sveikatai turi uogos, kuriose gausu įvairiausių naudingų medžiagų. O štai stipriam imunitetui, kuris ypač svarbus šaltuoju metų periodu ir siaučiant virusams, reikalingų vitaminų karalienės – serbentų uogos.
Juodieji serbentai
Juodieji serbentai
© Shuterstock

Išskirtinė uoga

Serbentus valgome juodus, baltus ir raudonus. Tai – itin naudingos uogos, o juose esančios medžiagos puikiai tinka sveikatai palaikyti. Juodieji serbentai naudojami įvairiems sveiko maisto patiekalams ir gėrimams, o dėl savo rūgštumo dažnai maišomi su kitais vaisiais ar uogomis, ypač gaminant sultis ir uogienes.

Štai gydytoja dietologė Mantė Vaitelienė pabrėžia, kad serbentuose yra antocianinų, polifenolių, gama-linoleno rūgšties (omega-6 riebioji rūgštis). Be to, serbentai yra puikus skaidulų šaltinis, juose yra kalio, fosforo, vitamino E, geležies.

Uogos
Uogos
© Shutterstock

Tačiau patys naudingiausi mūsų imunitetui – juodieji serbentai. Antioksidantų šiose uogose yra dvigubai daugiau nei mėlynėse ir keturiskart daugiau vitamino C nei apelsinuose. O vienoje juodųjų serbentų saujoje yra tiek vitamino C, kiek per parą visiškai pakanka suaugusio žmogaus organizmui.

„Naudingų sveikatai medžiagų turi visos šios uogos, tačiau juodieji serbentai pasižymi didesniu kiekiu vitamino C, taip pat juose daugiau magnio, fosforo, kalio.

Juodieji serbentai pasižymi priešuždegiminiu, priešmikrobiniu poveikiu, yra naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, pasižymi kraujospūdį mažinančiu poveikiu, tinka onkologinių ligų, glaukomos, dislipidemijų profilaktikai“, – sako gydytoja dietologė M. Vaitelienė.

Naudinga ne tik uoga

Uogos nėra vienintelė šio uogakrūmio naudinga dalis. Nemėgstantiems uogų, egzistuoja kita išeitis – arbata iš juodųjų serbentų lapų.

„Iš serbentų lapų iš tiesų gaminama arbata. Galima gerti vien serbentų lapų arbatą arba paskaninti jais kitas arbatas, pavyzdžiui, juodąją. Serbentų lapuose gausu vitamino C, taip pat juose yra gama-linoleno rūgšties, antioksidantų“, – pasakoja M. Vaitelienė.

Gydytoja dietologė taip pat pataria, kaip teisingai tokią arbatą paruošti, kad ši neprarastų naudos.

„Arbata ruošiama iš susmulkintų serbentų lapų, žalių arba džiovintų. Šaukštas smulkintų lapų užpilamas puodeliu verdančio vandens ir paliekamas 10-15 min, tuomet nukošiama ir galima mėgautis arbata“, – aiškina pašnekovė.

Kiek vartoti

Gydytoja dietologė primena, kad per parą rekomenduojama suvartoti apie 500 g daržovių, vaisių, uogų. Iš jų 150-200 g turėtų sudaryti vaisiai ir uogos.

„Valgyti augalinius produktus reikėtų kiekvieno valgio metu. Uogos puikiai tinka kaip užkandis (viena porcija – sauja uogų) ar patiekalams gardinti“, – teigia mitybos specialistė.

Turint omenyje tai, kad šaltuoju metų periodu itin sunku rasti šviežių uogų, o importinės uogos kai kuriems nėra priimtinos, gydytoja dietologė sako, kad tokiu atveju puikiai tinka šaldytos ir džiovintos uogos.

„Visuomet naudingiausia vartoti sezonines uogas, vaisius, daržoves, tačiau šaltuoju metų periodu puikiai tinka šaldytos, ruoštos be papildomo cukraus, džiovintos. Ruošti uogas žiemai rekomenduoju būtent šiais būdais.

Jos tikrai bus naudingesnės už uogienes ar saldžiame sirupe konservuotas uogas. Parduotuvėse galima rasti žalių uogų visais metų laikais, jos importuojamos iš tų vietų, kuriose tuo metu yra derlius, tad tai – būdas paįvairinti mitybą“, – aiškina ji.

Juodieji serbentai
Juodieji serbentai
© Shutterstock

Tačiau ji taip pat sako, kad svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą ir neiškeisti, pavyzdžiui, vaisių į uogas ir atvirkščiai. Taip pat derėtų vartoti ir kuo įvairesnes uogas, o jei neturime galimybės racioną papildyti serbentais – puikiai tiks ir kitos, mūsų organizmams naudingos uogos.

„Negalima išskirti vieno produkto kaip turinčio stebuklingą poveikį sveikatai. Būtina mitybos įvairovė, kad būtų užtikrinamas įvairių maisto medžiagų poreikis. Vaisiai, uogos, daržovės yra būtina sveikos mitybos dalis. Imunitetą stiprina visavertė mityba.

Kalbant apie uogas, kuriose gausu vitamino C, tikrai vertingos yra erškėtuogės, antioksidantų gausu mėlynėse, braškėse, avietėse, goji uogose“, – teigė gydytoja dietologė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(92 žmonės įvertino)
4.3587

Top naujienos

Karybos ekspertas Ždanovas: Rusijos kariuomenės vadovybėje prasidėjo chaosas (2)

Rusijos generolai daro viską, kad tik jų neišsiųstų į karą Ukrainoje , nenori rizikuoti savo...

Pareigūnai piktinasi permainomis: policija jau ir taip nutolo nuo žmonių

Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos vadovybė piktinasi...

Žudiku pramintas ežeras Rusijoje: mirtis gresia šiame paplūdimyje praleidus vos valandą (1)

Įsivaizduodami ežerą žmonių visiškai neapgyvendintoje vietovėje turbūt tikitės įspūdingo...

Isteriją Rusijoje sukėlęs Estijos sprendimas drebina ir Europą: ar pavyks susitarti? (3)

Europoje prasidėjo diskusija dėl galimybės nutraukti rusams Šengeno vizų išdavimą. Vokietijos...

Zacharova atvirai grasina Baltijos šalims: gali pasikartoti Ukrainos istorija (25)

Rusijos užsienio reikalų ministerija Baltijos šalis savo pareiškime pavadino neofašistinėmis...

„Karklėje“ kaitinanti oro temperatūra verčia nusimesti drabužius: lankytojai demonstruoja apnuogintą kūną

Penktadienį prasidėjo didžiausias pajūrio renginys – muzikos ir pramogų festivalis „...

Karas Ukrainoje. Britų žvalgyba skelbia apie svarbų Ukrainos pajėgų laimėjimą: Rusija prarado tiekimo kelius ties Chersonu Toliau apšaudoma Zaporižės atominė elektrinė

Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos ekspertai ragina nedelsiant imtis veiksmų...

Spūstys A1 kelyje nesibaigia: prie Klaipėdos susidūrė 3 automobiliai, vienas atsidūrė griovyje

Šeštadienį avarijų maratonas A1 kelyje nesibaigia. Pranešama, kad spūstys susidarė dėl...

Technikos gedimas Europos pirmenybėse pasmerkė favoritą visiškai vienatvei

Likimas penktadienį patikrino Yohanno Ndoye Brouardo nervus. 21-erių prancūzas buvo priverstas...