aA
Sveikata – svarbiausias turtas, o šiai didžiulę įtaką turi mūsų mityba. Daržovės maisto parinkimo piramidėse užima jos pagrindą ir yra vienas iš tų produktų, kuriuos reikia vartoti kasdien. Jos puikiai tinka ir imuniteto stiprinimui, ir tada, kai norime apsisaugoti nuo peršalimo ligų. O ypatingai daug pagyrų susilaukia rauginti kopūstai, kurie mums yra ypač naudingi.
Ši daržovė tiesiog stebuklinga: net ir nedidelis kiekis gali daugiau, nei manėte
© Shutterstock nuotr.

Kodėl mums jų reikia?

Pasak medicinos mokslų daktarės, gydytojos dietologės Editos Gavelienės, žmogaus organizmo visaverčiam funkcionavimui kasdien reikia daugiau kaip 40 įvairių maistinių medžiagų.

„Visas jas būtina gauti su maistu. Deja, nėra nė vieno maisto produkto, kuris suteiktų visas tas reikalingas medžiagas. Tik skanaudami įvairų maistą galime susirinkti sveikatai palankų maistinių medžiagų rinkinį“, – sako ji.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad vienas iš svarbiausių mūsų raciono produktų – daržovės. Ji taip pat sako, kad daržovių turime valgyti itin sočiai, mat rekomenduojamas mažiausias jų kiekis per dieną – net apie 400 gramų.

„Daržovės – maisto produktas, kuris aprūpina žmogaus organizmą mineralinėmis medžiagomis, tiek vandenyje, tiek ir riebaluose tirpiais vitaminais, tirpiomis ir netirpiomis skaidulinėmis medžiagomis“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Daržovėse taip pat gausu sveikatai palankių angliavandenių, riebalų ir baltymų. Be to, gydytojos dietologės teigimu, su daržovėmis galime gauti ir probiotikų bei kitų biologiškai aktyvių fitocheminių medžiagų, palankiai veikiančių įvairias organizmo sistemas, taip pat – ir imuninę sistemą.

Ką dar reikėtų žinoti?

Viena iš dažnai vartojamų daržovių – bulvės, tačiau gydytoja dietologė sako, kad šios į rekomenduojamų daržovių kiekį neįskaičiuojamos.

„Bulvėse gausu lėtai įsisavinamų angliavandenių – krakmolo, todėl jos patenka į tą maisto produktų grupę, kuri ir yra šios maistinės medžiagos aprūpintoja: kartu su grūdų produktais“, – sako dr. E. Gavelienė.

Taip pat svarbu atminti, kad kiekvienas sezonas turtingas įvairiomis daržovėmis. Mitybos specialistė sako, kad vasarą ir rudenį reikėtų valgyti kiek įmanoma daugiau šviežių daržovių, tačiau jų reikėtų įtraukti į racioną ir žiemą.

„Patartina, kad vėsiuoju metų laiku apie trečdalis daržovių dienos kiekio būtų šviežios. Šviežios daržovės šiuo periodu: įvairūs šakniavaisiai, kopūstinės daržovės“, – pabrėžia gydytoja dietologė.

Daržovės
© Shutterstock

Šaltuoju periodu – žiemą ir pavasarį – galima skanauti ir raugintas bei šaldytas daržoves. Pasak jos, raugintos daržovės – puikus probiotikų (gerųjų žarnyno bakterijų) šaltinis, jos turtingos mikroelementais bei vandenyje tirpiais vitaminais.

Šiandieninės maisto technologijos leidžia kurti produktus, pridedant įvairių medžiagų, tačiau rauginimas – visiškai natūralus procesas, kuriame nėra naudojama cheminių maistinių medžiagų.

Kitas raugintų daržovių privalumas – jų maistinė vertė rauginant nepablogėja. O štai, pavyzdžiui, rauginti kopūstai pavasarį yra puikus vitamino C šaltinis. Nereikia pamiršti, kad iki pavasario išlaikius šviežias daržoves, jose maistingų medžiagų sumažėja, o raugintuose kopūstuose išlieka.

Įrodyta, jog fermentuotas maistas, tuo pačiu rauginti kopūstai, labai gerina žarnyno mikrofloros veiklą, rūgština terpę gerosioms bakterijoms ir tiekia joms reikalingą maistą. Šių daržovių nėra būtina vartoti didelį kiekį.

Ji atkreipia dėmesį, kad mūsų racioną turėtų sudaryti kuo įvairesnės daržovės. Be to, reikia užtikrinti, kad dėliojant dienos daržovių rinkinį šis būtų įvairiaspalvis.

„Kuo daugiau spalvų – tuo daugiau naudingų medžiagų. Tačiau visą spalvų vaivorykštę nebūtina įgyvendinti per vieną dieną, puikiai tinka, jei spalvų įvairovę užtikrinsime per savaitę“, – sako dr. E. Gavelienė.

Svarbiausia, kad į dienos racioną būtų įtraukta kuo daugiau ir kuo spalvingesnių daržovių, nes, pasak gydytojos dietologės, nėra „stebuklingosios“ daržovės.

„Kiekviena jų – atskiras stebuklas. Rekomenduotina prisiminti ir į racioną įtraukti šias daržoves: špinatus, brokolius, Briuselio kopūstus, lapinius kopūstus, raudongūžius kopūstus, moliūgus, morkas, ropes, česnakus, svogūnus ir eilę kitų“, – keletą naudingų daržovių išskiria ji.

Kuo turtingos daržovės?

Štai šeimos gydytoja Inga Šatienė sako, kad reikėtų vartoti ir pupeles, kurios pasižymi kaip didžiulis baltymų šaltinis. Taip pat ji pasakoja, kuriose daržovėse gausu tam tikrų vitaminų.

„Vitaminų C ir P daugiausiai lapinėse daržovėse – kopūstuose, petražolėse, bulvėse. Vitamino A yra morkose, pomidoruose, moliūguose. Bulvės, pupelės, ropės ir špinatai turi daug vitamino B. Salotos, kopūstai, salierai – vitamino U šaltiniai. O štai šparaginėse pupelėse ir burokėliuose gausu folinės rūgšties“, – sako šeimos gydytoja.

Ji taip pat pabrėžia, kad daugiausiai vitaminų yra šviežiose daržovėse. Termiškai apdorotose daržovėse vitaminų būna mažiau, o ypač greitai suyra vitaminas C. O reikalingų mineralinių medžiagų – kalio druskų – daugiausia bulvėse, morkose, pomidoruose, kopūstuose.

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© DELFI / Andrius Ufartas

„Kopūstai, salotos, salierai turi ir nemažai kalcio. Špinatuose, pupelėse, poruose, krienuose, česnakuose, moliūguose, salotose ir svogūnų laiškuose gausu fosforo. Geležies, magnio, mangano, cinko, vario ir jodo – kiek gausiau burokėliuose, pupelėse, raudongūžiuose kopūstuose, krienuose, žirneliuose ir petražolėse.

Dar galima išskirti tokią medžiagą kaip fitoncidai. Jų yra gausu česnakuose, svogūnuose, krienuose, ridikuose. Šios medžiagos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą, naikina mikrobus, pasižymi priešgrybeliniu veikimu“, – sako ji.

Gydytoja taip pat teigia, kad su vaisiais ir daržovėmis žmogus gauna nemažai skaidulinių medžiagų. Šios medžiagos skatina žarnyno judesius, normalizuoja jų mikroflorą, gerina organizmo vandens, mineralinių medžiagų ir mikroelementų apykaitą, baltymų, riebalų, angliavandenių įsisavinimą, sukelia sotumo jausmą.

„Daržovėse ir vaisiuose visai nėra cholesterolio, o juose esantys pektinai padeda pašalinti cholesterolio perteklių iš organizmo. Pektinai taip pat neutralizuoja sunkiųjų metalų druskas, nuodingas medžiagas. Šių medžiagų gausu baklažanuose, moliūguose, ridikėliuose ir burokėliuose.

Tokios daržovės kaip moliūgai, aguročiai, agurkai, pomidorai turi šlapimą varančių savybių. Todėl jas patartina valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis“, – atkreipia dėmesį šeimos gydytoja I. Šatienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(47 žmonės įvertino)
4.0638

Top naujienos

Politikai jau seniai taip nekonfliktavo: Raskevičius ryžosi ypatingam atvirumui (35)

Lietuvoje paaštrėjo nesutarimai dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo. Tą padaryti valdantieji...

Anšlagas prie dėvėtų drabužių truko vieną dieną

Atlaisvėjus karantino reikalavimams, eilės nusidriekė ne tik prie kirpyklų, bet ir dėvėtų...

Lietuvoje fiksuota nuo COVID-19 vakcinuoto žmogaus mirtis: mirė, praėjus vos kelioms minutėms po skiepo mirtis su skiepais nesiejama (1054)

Lietuvos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) gavo informacijos, kad po vakcinacijos nuo...

JAV – dramatiškas COVID-19 atvejų pokytis, ekspertai perspėja: galime atsidurti daug sudėtingesnėje situacijoje (12)

COVID-19 užsikrėtimų ir hospitalizacijų skaičius visose JAV valstijose mažėja dramatiškai,...

„Vaisingumo klinikos“ tyrime finansų direktorius suimtas septynioms dienoms Prokuroras: Usonis prisipažino (367)

„Vaisingumo klinikos“ vadovai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdos įtariami slėpę pajamas ir taip...

Estų medikas apie rekordinius COVID-19 skaičius: po dviejų savaičių prasidės košmaras baigiasi vakcinų atsargos, padėtį vadina „daugiau nei kritine“ (204)

Kaip teigia Estijos Talino ligoninės vadovas Arkadijus Popovas, ribojimus, kuriuos šalies valdžia...

Tyrimas: karantinas paaštrino netolygaus darbų pasiskirstymo šeimose problemą (5)

Dėl pandemijos į namų erdvę persikėlę darbas ir vaikų ugdymas šalies gyventojams kelia naujų...

Sunkiais nusikaltimais prieš gimnastes apkaltintas garsus JAV treneris rastas negyvas

Buvęs vyriausiasis JAV gimnastikos rinktinės treneris Johnas Geddertas rastas negyvas netrukus po...

Navickienė: ilginant nedarbo išmokų mokėjimą, reikėtų sprendimų dėl tarifų (94)

Iškilus diskusijoms dėl nedarbo sistemos peržiūrėjimo, o profsąjungoms siūlant mokėti nedarbo...

Politologai nesutaria, ar TS-LKD nepadarė klaidos (742)

Penktadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos ( TS-LKD ) iškelti...