Dažniausių žarnyno problemų priežasties nustatymas – keblus

Anot pranešimo žiniasklaidai, daugelis pripažintų bent kartą jautę nors vieną negalavimų, priskiriamų vadinamiesiems funkciniams virškinimo sutrikimams – vidurių užkietėjimą, pilvo skausmą, viduriavimą, pilvo pūtimą ar dirgliosios žarnos simptomus. JAV duomenimis, konsultacijos dėl šių sutrikimų sudaro iki 12 proc. vizitų pas šeimos gydytojus ir net 30 proc. vizitų pas gydytojus gastroenterologus.

Vis dėlto tokius nemalonius pilvo pojūčius diagnozuoti nelengva. „Nors atliekami įvairūs laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai, aiškios priežasties galima ir nerasti, o aptikti tik nevirškinimo, disbakteriozės požymius“, – pastebi šeimos gydytoja Vidmantė Vilkė. Būtent todėl nepatogius pojūčius žarnyne sukeliančių priežasčių paieškos gali būti ilgos ir bevaisės, o gydytojų pateikiami atsakymai aptakūs: kaltinamas stresas, užsitęsusi psichologinė įtampa, nereikalingas antibiotikų vartojimas ar tiesiog prasta mityba.

Neblėsta viltis surasti skausmų priežastį

Vis dėlto ne taip seniai sužibo viltis pagaliau sulaukti konkretaus atsakymo – randama vis daugiau įrodymų, kad žarnyno problemas gali lemti geležies trūkumas.

Žarnynas

2021 m. rugpjūtį tarptautiniame žurnale European Journal of Nutrition Ispanijos mokslininkai paskelbė žarnyno sutrikimams gydyti svarbius duomenis. Tyrimo išvadose teigiama – geležies trūkumas sukelia žarnyno disbakteriozę. Šią būklę lemiantis blogųjų bakterijų išvešėjimas žarnyne yra daugumos nemalonių virškinimo sutrikimų priežastis.

Kokia yra rekomenduojama geležies paros norma?

Nustačius, kad geležies trūkumas gali būti viena iš nemalonių žarnyno pojūčių priežasčių, tampa aktualu – kiek šio mikroelemento reikėtų suvartoti? Ne viskas taip paprasta, mat geležies paros norma priklauso ne tik nuo amžiaus, bet ir nuo lyties. Vyresniems nei 19 metų vyrams geležies norma yra 10 mg per parą, o vaisingo amžiaus ir nėščioms moterims – 15 mg per parą. Tačiau jei yra bent menkiausias signalas, rodantis apie prarandamą geležį organizme, rekomenduojama padidinti kasdienę geležies normą iki 28 mg per parą. Skirtumus lemia fiziologija – dalies geležies atsargų vaisingo amžiaus moterys netenka per menstruacijas, dėl tam tikros lėtinės ligos, specifinės dietos, kurioje nėra mėsos, ir pan.

Norint natūraliai gauti reikiamą kiekį geležies teks pasirūpinti didelius šio elemento kiekius turinčiais maisto produktais. Pavyzdžiui, geležies paros normą turi 100 g kiaulių kepenų, apie 300 g baltų pupelių, 430 g jautienos ar beveik 500 g grikių kruopų. Būtent tokius duomenis pateikia Sveikatos apsaugos ministerija.

Vidmantė Vilkė

Verta pastebėti, kad pasisavinamos geležies kiekis priklauso nuo to, su kokiais kitais produktais yra vartojami geležies turintys produktai. Žinoma, kad geležiai pasisavinti būtinas vitaminas C, todėl rekomenduojama valgant vartoti šio vitamino turinčių produktų, pavyzdžiui, gerti apelsinų sulčių.

Tačiau, kaip pranešime žiniasklaidai pastebi šeimos gydytoja V. Vilkė, kai kurie maisto produktai turi visiškai priešingą poveikį, pavyzdžiui, jei valgydami geriate pieną, pasisavinamos geležies kiekis žymiai sumažėja. Taip yra todėl, kad piene esantis kalcis stabdo geležies pasisavinimą žarnyne. Taip pat neigiamą poveikį geležiai pasisavinti turi kava, arbata, raudonasis vynas, kvietinės kruopos, sojos produktai, špinatai.

Norintiems spręsti virškinimo problemas – žarnyno nedirginanti geležies papildų forma

Siekiant pagerinti virškinimo veiklą ypač prasminga į mitybos racioną įtraukti geležies turinčių produktų arba rinktis geležies papildus. Dažniausiai geležies atsargoms papildyti gydytojai skiria geležies sulfato turinčias vadinamąsias rožines tabletes. „Žinoma, prieš skiriant preparatus rekomenduočiau atlikti kraujo tyrimus ir nustatyti šio mikroelemento kiekį kraujyje. Tuomet galima pacientui rekomenduoti tinkamiausią geležies formą. Iš praktikos pastebiu, kad tam tikros formos preparatai kai kuriems pacientams dirgina virškinamąjį traktą, palieka geležies poskonį burnoje, žarnyne absorbuojama tik dalis šio būtino mikroelemento. Todėl tiems, kurių virškinimo veikla sutrikusi, reikėtų pasirinkti virškinamojo trakto nedirginančias geležies formas“, – pastebi V. Vilkė.

Storosios žarnos vėžys

Galimas sprendimas turintiems jautrų žarnyną ir norintiems efektyviai atstatyti geležies atsargas – patentuota mikrokapsuliuota geležies forma, pagaminta naudojant technologijas, todėl pasisavinama kelis kartus veiksmingiau palyginti su kitomis geležies formomis. Ši geležies forma neturi įprastiems papildams būdingų šalutinių reiškinių – nedirgina skrandžio, nepalieka geležies poskonio burnoje, nekeičia dantų atspalvio ir nesukelia vidurių užkietėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją