Odos vėžio rizika auga dramatiškai

Ne kiekvienas gali pasiekti tolygų, gražų odos atspalvį natūraliomis sąlygomis, tad buvo rastas sprendimas – dirbtinis įdegis soliariume, kuris leidžia išgauti norimą „atostogų“ odos spalvą vos per kelis seansus. Pasak gydytojos dermatovenerologės Ilonos Sakalauskienės, net vienkartinis apsilankymas soliariume žaloja odos ląsteles. Lyginant su saule, soliariume gaunamų UVB spindulių intensyvumas panašus, o UVA spindulių intensyvumas maždaug 3 kartus didesnis, todėl net ir vienas trumpas apsilankymas padidina odos vėžio riziką.

„Ypač piktybinio odos vėžio melanomos rizika net 75 proc. išauga tiems, kurie pirmą kartą soliariume apsilanko iki 35 metų amžiaus", – kalbėjo gydytoja dermatovenerologė.

Ypatingas pavojus žmonėms, turintiems šviesią odą

Paklausta, ką oda patiria, kai į soliariumą einama šaltuoju metu ir įvyksta šalčio ir karščio kontrastas, gydytoja atsakė, jog oda prie temperatūrų skirtumo prisitaiko ir iš esmės jokių žalingų pokyčių nevyksta.

Visgi soliariumai patys iš savęs sukuria įvairių pasekmių ir nepageidajamų odos reakcijų. Kaip pasakoja medikė, soliariumų spinduliai negrįžtamai pažeidžia odos ląstelių DNR, todėl paspartinamas priešlaikinis odos sėnėjimas – prarandamas jos elastingumas, atsiranda raukšlių, pigmentinių dėmių ir padidėja piktybinių odos susirgimų, tokių kaip melanoma, bazalioma, plokščialąstelinė karcinoma, rizika.

I. Sakalauskienė taip pat išskyrė, kokios odos savininkams vertėtų vengti soliariumo labiausiai:

„Nors soliariumai pažeidžia absoliučiai visų tipų odą, tačiau didžiausią pažaidos riziką turi šviesios, strazdanotos, greitai nudegančios odos, šviesių akių savininkai, turintys daug apgamų, asmeninę ar šeimyninę odos vėžio anamnezę", – kalbėjo dermatovenerologė.

Ilona Sakalauskienė

Kaip pridūrė medikė, sveikiausia yra turėti natūralų odos atspalvį, tačiau ne visi tam atsispiria, todėl jei norima rusvesnės odos, geriausias sprendimas savaiminio įdegio priemonės.

„Dihidroksiacetonas (DHA) – medžiaga, įeinanti į savaiminio įdegio priemones – reaguoja su aminorūgštimis, esančiomis odos raginio sluoksnio ląstelėse ir suteikia odai rusvą atspalvį. Nėra jokių įrodymų, kad DHA sukelia vėžinius susirgimus, tuo tarpu UV spindulių milžiniška žala gerai žinoma ir įrodyta", – komentavo gydytoja dermatovenerologė Ilona Sakalauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)