Renginį įspūdingu kompozitoriaus Vytauto Miškinio kūriniu „I Am Here“ pradėjo choras „Bel Canto“. Kūrinys buvo parašytas specialiai šiam chorui dalyvauti 2014 metų Pasaulio chorų olimpiadoje, kurioje choras laimėjo aukso medalį.

Šį projektą portalas DELFI vykdo jau trečius metus iš eilės. Šį kartą projekto herojais tapo lietuviai, drąsiai tiesiantys pagalbos ranką bėdos užkluptiems žmonėms ir tie, kurie net gerokai aptalžyti gyvenimo vingių, nenuleido rankų bei įkvėpė vilties kitiems, panašaus likimo žmonėms.

DELFI publikavo 24 tekstus apie pilietiškus ir atviraširdžius tautiečius: medikus, karininkus, ugniagesius, socialinius darbuotojus, visuomenininkus, stiprias moteris ir užsispyrusius bei atsidavusius jaunus žmones.

Po to, kai buvo paskelbtos visos istorijos, DELFI skaitytojai balsavo už jiems labiausiai patikusius herojus ir išrinko penkis labiausiai vertus apdovanojimų.

„Klausiausi choro ir galvojau, kad salė per maža,“ – renginio pradžioje juokavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tikriausiai didingumas, auksas žibėjo ir auksui buvo dainuojama, - choro kūriniui susižavėjimo neslėpė prezidentė, - Aš turiu galvoj tuos herojus, kuriuos išrinko patys žmonės. Kai renka valdžia, komisijos, tai yra viena. Bet kai už jus balsuoja eilinis Lietuvos žmogus, tas, kuris skaito internetą, kuris mėgina rasti savybių, panašių į save, arba norėtų būti toks, kaip jūs, kuriems jūs esate ir gyvenimo pavyzdys, ir atrama, net ir pagalba.

Kiekvienas jūsų labai skirtingas, kiekvienas nuėjote labai skirtingą gyvenimo kelią ir kiekvienas turėjote labai skirtingus išbandymus. Bet kiekvienas jūsų per tuos išbandymus ėjote pakelta galva. Todėl galbūt herojai tarp mūsų yra tie žmonės, kurių nematome scenose, kurių nematome valdžioje, kurie sutikti gatvėje, ko gero, ir neatrodys herojais. Bet jie būtent ir yra tie žmonės, į kuriuos galima atsiremti ir kuriais galima pasitikėti,“ – į susirinkusius dalyvius kreipėsi projektą globojanti D. Grybauskaitė.

I. Krivickaitė: kad kuo mažesnių angelų kiekvienam reikėtų

Daugiausiai skaitytojų balsų surinko kone visą savo laisvalaikį su onkologinėmis ir kitomis agresyviomis ligomis kovojančiais vaikais praleidžianti 18-metė Ieva Krivickaitė. Ji jiems tapo ne tik laukiamiausias svečias ligoninėje, bet ir geriausia drauge. Kasmet Ieva, kartais net pamiršdama apie ją kamuojantį cukrinį diabetą, prieš Kalėdas tampa ir snieguole pildančia vaikų svajones.

„Anądien vienai sergančiai mergaitei padavė du angelus – didelį ir mažiuką, ant kaklo kabinamus. Mama dukrai iškart pasiūlė pasiimti didesnį, nes dabar taip madinga, tačiau mažoji dėjosi ant kaklo mažąjį pakabuką ir tyliai šnibždėjo: kuo nelaimingesnis žmogus, tuo didesnių pakabukų jam reikia. Aš labai džiaugiuosi, kad šiandien galiu būti čia. Mano herojai yra vaikai, prie kurių prijungti dideli aparatai leidžia chemoterapiją. Linkiu kiekvienam atrasti savo herojus ir herojais būti kitiems, nes gerumas yra ta savybė, kuri leidžia mums vadintis žmonėmis. Te kuo mažesnių pakabukų bei angelų kiekvienam reikėtų“,– jautriai kalbėjo Ieva Krivickaitė.

Ieva Krivickaitė

Už atsidavimą savo profesijai ir nuolatinį norą tobulėti bei ieškoti naujų metodų savo darbe įvertinta Klaipėdos Vitės pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė Kristina Stankutė-Matė. Šiais metais pedagogės darbas buvo įvertintas ir Meilės Lukšienės premija, kuri kasmet pedagogams skiriama už demokratiškumo, bendruomeniškumo, pilietiškumo, tautiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjų įgyvendinimą ir sklaidą.

Apdovanojimu pagerbta ir neįgaliųjų teatro įkūrėja Laima Zemleckienė. Vieną dieną visai netikėtai regėjimą praradusi moteris nepalūžo, ėmėsi meninės veiklos, o likimo smūgį priėmė kaip naujo gyvenimo pradžios tašką.

Tarp penkių DELFI skaitytojų labiausiai įvertintų herojų pateko ir televizijos projekto „Xfaktorius“ nugalėtojas Aleksas Augaitis. Jau nuo pirmųjų transliacijos lietuvius sužavėjo išskirtinis kalbos sutrikimą turinčio vaikino talentas. Mikčiojantis jaunuolis vos suskambus muzikai virsta tikra repuojančia scenos pažiba.

Prezidentūroje vykusioje ceremonijoje apdovanojimą gavo ir Lietuvą sukrėtusios dramos epicentre atsidūręs Vilniaus patrulių rinktinės I kuopos II būrio vyresnysis patrulis Vitalijus Vaitkevič. Jis pirmasis ėmė globoti 7-metį berniuką, kuris dvi dienas laukė, kaip vėliau paaiškėjo, nužudytos mamos.

Lietuviams nesvetimas kitų skausmas

Projektą portalas DELFI vykdo kartu su „Gjensidige“ draudimu. Jį globoja šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot DELFI direktoriaus Vytauto Benokraičio, projekto tęstinumas tik dar kartą įrodo, jog Lietuvoje neatrastų herojų yra labai daug.

„Praėjusiais metais skaitytojams pasakojome apie Lietuvos vardą savo idėjomis ir įgyvendintais projektais garsinančius menininkus. Šiais metais kartu su skaitytojais ieškojome tų, kurie nelieka abejingi kitų vargui, nerimui ar skausmui. Kurie nepabijojo būti šalia mirties tam, kad ištiestų pagalbos ranką kitiems. Ieškojome ir tų, kurie net sunkiausiu gyvenimo momentu padėjo patys sau ir dar įkvėpė kitus niekada neprarasti vilties.

Publikuotus „Herojai tarp mūsų“ istorijos rodo, kad lietuviams nesvetimas šalia esančiųjų skausmas, kad jie nelieka abejingi nelaimės ištiktiems žmonėms ir kad dirba savo darbą neatmestinai, o iš visos širdies,“ – renginio metu sakė V. Benokraitis.

Kad gali prisidėti prie kilnaus ir lietuvių pilietiškumą bei atjautą skatinančio projekto, džiaugėsi ir draudimo „Gjensidige“ vadovas Marius Jundulas. Jis palinkėjo dalį savo gyvenimo atiduodant kitiems, nepamiršti ir savęs.

„Apie žmones, kurie padeda kitiems, galima pasakyti daug žodžių. Gaila tik, kad tokių žmonių nėra daug. Šiandien mes girdime istorija bei spaudžiama rankas žmonėms, kurie atsisakė dalies savęs, savo laiko, patogumo, dalies savo asmeninio gyvenimo. Vardan ko? Vardan kitų žmonių. Vardan tų žmonių, kurie kartais visuomenei yra nepatogūs – sergantys, neįgalūs, atsidūrę nelaimėje, turintys sutrikimų. Visi mes esame žmonės, kad ir kokie nepatogūs būtume. Šiandien noriu jums pasakyti ačiū ir išsakyti dar vieną prašymą. Atiduodant dalį savęs kitiems, nepamirškite patys savęs“, - sakė M. Jundulas.

Prezidentūroje taip pat buvo pagerbti ir kiti projekto „Herojai tarp mūsų“ dalyviai: gaisro gesinti puolęs Telšių apskrities VPK Valdymo organizavimo skyriaus viršininkas Gintautas Kėras; 65 kartus kraujo donoru tapęs Rimantas Varanavičius; labdaringus žygius vėžiu serantiems vaikams finansiškai paremti organizuojantis Saulius Bagdonas; su priklausomybėmis vyrams kovoti padedantis kunigas Valerijus Rudzinskas; pasauliniu mąstu pripažinti fotografė Berta Tilmantaitė; darbo socialiniame tinkle nepabijojusi paprašyti Viktorija Gedminienė; neįgalų našlaitį išgelbėjusi socialinė darbuotoja Nijolė Ambraziūnienė; smurtą ir kitus skaudžius išgyvenimus patiriančioms moterims padedanti Vilniaus miesto krizių centro vadovė Nijolė Dirsienė; negalią turintis olimpinio plaukimo sidabro savininkas Kęstutis Skučas; mažiesiems pacientams su agresyviomis ligomis kovoti padedanti Vaikų onkohematologijos centro vadovė Jelena Rascon; bejėgę stirną išgelbėjęs dvidešimtmetis Mantas Vozgirdas; ką tik gimusių mažylių gyvybes kartu su komanda gelbstintis Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys; nuolat gyvybėmis rizikuojantys ir žmones iš vandens spąstų traukiantys ugnegesiai Tomas Vyšniauskas, Tomas Kaminskas, Tomas Marinskis; celebrinį paralyžių savo užsispyrimu įveikęs 17-metis Vytautas Urbonas; klinikinės mirties ištiktam vyrui gyvybę išgelbėję Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės Klaipėdos teritorinio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas kapitonas Žilvinas Želvys ir specialistas vyresnysis seržantas Andrejus Fedijus; vargingai gyvenančiai šeimai pagalbos ranką ištiesęs 19-metis Viktoras Jermolovas; mergyčių ketvertuką pagimdžiusi ir pavyzdingai auginanti Lina Strangienė; pagalba stichijų sudarkytoms šalims besirūpinanti JTO darbuotoja Gintarė Eidimaitė; pirmoji žygeivė iš Lietuvos gavusi sidabro medalį Janina Povilionytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)