Vakarų Lietuva išnaudoja savo turimus vandenis populiariais ir, kartais, net neįprastais būdais. Pavyzdžiui, gamtos stichijomis garsėjančioje Šilutėje siūloma paplaukioti baidarėmis prasidėjus potvyniui.

Keliones vandeniu ir gastronomiją sujungė į vieną

Mėgstantys gastronominį turizmą Lietuvos pajūryje gali ne tik paplaukioti laivais bei kateriais, į kuprines prisikrovę sumuštinių, bet ir ištyrinėti vietos tradicinę virtuvę arba paskanauti prašmatnesnių žuvies patiekalų.

Klaipėdos rajono Turizmo informacijos centro direktorė Daiva Buivydienė pasakojo, kad poilsiautojai iš visos Lietuvos plūsta praplaukti „Žuvies keliu“ senoviniu buriniu laivu: „Tai yra edukacinės programos dalis, kuri labai populiari. Per 4 valandas supažindinama su kulinariniu paveldu, etnokultūra, gyvenimo būdu, vietos istorija, vėtrungėmis, laivų statyba, žvejyba, pasakojama, kokios žuvys plaukioja Kuršių mariose. Ši programa gali būti ir ilgesnė pridėjus Memelio vyno degustaciją bei mokymus apie gintarus“. Ši pramoga kainuoja nuo 125 eurų.

 Agnė Abramovičienė

Pasak pašnekovės, taip pat paplaukioti ir pavalgyti galima užsisakius kruizą su greitaeigiais kateriais. Iš Drevernos uosto upe plaukiama karaliaus Vilhelmo kanalu, Minijos upe, pro Mingės kaimą, Uostadvarį, Kuršių marias sustojant pavalgyti. Šis kruizas trunka apie 5 valandas.

„Turime įdomius laivelius „Gokart“, kuriuos valdo patys poilsiautojai, jiems nereikia laivavedžio teisių. Jais galima plaukioti vidaus vandenimis iki Lankupių, restorane pavalgyti žuvies patiekalų ir grįžti į Dreverną“, – apie skaniai valgyti mėgstantiems turistams turimus pasiūlymus pasakojo D. Buivydienė.

Šilutės regione taip pat siūlomos panašios atrakcijos. Šilutės rajono Turizmo informacijos centro direktorė Agnė Abramovičienė papasakojo, kad poilsiautojai gali 2-3 val. plaukioti po Nemuno deltą užsisakę pramoginę ekskursiją „Pamario žuvėjų giliukiai“. Joje turistai plaukioja laivu, degustuoja rūkytos žuvies asorti ir vėliau keliauja su gidu po Pamario kraštą.

Jėgos aitvarai – viena brangiausių pramogų

Lietuvoje vis labiau populiarėja ir aktyvios pramogos vandenyje: nuo jau gana įprastų baidarių iki jėgos aitvarų. Pastarųjų parkų gausu visoje šalyje, o pajūryje galima pasirinkti kursus ir poilsiaujant išmokti naujų įgūdžių.

Jėgos aitvarų entuziastai Neryje prie Kauno pilies

A. Abramovičienė pasakojo, kad Šilutės regione galima būriuoti bei skraidyti jėgos aitvarais. „Rusnės saloje siūlome plaukti baidarėmis ir irklentėmis Pakalnės, Vorusnės upėmis. Šilutės uoste galima išsinuomoti vandens dviračius ir paplaukioti Šyšos upe. Mingė siūlo pasiplaukioti Atmata vandens slidėmis. Akcentuojame ir baidarių pasiplaukiojimą potvynių metu. Baidarių, irklenčių nuoma kainuoja 25 eurai dienai.“, – sakė pašnekovė.

Klaipėdos rajone panašių paslaugų taip pat galima rasti. Išsinuomoti baidarę dienai čia kainuoja 14 – 28 eurai, priklausomai nuo savaitės dienos. Plaukiojimo su jėgos aitvarais pamokos kainuoja nuo 120 eurų už porą valandų. Bene pigiausios pramogos siūlomos aplink miestelių uostus, brangiausios – jėgų aitvarai, kuriems reikia nuomotis papildomą įrangą bei aprangą ir ilgos kelionės laivais.

Baidarė

„Kelių valandų poilsiui siūlyčiau uosto pramogas su kanojomis, pramoginiais pasiplaukiojimais. Vyksta jėgos aitvarų pamokos su instruktoriais tiems, kas dar nėra bandęs šios pramogos. Iš viso pakrantėje veikia 6 mokyklos. Neturintys inventoriaus gali išsinuomoti ar nusipirkti. Taip pat čia vyksta stovyklos. Apsigyvenus savaitę galima nakvoti ir mokytis. Uoste, žinoma, siūlome irklenčių, vandens dviračių nuomą“, – pasakojo D. Buivydienė, pridurdama, kad apsistoti regione galima ir nameliuose, ir kemperiuose, ir palapinėse – vietą atras kiekvienas.

Ką nuveikti savaitgalį, o ką – savaitę?

Šilutės turizmo centro atstovė pabrėžia, kad atvykus į regioną savaitei galima susidaryti savo maršrutą ir pramogų sąrašą arba, pavyzdžiui, pasirinkti keliauti vandens keliu. Įvairius vandens maršrutus siūlo ir Dreverna, ir Kuršių Nerija: „Kiekvienas miestas ir jo rajonas turi ką pasiūlyti atvykstančiajam turistui. Šiuo klausimu reikėtų labiau pasigilinti į kolegų siūlomas pramogas, pasvarstyti ir dėlioti pasiūlymą savaitei“.

Klaipėdos regiono aturizmo atstovė neslepia, kad ilgesnį poilsį pajūryje labiau mėgsta šeimos. Jos renkasi vietinį poilsį, su vaikams sukurta infrastruktūra, baseinais, žaidimų aikštelėmis, mažiau keliauja po regioną. O atvykę su vaikais labiau mėgsta ramų poilsį. Poros, anot pašnekovės, dažniausiai renkasi trumpą poilsį savaitgaliais. Mėgsta pramoginius pasiplaukiojimus, persikėlimą į kitus krantus, plaukiojimą vandens dviračiais, irklentėmis, labai mėgsta „GoKart“ laivelius, nes jie – dviviečiai.

Draugų grupės ar įmonių kolektyvai dažniausiai užsisako laivą pramoginiam plaukiojimui, jų būna 20, 30, 50 vietų. 50-viečio laivo valanda plaukimo kainuoja 160 eurų, stovėjimo – 100 eurų. Kadangi grupės mėgsta kur nors nuplaukusios išlipti, pasivaikščioti valandą – dvi ir grįžti atgal, laivų kapitonai pradėjo imti mokestį ir už stovėjimą.

„Savaitgaliui galima apsistoti apgyvendinimo įstaigoje, kempinge, visa pakrantė siūlo skirtingų rūšių apgyvendinimą. Taip pat nemažai paslaugų tiems, kas važinėja dviračiais. Persikėlus keltu galima važinėtis po visą Kuršių neriją, apsistoti, persikelti keltu į kitą vietovę, pasibūti ten ir grįžti, kur stovi jūsų automobilis.

Laivas "Raketa" nuleistas į Nemuną

Žiūrint į regioną, iš Klaipėdos laivu galima pasiekti Juodkrantę, dviratininkams esame sukūrę 4 maršrutus, kuriais galima apkeliauti pakrantę. Pavyzdžiui, atmynus į Mingę galima užsisakyti turą po Nemuno deltą, paskui numinti į Ventės ragą, persikelti į Nidą arba numinti dviračiu į Dreverną“, – galimus maršrutus vardino D. Buivydienė.

Pigiausia – plaukti keltu

Vandens pramogoms dažniausiai nereikia pirkti jokios įrangos arba specialių priemonių. Lietuvoje atsiranda ir išskirtinių įrenginių, kuriuos nusipirkus ar išsinuomojus poilsis tampa dar įdomesnis, pavyzdžiui, namelis ant ratų – amfibija. Kelionių prekes parduodančios įmonės „Getrest“ direktorė Vaida Strumskienė sako, kad ši naujovė suteikia kelionėms vandeniu naujų prieskonių.

 Vaida Strumskienė

„Sealander“ namelis ant ratų yra naujiena Lietuvoje, kurią privalo išbandyti kiekvienas vandens turizmo mėgėjas. Vos tik nuleidus į vandens telkinį jis tampa laivu. Amfibija turi sulankstomą stogą, todėl patogu plaukioti bet kokiu oru. Viduje integruota garso sistema ir apšvietimas, taip pat – du minkštasuoliai bei reguliuojamas staliukas. Ten yra ir lova bei gaminimo zona, jeigu nusprendžiama nakvoti nors ir ant vandens. Amfibija gali būti tempiama lengvuoju automobiliu, užtenka B kategorijos vairavimo teisių, papildomos licencijos plaukiant vandenyje taip pat nėra būtinos“, – apie naujiena kalbėjo pašnekovė. Tiesa, toks namelis ant ratų – ne pigus, pilnos komplektacijos amfibija atsieina daugiau nei 26 tūkst. eurų.

Pasak jos, Lietuvos keliautojai dažniausiai perka sau įprastas priemones ir kelionių įrangą. V. Strumskienė pastebėjo, kad vis dar populiariausios paprasčiausios pripučiamos valtys žvejybai ar pasiplaukiojimui, sparčiai populiarėja ir pripučiamos irklentės. Visos šios priemonės lengvai transportuojamos, neužima daug vietos. Populiarėjantis vandens sportas diktuoja naujas madas, perkami jėgos aitvarai, banglentės, vandenlentės.

Tiems, kas nenori išlaidauti įrangai, pajūryje siūlovi įvairūs pasiplaukiojimai laivais, kurių kainos prasideda nuo 40 eurų. Populiariauios veiklos vietos neapleidžia ir pigiausia pramoga vandenyje – persikėlimas keltu. Iš Šilutės, Minijos ir Ventės į Kuršių neriją kursuoja 3 keltai. Taip pat kursuoja keltai iš Drevernos į Juodkrantę bei garsusis „Benas“, plaukiantis į Nidą. Iš Ventės rago taip pat galima nuplaukti į Nidą. Pramoginiais laivais galima pasiekti ir Mirusias kopas bei Uostadvarį.

BOAT AND HOUSE SHOW 2022

D. Buivydienė pastebi, kad poilsiautojams nesvetimos ir tvarumo idėjos, o ir nenorintys stovėti ilgose eilėse prie kelto, ieško kitų keliavimo būdų: „Pigiausia vandens paslauga – persikėlimas keltu į kitą krantą, yra sudarytas grafikas, bilietą galima nusipirkti internetu, kad išvengtum eilių. Laivininkai pastebėjo, kad kartais visi norintys netelpa į keltą, tuomet liekantiems krante turistams siūlo juos perkelti mažesniais laiveliais. Atvykus automobiliu iš kitų miestų, galima Drevernoje už 3 eurus palikti automobilį ir toliau keliauti tvariai – keltais, autobusais, dviračiais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją