Atsako medicinos dr. Kristine Rozniece, Latvija:

Konsultacijų metu savo kabinete iš pacientų dažnai girdžiu panašių nusiskundimų: „Aš dažnai raustu... atrodau raudona kaip burokėlis... veido kapiliarai labai matomi...“ Visi šie pacientai kenčia nuo vieno odos sutrikimo – kuperozės, arba rožinės.

Kartais maži kapiliarai gali būti matomi ir kūdikių odoje, tačiau dažniausiai jie išryškėja (išsiplečia) po 20 ar 30 metų. Kol skruostai atrodo tiesiog paraudę, jais žavimasi. Seniau juk buvo sakoma: „Pažiūrėkite: koks sveikas vaikas – raudonskruostis!“ Nors jis pats jausdavosi ypač nesmagiai, juk tik pradėjus flirtuoti su merginomis, iš karto parausdavo...

Tai ypatingas odos tipas. Paprastai mes nematome odos kapiliarų – juos sutraukia odos jungiamasis audinys ir nervinės galūnėlės, jos nuolat siunčia impulsus, kurie išlaiko kraujagysles sutrauktas. Tačiau raudonskruosčių kraujagyslės pakitusios – linkusios išsiplėsti.

Tokiai odai būdingas ir plonesnis epidermis (viršutinis odos sluoksnis), todėl kapiliarai dar labiau matomi. Be to, bėgant metams oda nuolat pažeidžiama išorinių veiksnių – nervinės galūnėlės tampa nebe tokios aktyvios, o jungiamasis audinys – silpnesnis. Dėl šių priežasčių po 30 metų veido rožinė intensyvėja. Jei iš pradžių paraudimas ar kaitimas būdavo epizodinis, tai tokiame amžiuje skruostų srityje oda būna nuolat paraudusi. Išsiplėtusios kraujagyslės jau nebesusitraukia iki normalaus dydžio – matomas kraujagyslių tinklas. Dėl padidėjusio kraujo kiekio odos paviršiuje ji tampa jautresnė ir išsausėja.

Nekaltas paraudimas jaunystėje gali tapti rimta problema – tokia eiga nulemta gamtos.

Kaip elgtis?

Būtina sulėtinti ligos vystymąsi vengiant dirginančių veiksnių.

Pirma ir visų svarbiausia – būtina saugotis saulės

UV spinduliai yra pagrindinis veiksnys pažeidžiantis odą. Tai ne sutapimas, kad raustantys žmonės nuolat nudega saulėje. Oda perspėja, kada saulės yra per daug ir ji tampa žalinga. Šiais laikais yra didelis apsaugos nuo saulės priemonių pasirinkimas. Anksčiau ypač aukšto apsaugos faktoriaus (SPF 50+) priemonės buvo labai riebios ir nemalonios naudoti, dažnai jos sukeldavo spuogus. Tačiau šiuo metu kremai, net ir su aukščiausiu SPF faktoriumi, yra labai malonios, lengvai pasidenginčios, nekomedogeninės tekstūros.

Priemonės nuo saulės turi būti naudojamos kasdien. Didžiausia klaida manyti: „Šiandien nėra saulės, tad kremo tepti nereikia“. Netiesa! Nesvarbu, ar šiandien saulėta, ar ne, vasara ar žiema – ant veido odos būtina tepti apsaugos nuo saules priemones. Žinoma, vasarą UV spinduliai mus pasiekia skirtingu kampu, todėl yra intensyvesni, tuomet rinkitės aukštesnės apsaugos priemones. Vasarą žemesnės nei SPF 15 apsaugos naudoti neverta – ji per silpna. SPF 4 faktoriaus kremai buvo veiksmingi prieš 15 metų, tačiau saulės agresyvumas kasmet tik didėja, todėl ir apsaugą reikia naudoti didesnę.

Antras žingsnis – kasdienė priežiūra

Bus sunku patiems iš karto atrasti tinkamiausias priemones, kai pasirinkimas toks didelis, todėl patariama pirmiausia apsilankyti pas gydytoją dermatologą. Jis nuodugniai ištirs Jūsų odą dermatoskopu, kuris padidina vaizdą iki 20 kartų, tuomet odos poros ir kapiliarai bus matomi kaip ant delno. Tyrimai parodys, kas sukelia šią problemą, – tai gali būti odos sausumas, saulės poveikis arba silpni odos kapiliarai iš prigimties. Galbūt reikia stiprinti jungiamąjį audinį, kuris palaiko odos kraujagysles. Taip bus rekomenduojamos tinkamiausios priemonės.

Kuperozei sukurtus kremus aš skiriu į dvi grupes: kremai, kurie patinka pacientams, ir tie, kurie patinka gydytojams.

Pacientų mėgiami kremai yra raminantys ir vėsinančio poveikio. Kuperozinė oda per daug kaista ir greitai išsausėja, o kremų sudėtyje yra lipidų, kurie tai numalšina. Tačiau tokios priemonės odos negydo – tam, kad pakeistume odos būklę, būtinos gydomosios priemonės, ant kurių dėžutės yra užrašas „anti-rougeurs“. Nors gali sukelti pacientams nepatinkantį dilgčiojimą, šios priemonės veikia.

Kiekvienos kompanijos kremai turi savo privalumų, tačiau aš gana skeptiškai galvoju apie augalinius kremus. Žolelės negali turėti panašaus poveikio į cheminės kilmės medžiagas – raustanti veido oda negali būti išgydoma ramunėlėmis, kad ir kaip mes to norėtume.

Trečias žingsnis – gyvenimo būdas

Jums reikia tinkamai išsimiegoti. Neseniai vienoje gydytojų asociacijos konferencijoje buvo pristatytas pranešimas apie tyrimą, kurio savanoriai buvo studentai. Sesijos metu jiems nebuvo leista miegoti. Tiriant nustatyta rimtų sveikatos problemų, todėl šis tyrimas buvo pratęstas su gyvūnais – jie greitai nudvėsė. Tai įrodo, kad miegas ypač svarbus mūsų gyvybinėms funkcijoms, tačiau dėl tam tikrų priežasčių žmonės įsitikinę, jog miegas jiems nesvarbus. „Aš neturiu laiko“ – toks jų pasiteisinimas. Gerai, tuomet neikite pas mane ir neprašykite naujo veido!

Gerkite daug skysčių – 1,5–2 litro per dieną. Oda turi būti drėkinama ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

Subalansuota dieta ir dienos režimas. Žmogui normalu valgyti mažomis porcijomis ir dažnai – kas dvi valandas. Manoma, jog tai užtikrina optimalią apykaitą. Užkąskite pajutę alkį ir jis praeis. Be to, viena iš geriausių dietų laikoma skanėstų dieta – maistas labai koncentruotas, bet jo mažai ir negalite suvalgyti daug.

Sportuokite ir subalansuokite mintis.

Pirmieji rožinės požymiai:

- paraudimas – pasirodantis ir vėl išnykstantis;
- nuolatinis raudonis – primenantis nudegimą saulėje, kuris neišnyksta;
- spuogeliai – nepanašūs į aknę ar inkštirus;
- matomos kraujagyslės.

Kokie veiksniai lemia kraujagyslių išsiplėtimą?

- deginimasis, nuolatinis buvimas saulėje;
- karštis, pirtis ar karšta vonia;
- rūkymas;
- alkoholis;
- karštas maistas ar gėrimai;
- fizinis krūvis;
- netinkamos kosmetinės priemonės;
- kraujo cirkuliaciją skatinantys ir odos ląsteles aktyvinantys serumai;
- kosmetinės priemonės, kurių sudėtyje yra deguonies, – jos skatina kraujo apykaitą;
- produktai nuo raukšlių. Dažnai jų sudėtyje yra imbiero, kofeino, retinolio ir kitų sudedamųjų dalių, skatinančių kraujo cirkuliaciją;
- cheminių ar vaisinių rūgščių šveitikliai ar šveitimai, kurie gali sukelti mechanines traumas;
- bet kokie produktai, kurių sudėtyje yra rūgšties – braškių, citrinų...

Dažniausios gydymo klaidos

Kvailiausias dalykas gydant kuperozę – ieškoti veido erkutės. Visi nori skirti šią diagnozę! Nors veido erkutė – demodex folliculorum – yra mūsų normalioje mikrofloroje, bėgant metams jos populiacija odoje didėja.

Rožinės atveju susidaro palankesnės sąlygos erkutei daugintis, bet tai nėra šios ligos priežastis.

Dar vienas kenkėjas, kurio dažnai ieškoma, – helicobacter pyloti bakterija, kuri paprastai randama skrandyje. Tai taip pat nėra veido raudonio priežastis. Žinoma, helicobacter pylori buvimas skrandžio gleivinėje gali daryti įtaką veido odos būklei, tačiau išnaikinus šią bakteriją būklė pagerėja tik laikinai. Toks rožinės gydymas nėra teisingas.

Kasdienis priežiūros ritualas (tiems, kurių oda jautri arba linkusi rausti)

Ryte

Nuprauskite veidą. Masažuokite veidą ledo kubeliais iš ramunėlių arba petražolių nuoviro arba prauskitės šaltu vandeniu. Venkite kontrastų: šiltas vanduo – šaltas vanduo… kartais tai rekomenduojama siekiant sustiprinti odos kraujagysles, tačiau veido raumenys yra sudaryti iš lygiųjų raumenų audinio, todėl negali būti taip greitai pripumpuojami kraujo kaip, tarkim, rankų raumenys – gaudami tokį krūvį veido raumenys greitai pavargsta.

Nusausinkite veido odą. Galite švelniai nuvalyti rankšluosčiu arba leiskite nudžiūti natūraliai. Išgaruodamas vanduo suteikia vėsinantį efektą, būtent dėl šios priežasties dažnai naudojami purškiami terminiai vandenys. Yra vienas „bet“ – garuodamas vanduo vėsina odą, tačiau kartu ir ją išsausina.

Nuprausus ir nusausinus odą, būtina tepti kremą. Idealu, jei tai būtų aktyvus dieninis kremas, skirtas būtent odai su išsiplėtusiais kapiliarais. Taip pat gali būti naudojami kombinuoti kremai dienai ir nakčiai. Jei kremą renkatės be gydytojo paskyrimo, rekomenduoju dermatologinę kosmetiką, kurios galite įsigyti vaistinėse.

Dieną

Jei nuolat būnate saulėje, kelis kartus per dieną nuvalykite veidą terminiu arba dar geriau − miceliniu vandeniu ir pakartotinai užtepkite apsaugantį nuo saulės kremą.

Nakčiai

Nuvalykite veidą. Tam netinka vanduo iš čiaupo, geriau naudokite micelinį vandenį, specialiai jautriai odai sukurtas putas arba želė. Tik niekada nenaudokite muilo! Labai svarbu naudoti produktus, kurių pH yra neutralus, t. y. 5,5.

Nusausinę odą, naudokite naktinį kremą. Tai gali būti specialus naktinis kremas odai su išsiplėtusiais kapiliarais arba tiesiog paprastas kremas raustančiai odai, kuris gali būti naudojamas dienai ir nakčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)