Stengdamasis apsaugoti odą, organizmas aktyvuoja melanino gamybą.
Jei anksčiau buvo manoma, kad dėl pigmentinių dėmių atsiradimo kalta tik saulė, tai dabar paskutiniai medicininiai tyrimai įrodo, kad pigmentacijos priežastys gali būti ir susižalojimas, trauma, neteisingai atlikta kosmetinė procedūra, hormoninio fono pokyčiai.

Tamsioji pusė

Kaip jau minėta anksčiau, klastingos pigmentinės dėmės gali būti sukeltos galybės veiksnių, tačiau tik žmonėms, priklausantiems 2-3 fototipui. Tai tie laimingieji, kurie greitai nudega veikiant saulės spinduliams ir ilgam išsaugo įdegį.

Melaninas jų organizme išsiskiria labai aktyviai, ir panašus apsauginis mechanizmas gali suveikti dėl bet kokios išorinės atakos. Kitaip tariant, ginklu kovai su priešais kaip tik ir tampa atsirandanti pigmentacija.

O priešais gali tapti:

antibiotikai, kurie, juos vartojant ilgai, gali sukelti tokį šalutinį poveikį;
oraliniai kontraceptikai ir nėštumas.

Ir vienu, ir kitu atveju vyksta aktyvi organizmo estrogenizacija, kuri sukelia pigmentaciją.

Pigmentinės dėmės po gimdymo praeina per šešis mėnesius, o nustojus gerti kontraceptikus - per savaitę. Jei to neįvyksta, organizmas signalizuoja apie esamus rimtus endokrinologinius ar hormoninius pažeidimus. Šiuo atveju geriau iškart kreiptis į gydytoją - ginekologą-endokrinologą.

Bet kokios saloninės invazinės procedūros, taip pat pilingai, lazeris, foto ir bioepiliacija. Visi veiksmai, kurie mažina epidermio sluoksnį ir sukelia viršutinio sluoksnio pažeidimus.
Traumos, gautos nukritus ar įsipjovus.

Ilgalaikis kontaktas su sintetiniais audiniais ir gumos dirbiniais. Šios medžiagos didina prakaitavimą, neleidžia deguoniui patekti į ląsteles, odai pakenkiama, sukeliama pigmentacija.
Sunkūs endokrininiai susirgimai, problemos su širdies-kraujagyslių sistema, skrandžiu ir virškinamuoju traktu, kepenų ligos, CNS ir skydliaukės veiklos sutrikimai.

Labai retais atvejais tokia organizmo reakcija atsiranda kaip reakcija į stresą ir ilgalaikį emocinį sukrėtimą (depresija, psichozė, neurastenija).

Saulės nudegimai, ilgas buvimas saulėje be apsauginio kremo.

Kaip nukenksminti priešus

Pirmasis žingsnis - gydytojo dermakosmetologo apžiūra. Pagal dėmės formą ir išsidėstymą jis nustatys, su kokiu susirgimu ji susijusi.

Jei dėmės atsiranda veido viduryje, tai atsakas į problemas su skrandžiu ir virškinamuoju traktu, jei aplink akis - skydliaukės susirgimai, simetriškos dėmės ant skruostų, kaktos, ant nosies - hormoninis disbalansas.

Dažniausiai po problemos gydymo iš vidaus pamiršite apie tai, kad turėjote pigmentaciją - dėmės išnyksta savaime, be jokių papildomų estetinių procedūrų.

Tačiau būna situacijų, kai pigmentas lieka paviršiuje, pavyzdžiui, nudegus saulėje arba po prastai atliktų procedūrų salone. Tada be kosmetologo pagalbos neapsieisite. Vis dėlto, be procedūrų, jums reikės namie naudoti tam tikrą priemonių, skirtų odai, linkusiai į hiperpigmentaciją, liniją.

Kosmetologinės procedūros

Tai cheminiai pilingai (greičiausiai padeda atnaujinti suragėjusį sluoksnį), lazerinė korekcija, mezoterapija.

Priežiūra namie

Namie reikia naudoti pilingus, kaukes, kremus su šviesinamuoju efektu. Į tokios kosmetikos sudėtį paprastai įeina hidroksinonas, arnika, vitaminas C, įvairių žolelių ekstraktai ir kitos medžiagos.
Pilingus, kaukes būtina naudoti vieną-du kartus per savaitę. Šios priemonės gerai valo odos paviršių nuo suragėjimų, padeda paspartinti metabolizmą ir atnaujinti epidermį.

Kremai naudojami kasdien, jie taip pat balina, gali būti su SPF ir pasižymėti drėkinamuoju poveikiu.

Geriausia juos naudoti kartu su serumu. Serumas patenka į gilesnius odos sluoksnius ir suardo melanino molekules, šviesindamas dermą.

Žmonėms, linkusiems į hiperpigmentacijos apraiškas, būtina visų metų bėgyje naudoti saulės apsaugos produktus. Žiemą pakanka naudoti priemones su SPF 15, tačiau pavasarį ir vasarą teks imtis priemonių su SPF 30-40.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)