Pavyzdys - burnos ir akių raumenys, kurie pagal savo sandarą ir darbo principą labai panašūs į virškinimo sistemos aparato veiklą. Vadinasi, gerinant burnos ir akių tonusą gerėja ir minėtų organų veikla.

Kinų medicina apskritai daugeliu atžvilgių remiasi refleksinių zonų veikimu, o veidas - viena iš jautriausių zonų.

Veido grožį ir sveikatą veikia ir stresai, kurie suteikia mums papildomų raukšlių ir žilų plaukų, jų antspaudai lieka pasąmonėje, programuodami mūsų veidą ir jo išraišką. Veide formuojasi tipiška „grimasa“ - mes nevalingai raukiame kaktą, nuleidžiame lūpų kampučius, primerkiame akis. Griežta, nepatenkinta, nuvargusi ar iškankinta veido išraiška programuoja ir viso likusio organizmo būklę.

Veido joga

Mimikos arba veido joga - tai kompleksinės praktikos, padedančios pajauninti veidą ir padedančios išsaugoti sveiką kūną bei išlaisvinti sąmonę. Idealiu atveju šis kompleksas turi būti derinamas su kvėpavimo praktikomis, bandhomis, meditacijomis ir giliu emociniu išsivalymu (reikia atsijungti nuo visko, išvalyti galvą nuo minčių.)

Komplekso tikslas - ištreniruoti mimiką ir mokėti valdyti emocijas, paversti veidą, kūną ir sąmonę mažiau jautriais stresui, paslankesniais ir plastiškesniais. Jogos veidui dėka atsipalaiduoja mimikos raumenys, mažėja raukšlių bei patinimų. O kartu, atpalaiduojant veidą, nyksta ir nuoskaudos, baimės, nepasitikėjimas ir kaltės jausmas.

Joga veidui: pratimų kompleksas

Prieš pradedant svarbu atsitraukti nuo visų darbų, išjungti telefoną, kompiuterį, domofoną. Jums reikalinga visiška tyla siekiant užmegzti vidinį dialogą. Būtina atsisėsti patogia poza, atsipalaiduoti ir pabandyti pajusti bei suvokti visus savo veido lygius, vidiniu matymu pažvelgti į visas jo daleles.

Įsivaizduokite sritį nuo kaktos iki antakių, ar ten nėra įtampos, ar vienodi pojūčiai kairėje ir dešinėje? Persikelkite mintimis link akių. Įsivaizduokite jas iš šono, kaip jos atrodo? Ar nėra įtampos raukšlelių?

Pajuskite vidiniu žvilgsniu nosį ir skruostus. Ar vienodas raumenų kairėje ir dešinėje tonusas, ar nėra įtampos, ar neraukote nosies? Nusileiskite prie lūpų, atkreipdami dėmesį į raumenis, atpalaiduojame juos, pajuntame burnos kampučius.

Ir tik dabar, kai jau pajutome ir suvokėme visas įtampos vietas veide, reikalingas kompleksas, tik dabar jis bus efektyvus, nereikės daug pastangų rezultatui pasiekti.

Pratimai

Aštrus liežuvėlis

Liežuvio kampeliu reikia „iššluoti“ visą erdvę tarp dantenų ir lūpų. Tai padeda patempti skruostų raumenis, pataiso smakro liniją. Šis pratimas koreguoja kaklo raumenis.

Prieš pratimą suspauskite lūpas, stenkitės sprausti liežuvį nuo dešinio skruosto prie viršutinės lūpos iki kairiojo šono, tuomet nusileiskite prie apatinės lūpos ir pakartokite judesius apačioje priešinga kryptimi.

Vidutiniškai būtina atlikti trisdešimt tokių ratukų pagal laikrodžio rodyklę, tiek pat prieš laikrodžio rodyklę. Užbaigus reikia pasėdėti užmerktomis akimis ir pajusti, kokie pokyčiai atsirado veide, kur pasijautė šiluma, ką pajutote.

Pamirksėk man

Atlikite judesį, lyg norėtumėte mirktelėti kairiąja akimi. Būtina įtempti užmerktos akies raumenis vieną-dvi sekundes ir tuomet atsipalaiduoti.

Tuomet greitu tempu reikia atlikti mirksėjimų seriją - maždaug penkiolika-trisdešimt sekundžių. Pakartokite seriją dešiniąja akimi, tuomet abiem akimis. Tai sulėtina „žąsies kojelių“ formavimosi procesą, maišelių po akimis susidarymą, stiprina paakių sritį. Mes mintimis išlaisviname žvilgsnį.

Čia tai bent!

Giliai įkvėpkite, įkvėpimo metu išsproginkite akis ir labai plačiai atverkite burną, lyg jus kažkas labai nustebino. Tuomet apnuoginkite dantis lyg šypsodamiesi, sulaikykite tokią padėtį tris-penkias sekundes. Tuomet iškvėpdami suspauskite lūpas. Pratimą reikia pakartoti ne mažiau kaip šešis-dešimt kartų. Jis padės patempti kaklo raumenis ir pašalinti antrąjį pagurklį, padės mąstyti pozityviai.

Pikčiurna

Giliai įkvėpkite, tuomet iškvėpdami labai stipriai suspauskite dantis ir lūpas, spausdami skruostų raumenis, lyg sulaikytumėte pyktį. Sulaikykite kvėpavimą ir pajuskite kiekvieną veido raumenį. Įkvėpdami „paleiskite“ visus raumenis ir maksimaliai atpalaiduokite veidą. Pakartokite ne mažiau nei 7-10 kartų. Taip aktyvuojama kraujotaka, pagerėja veido ovalas, patempiami raumenys. Praeina pykčiai ir nuoskaudos.

Važiuojam!

Giliai įkvėpkite, prisiminkite vaikystę ir pro pusiau sučiauptas lūpas paimituokite automobilio motorą, kaip tai daro vaikai, kaip galima garsiau, paskui tyliau, paskui vėl pagarsinkite. „Motoras“ turi veikti ne mažiau kaip minutę-dvi. Tai pagerina emocinę būklę, suteikia lūpoms ryškią spalvą ir putlumo.

Buldogas

Įkvėpdami iškelkite smakrą kiek tik galite, maksimalioje padėtyje, įtempę visus veido raumenis, sustinkite kelioms sekundėms. Tuomet grįžkite į pradinę padėtį, iškvėpkite. Tuomet pabandykite maksimaliai atitraukti žandikaulį atgal, sulaikykite kelias sekundes, sugrįžkite į pradinę padėtį ir iškvėpkite.
Kitas variantas - judinti žandikaulį į dešinę bei į kairę maksimalia amplitude.

Dėžutė

Rodomąjį pirštą uždėkite ant apatinio žandikaulio priekinių dantų, plačiai pražioję burną. Dabar pirštu spauskite žandikaulį, tuo pat metu stengdamiesi sučiaupti burną. Gerai pajuskite visų raumenų įtampą. Atsipalaiduokite ir pakartokite iš naujo dar keturis-penkis kartus. Šio pratimo dėka pagerėja veido ovalas, sumažėja skruostų ir antro pagurklio apimtis.

Lūpos

Pabandykite suspausti ir „susukti“ į vidų lūpas, palaikykite jas tokioje padėtyje, įtempę raumenis. Tuomet „susukite“ lūpas į priekį. Atpalaiduokite ir pakartokite kelis kartus, kol pajusite šilumą. Tai pagerina šypseną, mažina nervinę įtampą, suteikia lūpoms ryškumo.

Pabučiuok mane

Įkvėpkite, iškvėpdami sudėkite lūpas vamzdeliu, lyg norėtumėte kažką pabučiuoti. Sulaikykite lūpas tokioje padėtyje kelias sekundes, tuomet atpalaiduokite. Pakartokite ne mažiau kaip 10-15 kartų. Tai patempia skruostus ir pasmakrę, pagerina veido ovalą, suteikia pasitikėjimo.

Delniukai

Intensyviai, bet neskaudžiai paplekšnokite delnais skruostus, kad paspartėtų kraujotaka. Pratimas atliekamas teisingai, jei jums neskauda, ir po minutės skruostai parausvėja ir įšyla. Tuomet verta paplekšnoti ir po kaklą bei pasmakrę, bet jau riešo vidine dalimi - pagerėja kraujotaka ir limfodrenažas, valosi toksinai, patempiamas veidas, išnyksta patinimai.

Mūsų akys

Rodomaisiais pirštais palengva atitraukite viršutinius abiejų akių vokus, tuo pat metu stenkitės užmerkti akis, priešindamiesi pirštų judesiams. Pratimas turėtų trukti dvi-tris sekundes, atlikite penkis- septynis kartus.

Tuomet panašiai patempkite apatinį voką, pabandykite raumenų pastangomis nugalėti piršto pasipriešinimą ir užmerkti akis. Pratimas turėtų trukti dvi-tris sekundes, atlikite penkis- septynis kartus. Tuomet lengvai paspauskite pirštais akies obuolį. Pratimo pabaigoje užsimerkite penkioms sekundėms.

Pratimas gerina minties aiškumą, ilsina akis, mažina raukšlelių ir patinimų.

Šlapias šuo

Prisiminkite šunis, kurie šlapi nusipurto, ir atpalaidavę lūpas bei skruostus gerai pakratykite veidą. Teisingai atliekant pratimą pasigirs juokingas garsas nuo lūpų tabalavimo. Pratimas turi trukti apie minutę. Tai pagerina nuotaiką, mažina stresą, patempia veido raumenis.

Beždžionė

Teisingai atliekant šį pratimą, jis gali pakeisti visą kompleksą. Tačiau būtina jį atlikti nuoširdžiai, atsijungus nuo visų problemų, visiškai į jį pasinėrus. Reikia pamiršti savo vaidmenį visuomenėje, įsivaizduoti, kad esate tikra beždžionė ir nutaisyti įvairiausias mimikas savo atvaizdui veidrodyje.

Reikia dažnai keisti išraiškas, stebėti, kad veiktų įvairūs raumenys. Paskirkite tam 8-10 minučių, poveikis bus įspūdingas, sumažės emocinė įtampa.

Žinoma, tai toli gražu ne visi veido jogos užsiėmimai. Bendrą principą jau suvokėte. Čia svarbu ne tiek tiksli pratimų atlikimo technika, kiek susitelkimas ties vidiniais veido blokais, dėl kurių atsiranda nuovargis ir raukšlės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją