aA
Džerk marinatas - tradicinis padažas Jamaikoje, kuriame marinuojamos vištiena, krevetės ar žuvis prieš kepant ją ant grilio. Šis marinatas suteikia patiekalui ypatingą aromatą ir puikų skonį.
Jerk marinatas
Jerk marinatas
© Shutterstock

„Jerk“ yra toks mėsos ruošimo būdas, kai pagrindinis ingredientas – dažniausiai vištiena, bet gali būti ir jautiena, kiauliena, ožkiena, šerniena, jūros gėrybės arba daržovės – apvoliojamas prieskoniuose ir lėtai kepamas virš ugnies arba ant grotelių. Laužas paprastai kuriamas iš žaliojo pimento medžio, uždėto virš degančių anglių – kylanys dūmai ir suteikia šiam patiekalui išskirtinį skonį ir kvapą.

Šis patiekalas kildinamas iš Karibų taino genties – manoma, kad ji pirmoji sukūrė šį receptą, o vėliau perdavė jį Afrikos vergams, kurie savo ruožtu jį pritaikė savo poreikiams ir ėmė gaminti „jerk“ vištieną. Taip pat yra versijų, kad istoriškai Jerk vištiena buvo kepama žemėje išraustose duobėse, apdengus lapais. Šiomis dienomis Jamaikoje tam naudojamos metalinės statinės.

Istorijos byloja, kad XVII a. iš nelaisvės pabėgę ir slapstytis priversti vergai pamėgo šį maisto ruošimo būdą, nes aštrus marinatas leisdavo ilgiau išlaikyti mėsą nesugedusią, o kepimas „po žeme“ dūmais neišduodavo jų slapstymosi vietų.

Manoma, kad žodis „jerk“ kilęs iš ispaniško žodžio „charqui“, kuris reiškia „džiovintos mėsos juostelės“, panašią reikšmę šiuolaikinėje anglų kalboje turi žodis „jerky“.

Ingredientai:

- Aštrus raudonasis pipiras - 1 vnt.
- Česnakas - 2 skiltelės
- Imbieras, trintas - 1 valg. š.
- Laiškiniai svogūnai - 2 galvutės
- Čiobreliai, smulkinti - 1 valg. š.
- Gvazdikai - 1 valg. š.
- Muskato riešutai - 3/4 arb. š.
- Cinamonas - 3/4 arb. š.
- Kvapieji pipirai - 1 arb. š.
- Rudasis cukrus - 1 valg. š.
- Alyvuogių aliejus - 1 valg. š.
- Actas - 2 valg. š.
- Sojų padažas - 2 valg. š.
- Tamsus romas - 1 valg. š.
- Pusė apelsino (žievelei ir sultims)
- Žalioji citrina (žievelei ir sultims) - 1 vnt.

Gaminimo eiga:

1. Nutarkuokite nuo žaliosios citrinos ir apelsino žievelę, išspauskite sultis.

2. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą ir sumaišykite.

3. Šis padažas puikiai tinka marinuoti krevetes, mėsą ir paukštieną.

4. Priklausomai nuo gabalėlių dydžio ir kiekio varijuokite marinavimo laiką. Kuo daugiau mėsos, tuo ilgiau reikėtų marinuoti. Krevetes reikėtų marinuoti mažiausiai 20-30 min, mėsą ir paukštieną - mažiausiai 1 val. tačiau geriausia produktus palikti marinuotis per naktį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
3.2500

Top naujienos

Delfi PliusVladimiras Laučius

JAV karo istorikas: galiu trumpai atsakyti, kodėl Putinas priėmė sprendimą pulti (4)

„Sakoma: iš ko suprasite, kad politikas meluoja? Iš to, kad jo burna juda. Žinoma, jie melavo....

Verslas PliusVytautas Budzinauskas

Nepasirinkus elektros tiekėjo – rizika mokėti daugiau: kiek kainuotų garantinis tiekimas

Likus mėnesiui iki elektros tiekėjo pasirinkimo, šimtams tūkstančių elektros vartotojų...

Delfi PliusJurga Grigienė

Keturių vaikų mama Birutė Jakučionytė apie internetines pažintis: kai kurias istorijas net nepatogu pasakoti

Birutė Jakučionytė garsėja drąsa būti atvira iki pačių savo sielos gelmių, atvirai ir...

Ekspertas ragina neapsigauti dėl Rusijos karininko žodžių: tokie išsišokimai gyvame eteryje nėra atsitiktiniai

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas,...

Karas Ukrainoje. Rusija puola rytinius Ukrainos miestus (7)

Ketvirtadienį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas susitiko su NATO kolegomis ir teigiamai...

Rusų neįsileisiančiam Vimbldonui – skaudus dūris į nugarą

Karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos tenisininkų nepriimsiantys...

Netikėtai gauta sąskaita daugiabučio gyventojų kišenes tuština šimtais eurų: jau perspėjami ir dėl antstolių

Vilniuje esančio daugiabučio gyventojams sukėlė šoką pastato administratoriaus planai atlikti...

Lietuvės menstruacijų atostogoms pritartų: poreikis būtų, bet yra ir blogoji pasiūlymo pusė (1)

Ispanija tapo pirma šalimi Europoje, teikiančia įstatymų projektą, kuris numato apmokamas...

Lietuvą pasieks nemaža lietaus porcija, kai kur griaudės perkūnija

Šeštadienio dieną Lietuvos padangę uždengs tankūs, itin vandeningo ciklono debesys.