Patyrę virtuvės šefai Laurynas Bužinskas ir Arūnas Stoškus dalijosi profesinėmis žiniomis ir kūrybine patirtimi apie keramikinių lauko kepsninių gamybos technologinius procesus, apie tiesioginį, netiesioginį kepimą, rūkinimą, gaminimą garuose, tinkamiausią produktų apdorojimo temperatūrą, apie tvarumą maisto gamyboje, kvietė mėgautis geriausiais gamtos siūlomais skoniais.

Keptas-rūkintas ėrienos kumpis 4,5 val.

„Gera keraminė kepsninė leidžia išlaikyti natūralų produkto skonį ir sultingumą, pabrėžti jo išskirtinį subtilumą. Tokia kepsninė lengvai virsta ir rūkykla. Nustačius žemesnę temperatūrą, rūkinti galima ir stambesnes mėsos dalis. Pavyzdžiui, ėrienos kumpiui rūkinti kepsninė paruošiama panaudojus konvektorių, uždengus tiesioginę kaitrą, prieš tai dedant paruoštas mirkytas rūkymo drožles arba kaladėles, ir rūkinama 4-6 val. arba kol vidinė temperatūra pasiekia ne mažiau 80 C. Ryškiau atsiskleis dūmo aromatas, jei pakelsime temperatūrą iki 89 C ir rūkinsime ilgiau. Rūkymui rekomenduočiau obels drožles arba kaladėles“, – patarimais dalijosi kepimo meistras Laurynas Bužinskas.

Alpinis šalvis kepamas-rūkinamas ant kedro lentos

Šefai pademonstravo, kaip patiekalui subtilaus aromato ir skonio suteikia naudojamos kedro kepimo lentelės, prieš kepimą mirkomos vandenyje ne mažiau 1 val. „Alpinio šalvio filė dedama ant kedro lentelės, apšlakstoma citrinų sultimis ir dedama į kepsninę ant tiesioginės kaitros 200 C (taip lentelės dugnas pradės degti ir išskleis dūmo aromatą) bei kepame 8-10 min. tol, kol vidinė žuvies temperatūra pakils iki 50-55 C, tokiu būdu žuvis nebus sausa, o išliks sultinga“, – sakė virtuvės šefas Arūnas Stoškus.

Pasak jo, tobulam patiekalui svarbu ir kokybiška kepsninė, ir produktų šviežumas, jų kokybė, gaminant sveiką, tvarų maistą, kuris atsiskleidžia natūraliomis skoninėmis savybėmis. Kursų metu dėmesys skirtas lietuviškiems maisto produktams, užaugintiems vietiniuose ūkiuose: šamas, alpinis šalvis, ėriena, žaluma.

Rūkinama šamo filė

Populiarėjant maisto ruošimui lauko kepsninėse bei siekiant nustebinti šeimos narius ar draugus, kokybiškos kepsninės naudojamos ne tik restoranuose. Entuziastai gurmanai mielai gamina ant grotelių namuose. Tą įrodė šalia profesionalių virtuvės šefų žinių sėmęsi ir mielai mokinęsi mėgėjai. Virtuvės meistrais atskleidė skanaus maisto kepto, rūkinto grilyje paslaptis.

Kursų valgiaraštis

Užkandžiai:

  • ant anglių keptos bulvės užkandis su sraigėmis ir kastiniu;
  • rūkytas šamas su karamelizuotų saldžių svogūnų kremu, juodos duonos gabaliukais;
Ant anglies keptos bulvės užkandis su sraigėmis ir kastiniu

Karštieji patiekalai:

  • salierų šaknies užkandis su smidrais, daigais, daržovių „demi glace“ padažu ;
  • keptas-rūkintas ėrienos kumpis su salierų šaknų ir lazdyno riešutų kremu, daigais;
  • alpinis šalvis, keptas ant kedro lentos su rūkytų raudonųjų paprikų kremu, smidrais.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)