Pasak A. Karbausko, geriausia mėsa šašlykui – kiauliena ir aviena.

„Jeigu renkamės visų populiariausią ir pamėgtą mėsą – kiaulieną, geriausia imti sprandinę, nes ji turi riebaliuko. Kai keps mėsa, riebalas duos drėgnumo ir ji neišdžius tiek.

Taip pat galima rinktis ir mentę, nes ji irgi yra minkšta, tad bus ganėtinai skanus šašlykas. Tik jokiu būdu ne kumpį, nes tokiu atveju šašlykai bus sausi.

Galbūt ir rasite receptų, kurie rašys, jog verta imti kumpį, bet neapsimoka. Jeigu negaunate sprandinės, tad rinkitės mentę, kitaip dar ji vadinama petinė“, – pasakojo mėsininkas.

Mėsos specialistas pasiūlė patį paprasčiausią ir geriausią marinatą, kurį rekomenduoja išmėginti visiems: „Tai 1 kilogramas sprandinės mėsos, pusę kilogramo svogūno, 1 nedidelė citrina, truputį juodųjų pipirų, šiek tiek kvapniųjų ir druskos“.

Šašlykai

Na, o kiek reikia dėti druskos? Druską mėsininkas matuoja taip: „Jeigu norima dėti pagal normą – 8-9 g kilogramui mėsos. Toks santykis yra idealus šašlykams. Bet geriausia druską pabarstyti prieš pabaigą, kepimo momentu. Nes druska išsausina mėsą ir ištraukia visas sultis. Aišku, galima viską ir iškart susisūdyti. Nieko tokio nenutiks“.

Štai pats paprasčiausias šašlykų paruošimas: „Mėsą susipjaustyti gabaliukais, svogūną – griežinėliais, išspausti citrinos sultis, įdėti druskos, pipirus. Svogūną geriausia pertrinti rankomis, kad išleistų sultis. Sudėti mėsą. Pamarinuoti apie porą valandų tikrai reikia, o 3-4 valandas būtų tikrai neblogai, jei nutartumėte palikti ir per naktį – dar geriau būtų.

Tai yra pats paprasčiausias ir geriausias šašlyko receptas.

Kiti kalba, kad reikia pilti mineralinio vandens – galima, bet tokiu atveju, reikia labai silpnai gazuoto. Aš buvau taip daręs, bet man nepasitvirtino. Geriausia, kai darai paprastai, tai geriausiai ir pavyksta.

Jeigu naudojame pipirus, visi turime tų paprastų – juodųjų ir kvapniųjų – jų pilnai užtenka, bet jeigu pipirus turime žirneliais, tai geriausia būtų tuos pipirus keptuvėje šiek tiek pakaitinti ir tada kavamalėje sumalti. Jie palieka kiek kitokie ir tada skonis būna puikus“.

Pasak A. Karbausko, jeigu šašlykai sunkiai kramtosi, tuomet yra padaryta dažniausia klaida – perkepta mėsa.

„Kepti reikia tol, kol nebelieka rožinės spalvos, kraujas nebebėga – viskas, užtenka. Svarbiausia, išmokti neperkepti. Kai perkepi, mėsa visada išsausėja, todėl mėsa tampa sunkiai kramtoma.

Šašlykai

Jeigu norite išminkštinti mėsą – galima įdėti ir kivio. Nes kivio vaisiuje yra rūgštelės. Tačiau reikia žinoti, kad, jeigu per ilgai pamarinuosite šašlyką su kiviu ar per daug jo įdėsite – ištirps mėsa ir nukris nuo iešmo. Tad su kiviu reikia labai atsargiai ir marinuoti su juo reikia nepersistengti, nes šašlykai gali tapti pratižę. Manyčiau, kad kilogramui mėsos užtektų pusės kivio“, – mėsos suminkštinimo paslaptimi dalijosi mėsininkas.

Aurimas Karbauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)