aA
Nors, viena vertus, vištiena nėra daug įgūdžių reikalaujanti mėsos rūšis, kita vertus, net ir patyrusiems šefams nevisada pavyksta ją paruošti taip, kad net krūtinėlė būtų sultinga. Ant grilio kepama vištiena dažnai išsausėja ir jos skonį gelbėja tik geras šaukštas padažo. Vis dėl to sultinga vištiena – misija įmanoma. Didžiausios grill grupės Baltijos šalyse „Lithuania grilling & smoking įkūrėjas Tomas Petryla pasidalijo patarimais ir receptu, kuris kaip mat išpopuliarėjo tarp grilio meistrų ir mėgėjų.
Vištiena ant grilio
Vištiena ant grilio
© Shutterstock

– Vištiena yra vienas populiariausių pasirinkimų, ką kepti ant grilio, kurią vištienos dalį geriausiai rinktis?

– Tradiciškai populiariausios dalys yra sparneliai ir blauzdelės, nes jas paruošti galima gana greitai ir tai nereikalauja ypatingų grill žinių. Šios dalys kepamos trumpą laiką ant grotelių tiesiai virš žarijų. Tačiau jau kelinti metai tarp griliuotojų populiarėja viso viščiuko kepimas ant kepsninės. Tiesa, tokį būdą gali rinktis tik tam tikrų – daugiafunkcinių – kepsninių turėtojai, nes tokios kepsninės turi kepimo netiesioginėje kaitroje funkciją. Tai reiškia, kad galima kepti nors ir 4 kg viščiuką ilgą laiką ir jo nesudeginti.

– Kokias klaidas dažniausiai daro pradedantieji, o gal jau ir įgudę grilio meistrai, kepdami vištieną?

– Pagrindinė klaida – ją perkepa ar sudegina, todėl vištiena tampa sausa arba nevalgoma. Kad to išvengtumėte, rekomenduoju naudoti zondinius maisto termometrus, kurie leidžia stebėti kepamo maisto vidinę temperatūrą. Tokiu būdu išvengsite klaidų.

– Yra daugybė būdų, kaip paruošti vištieną ant grilio – nuo šašlykų iki sparnelių ar visos vištos. Kokį būdą rekomenduotumėte jūs?

– Aš asmeniškai kepu visą vištą ir tada ją karpau dalimis. Tokiu būdu turime vištienos dalių asorti ir kiekvienas valgytojas pasirenką savo mėgstamą dalį. O ruošdamas viščiuką, naudoju sviestą, žoleles ar jau paruoštus prieskonių mišinius. Vištoje ties krūtine ir šlaunimis pasidarau įpjovas arba, vadinamas, „kišenes“ ir jas užpildau minėtu sviestu, pertrintu su prieskoniais ar žolelėmis.

Vištiena ant grilio
Vištiena ant grilio
© Asmeninins albumas

– Kiti į vištieną žiūri atsargiai, nes ji būna sausa. Ką daryti, kad taip nenutiktų?

– Neperkepti. Vidinė vištos temperatūra ties storiausia krūtinėlės vieta turi būti apie 74-76 C.

– Jei jautienai užtenka druskos ir pipirų, vištienai marinatas būtinas ar galima irgi praleisti šį žingsnį?

– Skoniai visų yra skirtingi, tačiau praktika rodo, kad vištiena skonio prasme pati iš savęs nėra išraiškinga, todėl ieškoma būdų ją pagardinti. Tai galima padaryti įvairiais prieskoniais, padažais, glazūromis.

– Kokius marinatus rekomenduotumėte vištienai? Gal turite savo top 3?

– Turiu mėgstamus būdus ir jie būtų tokie: 1. Visam viščiukui: sviestas, druska, pipirai, rozmarinas, čiobrelis bei smulkintas česnakas, truputis citrinos sulčių. Iš šių ingredientų pasidarykite vientisą masę ir ja ištrinkite viščiuką tiek iš išorės, tiek po oda. Šis būdas puikus tuo, kad galite kepti iš karto nieko nelaukdami. 2. Sparneliai: kalbant apie juos, naudoju arba vidurinę jų dalį arba petukus. Pastarieji man asmeniškai yra skanesni. Taigi marinatui reikės: garstyčių, rūkytos paprikos, kumino, česnako miltelių, druskos, pipirų. Viską sumaišome ir įtriname sparnelius. Palikti galima 4-ioms valandoms arba visai nakčiai, jei turite tokią galimybę. 3. Aštri vištiena. Šis marinavimas tinka visoms dalims, įskaitant ir visą viščiuką. Jo sudedamos dalys: piri piri prieskonių mišinys, sriracha padažas ir šiek tiek druskos. Marinuojama nuo 4 val ir ilgiau.

Turiu pastebėti, kad griliuotojų tarpe vis labiau populiarėja jau paruošti prieskonių mišiniai, kurių asortimentas šią dieną yra platus. Aš asmeniškai taip pat juos itin dažnai naudoju.

– Kiek laiko reikia kepti vištienos šašlyką ar kepsnį?

– Kepant 200 C temperatūroje, turėtų pakakti 10 minučių.

– Ar vištieną nuėmus nuo kaitros ir reikėtų leisti jai pailsėti?

– Visam viščiukui, taip, leisčiau pailsėti, o mažoms atskiroms dalims, tokioms kaip sparneliai, šašlykas, blauzdelės – nėra būtina.

Vištiena ant grilio
Vištiena ant grilio
© Asmeninins albumas

Tomo vištienos receptas

Receptų teko išmėginti įvairių, tačiau pastaruoju metu man labai patinka kepti viščiuką, iškirpus jam stuburą (angliškai šis būdas vadinamas „spatchcock“). Jį pagaminti trunka apie 40 minučių, jei viščiukas sveria apie 1 kg.

Paruošimui naudokite anksčiau mano minėtą sviesto ir žolelių marinatą. O iškepti galima dviem būdais: 1. Višta dedama ant grotelių, tačiau kepama netiesioginėje kaitroje 200 C. 2. Višta dedama į keptuvę, joje prislegiama presu ir tada keptuvė keliauja ant grilio.

Naudokite būdą, kuris jums labiau patinka.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(19 žmonių įvertino)
4.2632

Top naujienos

Lietuva – tarp pirmųjų, pradėjusių skiepyti trečiąja doze: pasigirsta dvejonių, ar nepaskubėta (27)

Kol vieni vis dar abejoja, ar verta skiepytis nuo koronaviruso , kiti nesulaukia ir jau bando...

Negalią turinti vilnietė tikėjosi priklausiusios kompensacijos, bet gavo šaltą dušą: išgirdusi sprendimą nesuvaldė ašarų (127)

Regos negalią turinti vilnietė patyrė tikrą akibrokštą, kai nusprendė kreiptis dėl jai...

Užkalnis išlaidauja: 1000 dolerių už trijų žvaigždžių pietus, ir negaila nė cento (262)

Rašau jums iš Italijos, kur prieš kelias dienas sumokėjau virš tūkstančio dolerių, arba beveik...

Blogėjant situacijai dėl COVID-19 vardija klaidas: ar verta griežtinti dabartinius ribojimus (466)

Ką darysime su kylančia koronaviruso banga ir ar pasiteisina viruso valdymo planas? Laidos „Iš...

Gamybinės įmonės Kaune vadovas Gyvis: gyvename nuo krizės iki krizės (13)

Nepaisant to, kad Kaune veikia nemažas gamybinis cechas, yra sukurta 80 darbo vietų Lietuvoje, o...

Regimantas Dima | D+

Varganas sovietinis meniu: kaip SSRS pas amerikonus siuntė maisto žvalgą ir siūlė ruošti romo bobą be romo (1)

Vieną dieną staiga, o gal ir ne staiga, visiems Sovietijos gyventojams buvo pasiūlyta knyga apie...

Vilniuje buvo evakuojamas „Akropolis“: pranešta apie sprogmenis papildyta „Akropolio“ atstovų komentaru (345)

Sekmadienį specialiosios tarnybos išskubėjo į Vilniuje esantį prekybos centrą „Akropolis“.

Rusijos piliečiai Lietuvoje balsuoja rinkimuose į Valstybės Dūmą: sako, kad Putinas tenkina (74)

Šimtai Rusijos piliečių Lietuvoje sekmadienį balsavo rinkimuose į Rusijos Valstybės Dūmą,...

Kaime įsikūręs statybų verslas klesti: darbuotojų netrūksta, nes dirba 4 dienas per savaitę (64)

Lietuvos kaime įsikūrusi karkasinių namų statybų bendrovė pajuto pandemijos poveikį. Per dieną...

Raminta Lukošienė | D+

Po „Metų vestuvių“ – Bunkės ir Eidėjaus interviu „Delfi“: apie antrą ceremoniją Maljorkoje, priešvedybines sutartis ir aukas dėl meilės (2)

Žvarbus šeštadienio rytas, 7-ta valanda. Didelė kompanija, kurioje – visas būrys žinomų...