aA
Šylantys orai ir artėjanti vasara kviečia mėgautis saule ir ant grilio keptu maistu – jei ne gamtoje, tai savame kieme ar netgi namuose. Patarimais, kaip pasirinkti priemones, produktus ir kitaip pasiruošti grilio sezonui dalinasi BBQ mama Lietuvoje vadinama Halina Bovševič.
Halina Bovševič
Halina Bovševič
© DELFI montažas

Visų pirma svarbiausia pasirūpinti tinkama įranga, atsižvelgiant į tai, ką norėsite pasikepti, teigia Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė. Pasak jos, jei turite galimybę išsivežti grilį į lauką, rinkitės keramikines arba metalines su dangčiu kepsnines. Tačiau, jei kepate rečiau ir norite greičiau pagaminti maistą – tam puikiai tiks ir paprasta kepsninė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Rekomenduoju rinktis produktus, kurie yra paruošti gaminimui. Galėsite ilgai negalvoti, kaip paruošti mėsą ar kokį marinatą rinktis. Pusiau pagaminti produktai tinka ne tik tiems, kurie mokosi grilinti, bet ir taupantiems laiką bei norintiems garantuoto rezultato ekspertams“, – sako pašnekovė.

Pasirūpinkite švara ir saugumu

Jei žiemos sezonu nenaudojote grilio, pasirūpinkite jo švara. Pasak H. Bovševič, pirmiausia jį išvalykite, jei yra senų anglių ar pelenų, juos išmeskite. Nenaudojamas grilis galėjo įsigerti rūsio ar kitų kvapų, todėl prieš kepdami maistą, pakūrenkite patį grilių, kad jis pakeistų savo kvapą. Nepamirškite išvalyti grotelių arba jas išdeginkite virš ugnies.

„Išvalę ir paruošę grilį naujam sezonui, galime kepti. Tačiau nepamirškite pasirūpinti saugumu. Jeigu kepate elektriniame mini grilyje namuose, būtinai įjunkite gartraukį. Jeigu kepate lauke – turėkite šalia audeklą, kuriuo, maistui užsidegus, galėtumėte uždengti grilį ir sustabdyti deguonies patekimą į vidų. Kepant uždarame barbekiu grilyje, jei atsiranda liepsna, patraukite kepamą produktą į šalį ir uždarykite visas sklendes“, – kalba H. Bovševič.

Grilio meistrė pasakė, ką daryti, kad šašlykas nebūtų sausas: paprasta, bet žino ne visi
© Shutterstock nuotr.

Tinkamai paruoškite žarijas

Pasak grilio meistrės, dažniausiai kepimui naudojama medžio anglis ar jos briketai, nes šis kuras jau paruoštas kepimui. Naudojant anglį, svarbu pradėti kepti mėsą tik tada, kai nebebus ugnies ir žarijos pradės balsvėti – priešingu atveju vėl kils liepsna.

„Jei renkatės ne anglis, o malkas, ir kepsite dešreles ar nedidelius kepsniukus – rinkitės lapuočių medžius ir nenaudokite spygliuočių, – teigia H. Bovševič. – Jei turite uždarą grilį su parūkymo funkcija, naudokite ąžuolo, uosio, alksnio medieną arba anglis, tai maistui suteiks papildomą poskonį. Taip pat ant žarijų galite dėti rūkymo drožles ar kaladėles. Vyšnių ar obels drožlės taip pat paįvairins patiekalo skonį.“

Patarimai šašlykų mėgėjams

Lietuvoje populiariausiu ant ugnies kepamu patiekalu išlieka šašlykai. Pasak H. Bovševič, skaniausia juos kepti ant beržo malkų ar anglies. Kepdami ant malkų, nulupkite medžio žievę, nes jos suteikia maistui kartumo ir gali pagadinti skonį.

„Rinkitės mėsą, kuri turi daugiau riebaliuko, nes būtent jis suteikia skonį ir išnešioja marinatą. Jei kepate sausesnę mėsą, pavyzdžiui, jautienos šašlyką – tarp gabaliukų įdėkite šoninės ar daržovių, kad nebūtų taip sausa. Iškeptai mėsai leiskite pastovėti. Nors nuverti šašlyką tiesiai ant lėkštės skamba romantiškai, bus skaniau, jei prieš tai susuksite gabaliukus į foliją ar padėsite į uždengtą puodą, kad skonis susivienodintų“, – sako H. Bovševič.

Ji pataria nepilti jokio skysčio ant kepamos mėsos. Jeigu ugnis įsiliepsnojo, geriau patraukti šašlykus į šoną ir vandeniu papurkšti žarijas. Pilant vandenį ant kepančio maisto galima nuplauti skonį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(136 žmonės įvertino)
2.4118

Top naujienos

Įvertino TS-LKD pasirinkimą: šūkiai apie „vertybinę užsienio politiką“ – spąstai patiems politikams prabilo apie įtampų tarp URM ir prezidentūros priežastis  (11)

Pasiskelbę vykdantys vertybinę užsienio politiką, konservatoriai sulaukė kritikos iš opozicinių...

Dundulis – apie galimybių pasą: saugumo nesukūrė, o valstybė pasekmes pajus lapkritį

Sparčiai kylant COVID-19 atvejų Lietuvos prekybos įmonių asociacija teigia, kad galimybių pasas...

Lietuvoje nustatyti nauji 2002 koronaviruso atvejai, 28 žmonės mirė papildyta

Praėjusią parą nustatyti 2002 nauji COVID-19 atvejai, mirė 28 žmonės, sekmadienį pranešė...

Ekspertai apie „bandomąjį projektą“ Vokietijos mieste: tai tik pradžia, būkit pasiruošę (565)

Žinia, jog Vokietijos katalikybės sostine laikomame Kelne nuo šiol aidės muedzino šauksmas,...

Po lietuviškomis etiketėmis – baltarusiškas alus: tokių prekių pirkimą vadina karo finansavimu mūsų lėšomis (644)

Socialiniuose tinkluose gyventojai ėmė piktintis tuo, kad parduotuvių lentynose parduodamas...

Tomas Ramanskas | D+

„Barcelonos“ uždangą praskleidus: Šaro elgesys, Maskoliūno kandumas ir Bilas iš ŽAS

Kurio iš „Barcelonos“ klube dirbančių lietuvių liežuvis – šmaikščiausias? Kaip tarp...

Metų seklys: į laisvę paleistas kalėjimų veteranas subūrė gaują, bet ji buvo greitai sutriuškinta (11)

Delfi, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija, tęsia kasmetinį pasakojimų ciklą „ Metų seklys...

Lemtinga JAV klaida: vis dažniau į reanimacijas patenka jaunesni

Sunkių COVID–19 ligonių gretose Amerikoje – vis dažniau pasitaiko jaunų žmonių, jiems tenka...

Svetimi galimybių pasai nepadėjo: Kaune ir Alytuje įkliuvę vyrai turės aiškintis teisme papildyta (22)

Kaune apsipirkti su svetimais galimybių pasais keliavę vyrai užsitraukė baudžiamąsias bylas.

Su siaubu prisimena slaptas orgijas prie Vilniaus: jis man vis kartojo „ateisi išpažinties pas kunigėlį“ (128)

Iš vieno Aukštaitijos kaimo į Vilnių su draugu atvykęs penkiolikmetis jaunuolis tikėjosi, kad...