aA
Kai pagalvojame apie grilį – dažniausiai jis mums asocijuojasi su armėniškais šašlykais ar amerikietiškais mėsainiais barbekiu padaže. Tačiau pasaulyje vyrauja ne tik šios grilio kepimo tendencijos, kilusios iš tradicijų, puoselėtų ilgus šimtmečius.
Grilis
Grilis
© Shutterstock nuotr.

Štai įdomūs faktai apie įvairių pasaulio šalių grilio kepimo tradicijas, kurias siūlome išmėginti.

Turkija ir „Shish Kebab”

Daugelyje šalių yra populiaru kepti mėsą ir kitus ingredientus sumovus juos ant iešmelių, bet būtent turkiškas kebabas yra geriausiai pasaulyje žinoma grilio versija. Šio patiekalo istorija siekia jau kelis tūkstančius metų. Viena iš legendų pasakoja, kad būtent shish kebab buvo pradėtas gaminti arabų karių Viduramžių periodu, kurie naudojo savo kardus mėsai užmauti ir kepti virš laužų.

Paprastai kepamas atviroje liepsnoje, shish kebab įgauna dūmų ir apanglėjusios medienos skonį bei kvapą. Turkijoje, Artimuosiuose rytuose, jautiena ir ėriena yra dažniausias mėsos pasirinkimas, bet ingredientai gali varijuoti pagal regioną, priklausomai nuo vietinių papročių, religinių apribojimų ir prieinamumo.

Argentina ir „Parillada“

Panašus į kitų šalių pietinėje Amerikoje grilio principus – parillada yra populiariausias Argentinoje. Tai yra skirtingų produktų mišinys, kuriame – skirtingų dydžių bei rūšių mėsa, dažniausiai – jautienos didkepsniai ir dešrelės, taip pat inkstai, kepenys ir saldi duona.

Paprastai kepama virš karštų anglių specialioje kepsninėje vadinamoje parilla. Argentinoje ant anglių kepti patiekalai dažniausiai patiekiami tik su citrinų skiltelėmis ir chimichurri padažu iš žalių žolelių, česnako, prieskonių, aliejaus ir acto.

Indija ir „Tandoori“

Tandoori – taip vadinamas maisto ruošimo indas, kuriame ruošiami įvairūs Azijos šalių patiekalai. Šis indas – molinis arba metalinis, dažniausiai aukšto cilindro formos. Jame maistas ruošiamas jį pastatant ant įkaitusių anglių ar degančių malkų, neretai kepama atviroje liepsnoje, todėl temperatūra tandoori viduje kartais gali siekti net iki 500 laipsnių karščio. Indijoje dažniausiai tokiu būdu kepami vištienos patiekalai, įdarytos daržovės, įdaryti pyragėliai ir net duona.

Čilė ir „Curanto“

Curanto – didžiulis skirtingų ingredientų mišinys. Paprastai tai švieži vietinių sužvejoti gyviai su kiaukutu, bulvės, milcaos (taip vadinami iš bulvių gaminami blyneliai) ir mėsa, apvynioti ar pridengti didžiuliais lapais. Visa tai yra išrūkoma iškastoje duobėje. Kai kurie ingredientai gali varijuoti, tačiau yra trys, kurie išlieka visada ir yra tradiciški, tai – moliuskai, midijos ir didieji vėžiagyviai, kurie sugaunami vietiniuose vandenyse.

Kiekvienas produktas sluoksniais yra dedamas į duobę ant karštų akmenų ir pridengiamas lapais. Tai gali būti Čilės rabarbaro, figos ir netgi baltagūžio kopūsto lapai. Kai patiekalas baigia kepti, tradiciškai jis patiekiamas su pebre padažu. Tai druskos, vandens, alyvuogių aliejaus, smulkintų svogūnų, pipirų, petražolių ir kalendrų mišinys.

Lietuva ir ...

Lietuvoje kepimo grilyje tendencijos dar tik formuojasi, tačiau to ištakas galima laikyti dar viduramžiais kunigaikščių ir didikų dvaruose buvusias žmogaus ūgio krosnis, kuriose virš žarijų būdavo kepama, verdama, troškinama ir rūkoma mėsa. Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojai teigia, jog dėl miškingo Lietuvos klimato bei nederlingų žemių – plačiai buvo vartojama mėsa, pagrinde naminė, ypatingai jautiena, kadangi žvėriena buvo laikoma ne tokia vertinga.

Barbekiu yra puikus tuo, jog kepti galite bet kur ir bet kada, naudodami įvairias priemones. Tačiau svarbiausi principai išlieka tie patys: ugnis, karštis, mėsa ir laikas – tai viskas ko reikia puikiam grilio patiekalui paruošti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Top naujienos

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Rusijos karių artimųjų skundai pribloškia: armijoje šauktinių laukia nesuvokiamas košmaras (3)

Situacija karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos kariuomenėje – apgailėtina. Šauktiniai apgaule...

Gyventojai skaičiuoja skirtumus tarp „biržinės“ ir garantinio tiekimo kainos: sako, kad pasirinkę tiekėją pralošė tiekėjai: nelogiška (3)

Dalis elektros vartotojų, pasirinkusių su biržos kaina susietą nepriklausomo tiekėjo planą,...

Magiškas Jocytės pasirodymas nukalė Lietuvos rinktinei Europos čempionato auksą lietuvė tapo turnyro MVP (10)

Sekmadienio vakarą Heraklione, Graikijoje, vykusiame Europos jaunių merginų (iki 18 metų)...

Geros žinios atostogaujantiems – artimiausiu metu karščiai nesitrauks: galime sulaukti škvalo ir krūšos (6)

Pirmadienio dieną orus lems žemo slėgio lauko šiaurės rytinis pakraštys. Vyraus nepastoviai...

Delfi PliusDailius Dargis

Po ilgos tylos – Rusijoje kalinčio Zamolskio interviu: garsiausias samdomas žudikas nebijo keršto ir įspėjo laukti rudens (3)

Ilgiausiai Lietuvos teisėsaugos istorijoje – net 13 metų ieškotas siaubingais nusikaltimais...

Angliją šokiravęs žudikas atvežtas į Lietuvą: nebereikės kalėti iki gyvos galvos (4)

Visą Jungtinę Karalystę dėl įvykdyto itin žiauraus savo draugės nužudymo šokiravęs ir tokiu...

Keistas Ukrainos generolo optimizmas dėl karo eigos: kodėl nesibaimina net rusų branduolinio šantažo (5)

Kada Ukraina šalies pietuose pradės savo kontrpuolimą, o gal jau pradėjo? Tokie svarstymai kurį...

Žiniasklaida: niekas rusų neruošė tokio masto nesėkmėms, Putinui – didžiulė gėda (3)

Rugpjūčio 9 d. Kremliaus okupuotame Krymo pusiasalyje esančioje svarbioje rusų aviacijos bazėje...

Sunkumų neatlaikė: užsidarius vienintelei kaimo parduotuvei, gyventojai duonos pirkti važiuos į miestą

Mažosioms kaimų, gyvenviečių, miestelių parduotuvėms – sunkus laikotarpis. Vienos jų...

Kardiologė nurodė klaidą, kurią daro dažnas: tai gali smarkiai pakenkti sveikatai

Mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje išlieka pirmoje vietoje, tačiau pastebima,...