aA
Susiruošę išsikepti gardų šašlyką gamtoje, neretai imame išradinėti dviratį – paniškai ieškome kuo originalesnio recepto, įmantresnio marinato, arba iškart nurašome save nesėkmei, nes juk šašlyką kepti reikia ypatingų sugebėjimų. Po apsilankymo pas armėniško restorano „Armenian Grill“ šefą Kareną, paaiškėjo, kad genialumas slypi paprastume, o „mažiau yra daugiau“.

Jau dvidešimt metų Lietuvoje gyvenantis armėnas įrodė, kad geram sultingam šašlykui apskritai nereikia jokių ingredientų ir absoliučiai nebūtina parą marinuoti mėsą šaldytuve, tereikia žinoti kelias svarbias detales. Vyras juokaudamas kalbėjo, kad kiti armėnai jam tikrai neatleistų už išduotas nacionalinės virtuvės paslaptis, tačiau DELFI pavyko įkalbėti šefą parodyti, kaip reikia iškepti klasikinį armėnišką šašlyką, kad jis būtų minkštas ir sultingas.

Klasikinis armėniškas šašlykas yra vadinamas „Chorovats“. Šefas šašlykui pasirinko visų lietuvių pamėgtą kiaulieną. Jo teigimu, geriausia rinktis kiaulienos sprandinę.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Štai mes turime visą gabalą mėsos. Apžiūrime jį, ir ten, kur matome gyslelių ar plėvelių, kurios trukdys ir bus labai kietos, nupjauname jas“, – pasakoja jis ir rodo, kad nupjovus visas „nereikalingas“ atliekas, mėsą reikia supjaustyti statmenai sluoksniais, o tuomet kiekvieną gabalėlį dar perpjauti į keturias į dalis.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Mėsos paruošimas

Kaukazo tautų meilė šašlykams yra neginčyjama. Ir būtent šių tautų kulinarinės tradicijos prasilenkia su rūgščių skysčių naudojimų virtuvėje. Armėnai niekada šašlyko nemirkys acte, citrinų sultyse ar, juo labiau, majoneze: į mėsą jie deda tik svogūnus, druską, pipirus, žoleles – ir viskas.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Tuo įsitikiname ir dabar: Karen lygiai išdėlioja supjaustytą mėsą ant lentelės, pasūdo ją, įdeda pipirų, baziliko žolelių – mėsą apverčia ir pakartoja procesą dar kartą, o tuomet viską sumaišo, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų po mėsą.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Kad šašlykas būtų minkštas, mėsą reikia šiek tiek padėti į šalį, kokiam pusvalandžiui arba valandai. Tuomet šašlykas įsisavins visas prieskonių skonines savybes ir bus skanesnis bei sultingesnis“, – atkleidžia jis ir mato, su kokia nuostaba DELFI filmavimo komanda priima šią informaciją, juk įprastai šašlyką šaldytuve „kankiname“ per naktį.

„Armėnų šašlykas išskirtinis tuo, kad visi jame esantys ingredientai yra natūralūs. Naudojami tik žalumynai, gali būti svogūnai marinatui ir druska bei pipirai, daugiau nieko ypatingo nereikia. Jokių kefyrų ar citrinų, jokių pirktinių prieskonių marinatui. Ir reikia, kad mėsa būtų kuo natūralesnė“, – priduria armėnų restorano šefas.

Paklaustas, kaip vertina lietuvių taip pamėgtą marinatą iš majonezo, Karen paaiškina, kodėl tai yra didelė klaida: „Kai jūs naudojate majonezą, jame jau yra acto ir jis jau marinuoja mėsą, todėl naudingiausios mėsos savybės yra pradanginamos. Geriau šašlyko nemarinuoti nei majoneze, nei acte, kad viskas būtų natūralu ir kepant visos naudingos savybės būtų išsaugotos“.

Paėmęs iešmą į rankas, Karen atkreipia dėmesį į tai, kad tai viena svarbiausių proceso dalių – negalima mėsos verti bet kaip, ji turi būti suverta ant iešmo taip, kad nenukartų.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Reikia lygiai ir tiesiai suverti mėsą ant iešmo, kad ji būtų lyg ant liniuotės sudėta. Tuomet niekas nenukars ir nesudegs“, – tikino jis, ranka lygindamas mėsos gabalėlius.

Pasak šefo, kiauliena kepama 15 minučių, ne daugiau ir klaidinga manyti, kad šašlykui reikia didelės kaitros. Taip pat jis pabrėžia, kad atstumas tarp iešmo ir anglių turi būti tik 10 centimetrų.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Kaip patikrinti, kad šašlykas jau iškepė?

Uždėjęs iešmą su mėsa ant ugnies, Karen jį varto labai retai.

„Žiūrėkite, nors gabalėliai atrodo daugmaž vienodi, bet jie gali būti skirtingai iškepę“, – atkreipia dėmesį jis ir parodo, kaip tikrinti, ar mėsa jau iškepusi.

„Iš visų gabalėlių išsirenkame patį didžiausią ir jį įpjauname. Jei mėsa vis dar rožinė, tuomet kepame toliau. Jeigu didelis gabalėlis jau iškepęs, vadinasi, viskas, šašlykas paruoštas“, – paaiškina jis.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Karen rekomenduoja klasikinį kiaulienos šašlyką valgyti su šviežiomis daržovėmis, o norintiems sotesnio garnyro siūlo derinti prie šašlyko ryžius, bulves arba „bulgur“ kruopas. O štai aštrių pojūčių mėgėjams pagelbės aštrus daržovių padažas „adžika“.

Armėnų šefas išdavė idealaus sultingo šašlyko paslaptį: tautiečiai man to neatleis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(172 žmonės įvertino)
4.2965

Top naujienos

Per slaptą operaciją Vilniuje įkliuvo 4 policininkai: metę darbus kaip skėriai puldavo stabdyti automobilių (62)

Po itin slaptos operacijos Vilniaus apskrities policijos pareigūnai buvo priversti sulaikyti net...

Degalinėse – ilgai nematytos kainos: brangimą lemia ne tik nafta (73)

Dyzelio kaina populiariuose degalinių tinkluose jau sukasi apie 1,25 euro už litrą, benzinas –...

Po žinomo Panevėžio verslininko mirties nuo COVID-19 aiškėja skaudžios aplinkybės: teko imtis kraštutinių priemonių (843)

Klastingojo COVID-19 pražudytą žinomą Panevėžio verslininką Aidą Nauronį šiandien...

Tyrimas: Lavrovas su meiluže mėgaujasi įspūdinga prabanga (539)

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas į oficialias diplomatines komandiruotes...

Modesta Meškė | D+

Nežinantiems, ką rengtis šiemet – paltą ar striukę? Stilistė turi dvi žinias: viena gerą, kitą – blogą (1)

Šaltasis metų sezonas nieko nelaukęs atskubėjo jau dabar. Su juo staiga pamiršome lengvesnius...

Atkeliauja sausesni orai

Pagaliau ciklonai iš Lietuvos pasitraukė. Kartu su jai iškeliavo ir lietaus debesys.

Odontologas tai vadina dar viena epidemija: į ligonines kai kurie atvyksta be 5 dantų (113)

Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojas gydytojas odontologas Vytenis Almonaitis...

„Netflix“ filme – buvusio JAV pareigūno liudijimas apie Lietuvoje kalintą teroristą (204)

Amerkiečių kompanijos „Netflix“ sukurtame dokumentiniame filme buvęs Federalinio tyrimų biuro...

Šįvakar sostinės padangė nusidažė ryškiausiomis spalvomis: Vingio parke vyko tryliktoji „Vilniaus fejerija“ (94)

Šiandien, rugsėjo 25-ąją, Vingio parke vyko XIII tarptautinis fejerverų festivalis „Vilniaus...

Justina Asakavičiūtė | D+

Afganistano moterų realybė: seksas pagal Civilinį kodeksą ir mirties bausmė už išdavystę

Kaip reaguotumėte, jei jums staiga lieptų išeiti iš patalpos, nes joje sėdi vyras? Dar baisiau,...