Penkerius metus dešrainiais prekiaujantis K. Rimgaila pabrėžia, kad pasaulyje populiariausias gatvės maistas yra burgeriai ir hotdogai, todėl neslepia nusivylimo, kai klientai iš pradžių nusistebi, ar tikrai jie neturi kebabo, o tuomet atsidūsta ir prašo dešrainio su „mikso“ padažu (tokie įprastai būna patiekiami prie kebabų – aut. past.). Pašnekovas akcentuoja, kad kebabai, į kuriuos dedami pigiausi ingredientai, pavyzdžiui, kopūstai ir morkos, leidžia parduoti šį gatvės maistą už nedidelę sumą, o dešrainių savikaina yra didesnė, todėl žmonės mieliau renkasi pigesnį variantą, tokiu būdu, dešrainis sudėtingiau skinasi kelią į lietuvių širdis.

Lietuviškas dešrainis – su balta mišraine

O štai JAV dešrainiai yra itin populiarūs – įvairiais skaičiavimais, per metus suvalgoma nuo 9 iki 20 milijardų šio patiekalo porcijų. Dešrainis yra toks svarbus patiekalas amerikiečiams, kad JAV netgi įkurta Nacionalinė dešrainių ir dešrelių taryba, teikianti informaciją visuomenei apie šių patiekalų kokybę, saugą, maistinę vertę ir paruošimo būdus.

Pokalbio metu pašnekovas užsiminė apie tai, kad hotdogai kadaise Vilniuje jau buvo labai populiarūs – Stoties rajone buvo prekiaujama itin visų pamėgtais lietuviškos interpretacijos dešrainiais – su balta mišraine, todėl žmonės važiavo jais pasimėgauti net iš kito miesto galo.

Kristijonas Rimgaila

„Vis tiek tai buvo kitoks maistas, negu gali nusipirkti, o degalinių maistas, kokiu dešrainiai tapo vėliau, tuo metu dar nebuvo labai populiarus“, – pasakoja jis. Pašnekovas neslėpė, kad turi minčių prikelti šį „lietuviškąjį“ dešrainį naujam gyvenimui.

Kaip pasakoja Kristijonas, nors dabar neretai dešrainiai daugeliui asocijuojasi su degaliniu maistu, visgi atsiranda vis daugiau norinčių pasinerti ir į gurmaniškesnę kelionę – tai įrodo vien tai, kad madingos Vilniaus kavinės į savo meniu įtraukia dešrainius, o vasarą šašlyką ir burgerį gamtoje ima sėkmingai keisti dešrelių kepimas arba dešrainių gamyba.

„Vakarietiškėjame. Dešrainiai patinka tiek suaugusiems, tiek vaikams, galima lengvai pasiaštrinti, galima pasigaminti švelniai arba išvis be nieko“, – apie dešrainių privalumus kalba jis.

Dešrainiai

Kaip elegantiškai suvalgyti dešrainį

Dešrainiams pamažu tampant ne vien gatvės, bet ir namuose ar kavinėse patiekiamu maistu, iškyla natūralus klausimas – kaip jį elegantiškai valgyti, jei nesinori vidury vakarienės išsiterlioti?

K. Rimgaila pasakoja, kad pats dešrainis istoriškai išpopuliarėjo Amerikoje, ir ne bet kur, o didžiulėse prekybininkų mugėse Niujorke, kur kostiumus vilkintys biurų darbuotojai ateidavo pasimėgauti gatvės maistu. Būtent ten jiems būdavo duodamos ilgos juodos pirštinės, kad žmonės galėtų drąsiau valgyti ir neapsitaškytų padažais, varvančiais iš dešrainių. Vėliau tos pirštinės tapo jau suvenyrais.

Pašnekovo teigimu, viskas progresavo ir žmonės gatvėje ėmė valgyti dešrainius stovėdami – tiesiog susilenkę ir taškydamiesi ant žemės.

Dar vieną būdą valgyti dešrainius K. Rimgaila pastebėjo neseniai Briuselyje vykusiame Europos Foodtruck'ų (maisto vagonėlių - angl. k. ) festivalyje. Čia industriniame komercinių patalpų rajone, kur dirba vien vilkintys kostiumus, žmonės kasdien ėjo pietauti į šią gatvės maisto zoną.

„Pastebėjau tendenciją, kaip jie valgo – paprašo šakutės, pasiima dešrainį ir nuo viršaus ingredientus su šakute nuvalgo, tada lieka bandelė su dešrele ir jie patogiai nebesitaškydami suvalgo dešrelę su bandele. Iš pradžių galvojau, ką jie čia daro, bet po to supratau, kad čia taip priimta“, – įspūdžiais dalijasi jis.

Dešrainiai

Prisimindamas laikus, kai turėjo užkandinę prie Lietuvos prokuratūros, K. Rimgaila pasakoja, kad kostiumus vilkintys prokurorai dešrainius valgydavo lėkštėje kaip paprastą patiekalą – peiliu ir šakute susipjaustydavo ir valgė atskirai.

„Viską valgant vienu metu gauni tikrą harmonijos skonį, tai daug skaniau, nei ragaujant viską atskirai. Bet tai yra trys būdai, kuriuos man teko pastebėti. Man, kaip dešrainių atstovui, visi šie būdai yra keisti ir netoleruotini“, – atvirauja pašnekovas ir patikina, kad su laiku susitaikė su jais.

Paklaustas, kaip gaminantiems dešrainius namuose sudėti visus ingredientus, kad visi jie nevirstų per kraštus, dešrainių verslą valdantis pašnekovas nekuria iliuzijų:

„Tai yra menas ir padaryti taip, kad visai niekas neiškristų – neįmanoma. Blogai, jei perkraunama, nes vizualiai gerai atrodo, bet nepatogu valgyti. Apie tai nuolat kalbame su kepėjais. Svarbu rasti tą viduriuką, kur gali ir atsikąsti, ir neapsidrėbti. Bet žmonių burnos ir valgymo įpročiai skiriasi, todėl vėl gi – tai sudėtinga“.

Lietuviai – svogūnų tauta

Pats iš pradžių svogūnų nemėgęs Kristijonas pasakoja, kad ilgą laiką stebėjosi, kodėl dešrainiai su svogūnais – populiariausių pardavimų tope. Taip jam teko padaryti atradimą, kad lietuviai yra aštriavalgiai – kuo aštriau, tuo jiems geriau. Pašnekovas atskleidžia, kad į populiariausią jų gaminamą dešrainį įeina parūkyta dešrelė, raudonas ir žalias svogūnas, marinuoti svogūnėliai, svogūnų laiškai, aštrios garstyčios ir aštrus padažas. Pasak jo, būtent dėl šios aštrumo bombos daugelis žmonių sugrįžta vėl ir vėl.

Dešrainiai

„Gamtoje tas svogūnas suteikia gal kokios atgaivos pojūtį, primena barbekiu, prie šašlyko juk dažniausiai turime marinuoto svogūno“, – svarsto dešrainių specialistas ir prisipažįsta, kad po kurio laiko pats ryžosi paragauti šio aštraus dešrainio ir liko maloniai nustebintas. Tarp kitų lietuvių mėgstamiausių dešrainių – taip pat tie, kuriuose vienas iš ingredientų – svogūnai, todėl, pasak K. Rimgailos, peršasi išvada, kad lietuviai – svogūnų tauta.

Dešrelės

Yra įvairių nuomonių, kokios dešrelės tinkamiausios dešrainiams – vieni teigia, kad ji būtinai turi būti kiaulienos, kiti – kad jautienos. Iš tiesų, čia daugiau skonio reikalas. Patiekalui paruošti gali būti naudojamos įvairios mėsos dešrelės – kiaulienos, jautienos, taip pat vištienos ar kalakutienos, ar net kelių rūšių mėsos dešrelės. Neapsiriksite tiek pasirinkę paprasčiausias pieniškas dešreles, tiek pagardintas įvairiais pagardais – žolelėmis, česnaku ar kitokiais priedais.

Dešrelės

Ar būna nekaloringų dešrainių?

Dešrainių verslui vadovaujantis vyras svarstė, kad iš dalies dešrainis yra vienas sveikesnių pasirinkimų „nesveiko greito“ (Junk food) maisto sektoriuje: „Daug daržovių, dešrelė turi mažiau kalorijų negu į burgerius dedamas didelis mėsos gabalas, bandelė – šiaip nieko gero kūnui. Kas sportuoja ir užsiima sveika gyvensena stengiasi tokių dalykų apskritai mažiau valgyti“.

Paklaustas visgi, kokią dešrelę geriausia rinktis, jei „laikaisi dietos ir paslydai“, pašnekovas rekomendavo išbandyti kiaulienos parūkytą dešrelę, nes joje nėra daug riebalų, arba virtą dešrelę. Visos šviežios mėsos dešrelės turi daugiau riebalų, vadinasi ir kalorijų, tačiau, pabrėžia jis, nereiškia, kad jos yra visai nesveikos.

Junk food'as nėra sveikas, nelabai pasirinksi, viena ar kita opcija sveikesnė. Ieškoti sveiko maisto tarp junk food'o – tas pats, kas ieškoti adatos šieno kupetoje. Reikia susitaikyti – nusibaudi per kūną, bet patenkini savo gomurį. Negali juk visą laiką gyventi vien valgydamas sveiką maistą“, – šypsojosi K. Rimgaila.

Desrainis24.lt receptas „Grill Dog“, kurį galite pasigaminti namuose:

Dešrainis „Grill Dog“

– Homemade (namų gamybos - aut. past.) dešrelė iš jautienos faršo arba galima tiesiog rinktis jau paruoštą dešrelę, kimštą smulkinta mėsa.
– Marinuoti svogūnai.
– Bandelė
– Marinuoti arba žali agurkėliai
– Garstyčios
– BBQ padažas
– Švieži krapai

Kaip pasigaminti jautienos faršo dešrelę? Iš jautienos faršo, kuris gali būti maišytas su kiauliena formuojame dešrelės formos kotletą. Dedame prieskonių pagal skonį. Formuodomi dešrelės formos kotletą į vidų įdedame sūrio.

Per vidurį įpjauname bandelę, ją pašildome, apkepame kepsninėje iki norimo traškumo.

Dešrelę kepame ant griliaus iki norimo apkepimo lygio (vidutinis, pilnas). Dedame į pašildytą bandelę.

Užberiame ant viršaus marinuotų svogūnų, garstyčių, BBQ padažą (jei neturite, galima ketčiupo). Sudedame marinuotus arba žalius agurkėlius. Galima dar įdėti kitų daržovių. Pagardiname šviežiais krapais.

Vualia! Turim tobulą dešrainį!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)