aA
Pastaraisiais metais Lietuvoje jautienos vartojimas auga vis labiau ir atsirado daug prekybininkų jaučiais. Mūsų šalyje jaučiai auginami pakankamai ekologiškai, jų auginimui nėra naudojami antibiotikai, todėl jie auga sveiki ir sportiški, tikina ūkininkas ir Angusų augintojų asociacijos prezidentas Gintautas Migonis. Per grilio bendruomenės „Lithuania Grilling and Smoking“ organizuotą vasaros sezono atidarymo fiestą jis papasakojo, kodėl reikia valgyti gerą mėsą ir ją brandinti bei sugriovė mitą apie tai, kokia mėsa yra skaniausia.
Angusų veislės galvijas, Gintautas Migonis
© DELFI montažas

„Prieš trejus metus apie jaučius galvojau, kad žinau viską. Šiandien galvoju, kad apie juos žinau truputį mažiau“, – taip savo kalbą pradėjo mėsos ekspertas.

Jis dalijosi įžvalgomis apie tai, kodėl žmogui taip reikia jautienos, kuri yra baltymų šaltinis: „Baltymų šaltinis reikalingas visiems augti, taip kaip jaučiui reikia baltymo iš žolės, taip mums reikia baltymo iš jaučio“.

Angusų augintojas apsiėmė paaiškinti, kodėl mėsa turi būti gera ir ją reikia brandinti, lyg jo klausytųsi mažas vaikas.

„Žmogus yra kaip koks daiktas, padarytas iš „Lego“ kaladėlių, t.y. surinktas iš baltymų. Baltymas irgi yra „Lego“ kaladėlės. Čia turime kelis pasirinkimus – galime nusipirkti „Lego“ kaladėlių dėžutę ir iš jų pasistatyti pilį, galime pasiimti iš „Lego“ kaladėlių pastatytą didelę pilį, ją išsiardyti į mažus gabaliukus ir susirinkti naują pilį arba kokią nors mašiną, robotą ar pan. Yra dar vienas sunkus būdas – nueiti į mišką, pasiimti kirvį, prisikirsti daug malkų, iš malkų išsidrožti „Lego“ kaladėlių ir iš jų pastatyti pilį. Šitas variantas, sako, labai sveikas ir tokią metodiką naudoja veganai. Jie baltymus gaminasi iš malkų, ir jiems jų labai daug reikia“, – aiškino jis.

Mėsos brandinimo procesą G. Migonis sulygina su „robotukais“, kurie ardo į daug smulkių kaladėlių mūsų nusipirktą pilį.

Gintautas Migonis
Gintautas Migonis
© Artiom Ištuganov nuotr.

„Kai tos kaladėlės patenka į jūsų pilvą, baltymas būna jau suskaidytas į dalis ir jūsų organizmui belieka jį sujungti į naujus statinius. Vadinasi, jūsų pilvas būna mažiau apkraunamas, jūs jaučiatės kur kas geriau“, – brandintos mėsos naudą paaiškina jis.

Kam jautiena brandinama?

Angusų augintojų asociacijos prezidento nuomone, brandinimas yra pernelyg mistifikuojamas. Jis viską paaiškina paprasčiau: brandinimo metu vyksta keli procesai. Vienas jų – tas, kurį kiekvienas lietuvis moka daryti gamindamas šašlykus kuo puikiausiai – tai marinavimas. Kaip paaiškina ekspertas, mėsa pažeidžiama rūgštimi tam, kad būtų suminkštinti jos jungiamieji audiniai ir ji taptų švelnesnė valgant.

„Brandinimo metu už jus visą šį procesą atlieka pienarūgštė, kuri yra natūralus dalykas pačioje mėsoje ir ji atlieka ardomąją ir skaidomąją veiklą. Kadangi jos yra ne tiek daug kiek, pavyzdžiui, citrinoje, kuri dedama į šašlykus, tai skaidymas vyksta lėčiau ir todėl procesas yra gana ilgas“, – pasakoja jis.

G. Migonis nurodo, kad brandinimo metu fermentai skaido mėsą ir mėsos baltymą į smulkesnes grandis ir atlieka tą darbą, kurį įprastai atlieka žmogaus žarnynas, taigi brandinimas ne tik suteikia mėsai minkštumo, bet ir palengvina jos virškinimą.

Sena karvė – geriau nei jautis

Paklaustas, kokio gyvulio mėsa yra skaniausia, ūkininkas išrėžė pakankamai netikėtą atsakymą – pasak jo, skaniausia yra sena karvė, nes ji graži, marmuringa ir brandi.

Angusų veislės galvijai
Angusų veislės galvijai
© Agrolinija nuotr.

Jo teigimu, minkštumą mėsai duoda amžius ir lytis. „Jei turėsime 14-16 mėn. jautį, jis tikrai bus 100 proc. minkštas, galite imti jautį ar telyčią ir turėsite visą laiką minkštą kepsnį. Pirkdami jautį iki 18 mėn. – galite nebijoti, jei jis buvo technologiškai gerai apdorotas. Tarp 18 ir 24 mėn. jautis pereina į kitą kategoriją ir jo kaina krenta. Taigi aukščiausios kokybės norintys turėtų orientuotis į jaučius iki 18 mėn.“.

Tačiau, pasirodo, mėsos minkštumas – dar ne viskas, nes daugiau pačios mėsos skonio atsiranda tik su amžiumi.

„Kuo daugiau mėsoje geležies skonio – tuo daugiau mūsų burna sako, kad čia tu suvalgei tikrą jautį. Jei jūs valgysite veršiuką arba labai jauną 12-14 mėn. jautuką, jūs neturėsite tokio malonumo, kokį valgydami vyresnį jautį. Ir čia atsiranda skirtumai – norime daug skonio ar daug minkštumo?“, – retoriškai klausia jis.

Specialistas patikina, kad vietoj jaučių pasirinkus telyčias ir kastratus, jie mėsos minkštumą išlaikytų net iki 24 mėn., tačiau jis pats daugiausiai gerų atsiliepimų gauna apie gerą karvę, jei ji yra mėsinė.

„Aš nešneku apie nukankintą ir šertą rūgščiais pašarais pieninio ūkio karvę, kurią tiesiog paleidžia kotletams. Tokia karvė nebus stebuklas, bet jei paimi Angusų veislės karvę – didelę, storą, nupenėtą, dažniausiai ji bus tokio marmuringumo, kokį jautukuose užauginti yra didžiulis menas. Šita karvė gali būti 5-7 metų amžiaus, o iš jautienos skoninių savybių ji turės absoliučiai „pilną burną“ jautienos skonio“, – patikina G. Migonis. Ji paaiškina, kad tokios karvės turi daug geros kokybės riebalo, kuris suteikia mėsai skonio. Kadangi tokios karvės riebesnės, jų brandinimas užtrunka ilgiau – apie 2 mėn., tačiau po šių dviejų mėnesių ūkikininkas žada, kad tai bus idealiausia mėsa iš visų, kurias teko ragauti. Jo nuomone, žmonės labai klysta, prašydami būtinai jautienos ir jokiais būdais ne karvienos.

„Aš dabar tiksliai žinau, kad jautis yra gerai, kastratas – dar geriau, bet norisi kažko elitinio – prašykite karvės“, – pabrėžia jis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(37 žmonės įvertino)
3.5946

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (138)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (5)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (167)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (5)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (68)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (52)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (164)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (53)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...