aA
Maisto gaminimas kepsninėje – viena dažniausių pramogų šiltuoju metų laiku. Pasak Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentės Halinos Bovševič, kepimas grilyje mums tampa puikia dingstimi sustoti ir neskubant mėgautis maloniai bėgančiu laiku.
Grilinimas
Grilinimas
© Organizatorių nuotr.

Kaip rašoma pranešime spaudai, gegužę „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas parodė: sezono metu bent dukart per mėnesį maistą virš žarijų gamina 6 iš 10 lietuvių. Rezultatai taip pat atskleidė, kad bendravimas ir buvimas drauge – viena iš trijų pagrindinių priežasčių, kodėl taip mėgstame šį maisto gaminimo būdą.

Tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atliktos apklausos rezultatų duomenimis, pavasarį ir vasarą du kartus per mėnesį ar dažniau gamina 63 proc. apklaustųjų. Iš jų, bent kartą per savaitę ar dar dažniau kepsninę išsitraukia 22 proc., o kas porą savaičių – 41 proc. Bent kartą per mėnesį virš žarijų maistą galima 27 proc. respondentų.

Šašlykai – vis dar populiariausi

Pasak grilio meistrės H. Bovševič, ant grilio išsikepti galima net desertą – pavyzdžiui, ledais pagardintus įvairių vaisių ar uogų vėrinukus. Tačiau lietuviai kepsninę tradiciškai sieja su mėsos patiekalais – juos virš žarijų ruošia absoliuti dauguma (98 proc.) tyrime dalyvavusių respondentų. Antros pagal populiarumą – daržovės (36 proc. apklaustųjų), toliau rikiuojasi žuvis ir jūros gėrybės (23 proc.).

Tyrimas parodė, ką lietuviai dažniausiai kepa ant žarijų
© Organizatorių nuotr.

„Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė pastebi, kad nors šašlykai vis dar išlieka populiariausiu patiekalu grilio sezono metu, pirkėjai vis dažniau renkasi ir kitus mėsos produktus. „Šašlykų populiarumą patvirtino ir tyrimas – juos virš žarijų kepa 9 iš 10 apklaustųjų. Tačiau pastebėjome, kad vis daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia ir vištienos sparneliai ar šlaunelės, įvairios kepti skirtos dešrelės, kepsniai, taip pat populiarėja ir žuvis bei jūros gėrybės. Pirkėjai ieško naujų skonių, eksperimentuoja, o atradimais noriai dalijasi su artimaisiais“, – sako I. Čiužienė.

Tuo tarpu H. Bovševič pastebi, kad vis labiau mūsų šalyje populiarėja ir mėsainių bei dešrainių ruošimas kepsninėje. Pasak virtuvės šefės, ši tendencija iš lietuvių lėkščių trauktis nežada nei šį, nei kitą sezoną. Minėtas tyrimas atskleidė, kad mėsainius ir dešrainius kepsninėje dažniausiai gamina 18-29 m. amžiaus didžiųjų miestų gyventojai.

Kodėl mums taip patinka grilinti?

Taip paruošto maisto skonis, buvimas gamtoje ir laikas su artimaisiais – trys pagrindinės priežastys, kodėl mūsų šalies gyventojai laisvalaikiu taip mėgsta grilinti. Kad kepsninėje paruoštas maistas skanesnis teigia 69 proc. tyrimo dalyvių, o buvimą gamtoje ir laiko leidimą bendraujant su artimaisiais, kaip vienas pagrindinių pomėgio susiburti aplink kepsninę priežasčių, įvardija atitinkamai 62 proc. ir 52 proc. apklaustųjų.

Halina Bovševič
Halina Bovševič
© Organizatorių nuotr.

„Ilgas kepimo grilyje procesas palieka daug erdvės bendrauti niekur neskubant: kol kaista kepsninė, dega anglys ar malkos, ar kol nuo žarijų nuimta mėsa ilsisi uždarame inde. Grilis priverčia sulėtinti tempą ir tiesiog mėgautis kepimu bei kompanija“, – komentuoja H. Bovševič.

Trūksta naujų idėjų patiekalams

Vis tik, nors kepsninėje maistą gamina didžioji dauguma apklaustųjų, kas antras respondentas jaučiasi pritrūkstantis naujų idėjų patiekalams. Čia virtuvės šefė H. Bovševič ragina drąsiau eksperimentuoti. Receptų ir gudrybių – begalė, bet daug atrasti galime bandydami.

„Vietoje įprasto šviežių daržovių garnyro, ant grilio pabandykite pakepti plonai pjaustytus ridikėlius ar kaliaropes, cukinijos ar baklažano griežinėlius, puikiai tiks ir brokoliai ar paprikos. Virš žarijų kepant jautieną, šalia galite išbandyti ir saldų garnyrą – per pusę perpjautos, ruduoju cukrumi pagardintos slyvos ar kriaušės atskleis visiškai naują mėsos skonį.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Top naujienos

Gydytojas Morozovas pasakė, kaip seksas veikia organizmą (65)

Jo trūkumas pasireiškia mažesniu atsparumu infekcijai, dažnesnėmis onkologinėmis ligomis, prasta...

Lietuvos valdovė, kuri tapo „blogiete“: net Žygimantas Augustas manė, kad ji kalta dėl Barboros mirties (19)

Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės romanas pavergė lietuvių širdis. Tragiškai...

Įsitikinimas, kad moteris turi patenkinti vyrą, slepia kur kas baisesnę tiesą: tik reta išdrįsta apie tai prabilti (196)

Europoje dar 2014 m. vykdytos apklausos parodė, kad Europos Sąjungoje (ES) viena iš dešimties...

Vilniaus ir Kauno eglės – tikros gražuolės: kuri jums patiko labiau? balsavimas (329)

Šiemet kalėdinių eglių įžiebimo šventes sekame nebe miestų aikštėse, o namuose. Vilniaus ir...

Pagaliau: sostinėje įžiebta įspūdinga Kalėdų eglė, kuria žavėsis visa Europa susirinko minia žmonių; papildyta nuotraukų galerija (542)

Vilniaus Katedros aikštėje šeštadienį vakare įžiebta pagrindinė šalies Kalėdų eglė....

Žinių radijas | D+ nariams

Niekada nesibaigianti diskusija: kada santykiuose pereiti prie sekso ir kuri lytis turi dažniau jį inicijuoti?

Ar klausyti tradicijų ir seksualinius santykius pradėti kuo vėliau? O ką duoda ankstesnis intymumo...

Savaitgaliui – pasivaikščiojimas po Grigiškes: tai vienintelis Lietuvoje miestas mieste (8)

„Neakivaizdinis Vilnius “ tęsia Vilniaus miesto gyvenamųjų rajonų maršrutų pristatymus ir...

Laisvalaikis – (ne)karantinas. Kokius filmus ir knygas rekomenduoja Virginija Cibarauskė? (1)

Literatūros kritikė Virginija Kulvinskaitė ( Cibarauskė ) daugeliui labiau atpažįstama kaip...

Po trijų merginų spiritizmo seanso mįslingai susiklostė jų gyvenimai: sutapimai atima žadą (1)

Tikriausiai visi esame šiek tiek girdėję apie įvairius burtus, spiritizmo seansus. Jaunystėje tuo...

Ūkininkai Žemaitijoje rado aukso gyslą: užsakymų tenka net atsisakyti (67)

Grybų auginimo technologija yra gerokai sudėtingesnė nei kitų žemės ūkio kultūrų, visgi ši...

|Maža didelių žinių kaina