aA
Džerk marinatas - tradicinis padažas Jamaikoje, kuriame marinuojamos vištiena, krevetės ar žuvis prieš kepant ją ant grilio. Šis marinatas suteikia patiekalui ypatingą aromatą ir puikų skonį.
Jerk marinatas
© Shutterstock

„Jerk“ yra toks mėsos ruošimo būdas, kai pagrindinis ingredientas – dažniausiai vištiena, bet gali būti ir jautiena, kiauliena, ožkiena, šerniena, jūros gėrybės arba daržovės – apvoliojamas prieskoniuose ir lėtai kepamas virš ugnies arba ant grotelių. Laužas paprastai kuriamas iš žaliojo pimento medžio, uždėto virš degančių anglių – kylanys dūmai ir suteikia šiam patiekalui išskirtinį skonį ir kvapą.

Šis patiekalas kildinamas iš Karibų taino genties – manoma, kad ji pirmoji sukūrė šį receptą, o vėliau perdavė jį Afrikos vergams, kurie savo ruožtu jį pritaikė savo poreikiams ir ėmė gaminti „jerk“ vištieną. Taip pat yra versijų, kad istoriškai Jerk vištiena buvo kepama žemėje išraustose duobėse, apdengus lapais. Šiomis dienomis Jamaikoje tam naudojamos metalinės statinės.

Istorijos byloja, kad XVII a. iš nelaisvės pabėgę ir slapstytis priversti vergai pamėgo šį maisto ruošimo būdą, nes aštrus marinatas leisdavo ilgiau išlaikyti mėsą nesugedusią, o kepimas „po žeme“ dūmais neišduodavo jų slapstymosi vietų.

Manoma, kad žodis „jerk“ kilęs iš ispaniško žodžio „charqui“, kuris reiškia „džiovintos mėsos juostelės“, panašią reikšmę šiuolaikinėje anglų kalboje turi žodis „jerky“.

Ingredientai:

- Aštrus raudonasis pipiras - 1 vnt.
- Česnakas - 2 skiltelės
- Imbieras, trintas - 1 valg. š.
- Laiškiniai svogūnai - 2 galvutės
- Čiobreliai, smulkinti - 1 valg. š.
- Gvazdikai - 1 valg. š.
- Muskato riešutai - 3/4 arb. š.
- Cinamonas - 3/4 arb. š.
- Kvapieji pipirai - 1 arb. š.
- Rudasis cukrus - 1 valg. š.
- Alyvuogių aliejus - 1 valg. š.
- Actas - 2 valg. š.
- Sojų padažas - 2 valg. š.
- Tamsus romas - 1 valg. š.
- Pusė apelsino (žievelei ir sultims)
- Žalioji citrina (žievelei ir sultims) - 1 vnt.

Gaminimo eiga:

1. Nutarkuokite nuo žaliosios citrinos ir apelsino žievelę, išspauskite sultis.

2. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą ir sumaišykite.

3. Šis padažas puikiai tinka marinuoti krevetes, mėsą ir paukštieną.

4. Priklausomai nuo gabalėlių dydžio ir kiekio varijuokite marinavimo laiką. Kuo daugiau mėsos, tuo ilgiau reikėtų marinuoti. Krevetes reikėtų marinuoti mažiausiai 20-30 min, mėsą ir paukštieną - mažiausiai 1 val. tačiau geriausia produktus palikti marinuotis per naktį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
3.2500

Top naujienos

Ginekologė – apie Sinickio pasirinkimą pasidaryti vazektomiją: žmonai jis padarė paslaugą (381)

Daugiau vaikų su žmona nebeplanuojantis Tomas Sinickis garsiai pareiškė, kad jam yra atlikta...

Teniso deive vadintos Suzanne Lenglen gyvenimas apgaubtas paslaptimi. Kaip ir mirtis (1)

Prieš 100 metų Suzanne Lenglen debiutavo Vimbldono turnyre ir iškart užkariavo ne tik teniso...

LNK: Kauno klinikose ligonei vietoje vaistų sulašino dezinfekcinio skysčio (310)

Absurdas Kaune – vietoje vaistų paauglei į veną sulašino dezinfekcinio skysčio, praneša LNK...

Meksikos gatvėse – tikras karas: pareigūnai puolė „El Chapo“ sūnų, gatves nusėjo aibė lavonų po mūšio Guzmanas paleistas (35)

Šiaurinėje Meksikos dalyje įvyko intensyvūs susirėmimai, kai saugumo pajėgos sučiupo vieną...

Šio vaikino situacija ypač sudėtinga: ligos atvejis Lietuvoje – toks vienintelis, o prieinamo gydymo nėra (51)

Iš Pajūrio kilęs 18-metis Jonas (vardas pakeistas dėl asmeninio šeimos noro - DELFI) vengia...

Vijūnėlės dvaras jau nugriautas, bet bauda jo savininkui tebeskaičiuojama (89)

Paskutinę šios savaitės darbo dieną Druskininkuose, Vijunėlės tvenkinio pakrantėje, kur...

Įdomiausi vandens parkai kaimyninėse šalyse

Smagiausias akimirkas vasarą patiriame prie vandens telkinių, o žiemą šiuos patyrimus galima...

Matijošaičio patarėja tapusi Meilutytė: negalvojau labai ilgai (261)

„Labai simpatiška, daug pasiekusi, žinoma plaukikė“, – atsakydamas į klausimą, kodėl į...

Bus kuo pasidžiaugti: laukia išskirtinis savaitgalis ir kitos geros naujienos (2)

Sinoptikai skelbia, kad šis rudens savaitgalis numatomas itin gražus – kai kur temperatūra kils...

Proveržis vėžio gydyme: nauja technologija net ir paslėptas vėžio ląsteles išduoda imuninei sistemai

Imunoterapijos ateityje gali tapti efektyviausiu vėžio gydymo būdu. Paprastai tariant,...