aA
Sunku rasti žmonių, kurie nemėgtų šašlykų – šis iš Kaukazo kilęs patiekalas daugelyje šalių jau daug metų yra tikras vasaros hitas. Šašlykas – tai tarsi poilsio gamtoje vizitinė kortelė, kuri asocijuojasi su gera nuotaika, saule, žalia žole ir maloniu laužo kvapu.
Mėsos pasirinkimas
Mėsos pasirinkimas
© Shutterstock

Kaip nustatyti, kad mėsa tikrai šviežia ir nepainioti užšaldytos nuo atšaldytos, kokias kiaulienos, jautienos ir avienos dalis rinktis, kaip marinuoti ir pjaustyti mėsą šašlykui, rašo kulinarinis portalas „Kitchenmag“.

Tik šviežia mėsa

Kokią mėsą beišsirinktumėte šašlykams, svarbiausia – ji turi būti šviežia. Ant mėsos neturi būti jokių gleivių, kraujo, skysčių. Kiekvienas gabalėlis turi būti stangrus ir lygus.

Šviežios mėsos spalva ją perpjovus turi būti ryškiai raudona, paviršius šiek tiek drėgnas, nelipnus, o mėsos sultys skaidrios. Nešviežia mėsa būna lipni ir drėgna, o iš jos išsiskiriančios sultys drumzlinos.

Kokybiškos mėsos kvapas neturi sukelti neigiamų emocijų – jeigu jis nemalonus, mėsos pirkti nevertėtų. Mėsos kvapas turi būti malonus.

Labai svarbus šviežumo rodiklis – mėsos tekstūra: šviežia mėsa yra stangri. Tai galima nustatyti paspaudus pirštu perpjautos mėsos paviršių. Jei atsiradusi duobutė toje vietoje greitai išsilygina – viskas gerai. Įtartino šviežumo mėsoje duobutė išsilygina lėtai, o sugedusioje mėsoje ši duobutė apskritai neišsilygina.

Taip pat apie mėsos šviežumo byloja ir riebalo tekstūra. Nelabai šviežios mėsos riebalas bus matinis, lipnus, o sugedusios mėsos – pilkšvai geltonos spalvos, kartais net gleivėtas.

Rinkitės jauno galvijo mėsą

Rinkdamiesi mėsą šašlykui, atkreipkite dėmesį į jos amžių. Pagal galimybes reikėtų rinktis jauno galvijo mėsą. Kuo mėsos spalva tamsesnė, tuo galvijas vyresnis, vadinasi, tankesnės jo raumenų skaidulos. Iš tokios mėsos šašlykas būna kietas.

Mėsos spalva turi būti natūrali ir vientisa, ne matinė, o blizgi. Jautiena turi būti raudona, kiauliena – rožinė, o aviena – raudona su balto (jokiu būdu ne geltono) riebalo sluoksniais. Per tamsi mėsos spalva – požymis, kad gyvūnas senas. Mėsos amžių galima patikrinti atlikus paprastą testą: plonas jos gabalėlis lengvai atsiplėšia net ranka.

Skerdena (šviežia), atšaldyta ar šaldyta mėsa

Skerdena. Mėsa yra laikoma skerdena, praėjus 3 val. po paskerdimo. Kai kurie klaidingai mano, kad reikia rinktis būtent tokią mėsą dėl jos ypatingo šviežumo ir tai yra didelė klaida. Šašlykui ką tik paskersto gyvulio mėsa netinka – ją bus sunku valgyti, ji bus kieta it bato aulas. O štai minkšta mėsa tampa tik po laiko – gyvulio raumenys turi atsipalaiduoti.

Atšaldyta mėsa. Atšaldyta mėsa turi būti laikoma 0-4 laipsnių temperatūroje. Pagal galimybes šašlykui reikia rinktis būtent tokią. Jos maistinės savybės yra kur kas geresnės kokybės.

Šaldyta mėsa. Iš šaldytos mėsos galima iškepti skanų šašlyką tik tuo atveju, jei ji nebuvo šaldyta pakartotinai. Kad atskirtumėte šaldytą mėsą nuo pakartotinai užšaldytos reikia prisiliesti prie jos pirštu – ant šaldytos mėsos prisilietimo vietoje turi atsirasti tamsi dėmė, o pakartotinai užšaldyta mėsa spalvos nepakeis.

Būkite atsargūs – kartais pardavėjai apgaudinėja klientus, bandydami jiems įsiūlyti pakartotinai užšaldytą mėsą kaip atšaldytą. Tai galima lengvai patikrinti – drėgnesnė mėsa byloja apie pakartotiną užšaldymą. Šviežia mėsa nepalieka šlapio pėdsako ir jos paviršius yra vos vos drėgnas. O štai atšaldyta mėsa ją paspaudus išskiria mėsos sultis.

Nesigėdykite ilgai rinktis mėsą, svarstant ir testuojant ją – geriau neskubėti ir išsirinkti iš tiesų kokybišką produktą, kitaip rizikuojate ne tik susigadinti nuotaiką, bet ir sveikatą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(20 žmonių įvertino)
3.9500

Top naujienos

Siunčia viltingą žinią: pirmasis miestas Europoje įgijo bandos imunitetą? (98)

Kovo mėnesį pasaulį apskriejo vaizdai iš šiaurės Italijos: kariniai sunkvežimiai, prikrauti...

Kova dėl elektros vartotojų: du nauji tiekėjai ir siūlomų kainų palyginimas (85)

Lapkritį nepriklausomų elektros tiekėjų būrys pasipildė dviem naujais vardais, o Valstybinė...

Orai: pamažu mėgins įsitvirtinti žiema (12)

Šiandien Lietuvos orus lems nelabai aktyvaus ciklono vakarinė dalis.

Gydytojas Morozovas pasakė, kaip seksas veikia organizmą (184)

Jo trūkumas pasireiškia mažesniu atsparumu infekcijai, dažnesnėmis onkologinėmis ligomis, prasta...

Įsitikinimas, kad moteris turi patenkinti vyrą, slepia kur kas baisesnę tiesą: tik reta išdrįsta apie tai prabilti (415)

Europoje dar 2014 m. vykdytos apklausos parodė, kad Europos Sąjungoje (ES) viena iš dešimties...

Šio verslo gamyklos Lietuvoje išbando išskirtines inovacijas: štai kaip viskas atrodo iš vidaus (6)

Skirtingose pramonės šakose įdiegiama vis daugiau aplinką tausojančių sprendimų, ne išimtis ir...

Vilniaus ir Kauno eglės – tikros gražuolės: kuri jums patiko labiau? balsavimas (536)

Šiemet kalėdinių eglių įžiebimo šventes sekame nebe miestų aikštėse, o namuose. Vilniaus ir...

Pagaliau: sostinėje įžiebta įspūdinga Kalėdų eglė, kuria žavėsis visa Europa susirinko minia žmonių; papildyta nuotraukų galerija (709)

Vilniaus Katedros aikštėje šeštadienį vakare įžiebta pagrindinė šalies Kalėdų eglė....

Lietuvos valdovė, kuri tapo „blogiete“: net Žygimantas Augustas manė, kad ji kalta dėl Barboros mirties (54)

Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės romanas pavergė lietuvių širdis. Tragiškai...

18 taškų pranašumą iššvaistę ispanai pralaimėjo Izraeliui estai neprilygo rusams (15)

FIBA atrankos į Europos krepšinio čempionatą staigmenos nesibaigia. Šeštadienio vakarą...

|Maža didelių žinių kaina