Demokratiškas ir lengvai prieinamas patiekalas, kurį galima gaminti ir valgyti bet kur, paruošiamas iš prieinamų Lietuvoje produktų, visiems suprantamas ir mėgstamas visų – tiek pareigūnų, tiek kostiumuotų ministerijų darbuotojų ir elegantiškų damų. Būtent taip burgerį apibūdina „Vilnius Burger Fest“ organizatorius Jonas Mažintas, kuris tikina, kad tarp lietuvių augantis burgerių populiarumas parodo, kad mes jau nebe cepelinų tauta.
Vilnius Burger Fest 2017
© DELFI / Karolina Pansevič

Dar XIX amžiaus pabaigoje atsiradę mėsos „kotletukai“, patalpinti tarp bandelių, kad būtų patogiau paimti juos į rankas, praėjo ilgą evoliucijos etapą. Lietuvą mėsainiai pasiekė per visame pasaulyje išpopuliarėjusį tinklą „ McDonald's“ ir tik vėliau susipažinome su tikrais gurmaniškais mėsainiais iš kokybiškų produktų, kurių mėsa kepama ant griliaus.

Tačiau, pasak pašnekovo, šis burgerių meka laikomas restoranas šiam patiekalui padarė meškos paslaugą:„ McDonald's“ mėsainius padarė prieinamu ir greitu maistu, todėl daugelis šalių su burgeriais susipažino tik per „McDonald's“ ekspansiją, kuri kirto mėsainiams per reputaciją“. Pasak jo, Šiaurės Amerikoje iš pradžių išpopuliarėjo taip vadinamieji klasikiniai burgeriai ir tik tada juos gaminti ėmė greito maisto tinklai.

Jonas Mažintas
Jonas Mažintas
© Asmeninis archyvas

Burgerių Renesansas

„Dabar vyksta atvirkštinis procesas – burgerių reabilitacija, Renesansas, kai žmonės suprato, kad tas maistas gali būti kitoks nei įprasta matyti apie pigaus greito maisto tinkluose siūlomą. Gurmaniškus burgerius lietuviai atrado tik pastaruoju metu, nors jie gal ir buvo gaminami anksčiau, bet nebuvo tokie populiarūs“, – pasakoja J. Mažintas.

Paklaustas, kas yra tas klasikinis burgeris, pašnekovas teigia, kad visas pasaulis burgerį pažįsta kaip jautienos maltinį bandelėje, tačiau šiais laikais burgerių ingredientai nėra griežtai apibrėžiami, todėl galima sakyti, kad tam, kad patiekalą galėtume vadinti burgeriu, mums reikia dviejų bandelių ir gerai tarpusavyje suderintų ingredientų tarp jų.

Vilnius Burger Fest 2017
Vilnius Burger Fest 2017
© DELFI / Karolina Pansevič

„Šefai ir skirtingos virtuvės jį labai įvairiai interpretuoja, tačiau specialių reikalavimų nėra. Per laiką pasikeitė supratimas apie klasikinį burgerį ir dabar jau žmonės iš jo tikisi daug daugiau. Burgeris pasiduoda interpretacijai, gali būti su įvairiais padažais, nebūtinai su jautienos maltinuku, pradėjome vadinti burgeriu tiesiog tai, kas yra tarp bandelių. Mūsų šiuolaikinėje maisto kultūroje taip yra suvokiamas burgeris“ , – aiškina pašnekovas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl burgeriai išpopuliarėjo Lietuvoje, J. Mažintas pabrėžė, kad žmonės tiesiog pradėjo atskirti dalykus ir ieškoti geresnio maisto.

Pagaliau pamokė, kaip iš tikrųjų reikia valgyti <em>burgerį</em>
© Shutterstock

Burgeris – populiarus visame pasaulyje, ypač jaunesnė karta jį mėgsta. Daug maitinimo vietų orientuojasi į kokybišką maistą. Lietuva reaguoja į pasaulinius trendus, informacija šiais laikais pakankamai greitai vaikšto, pasaulyje pradėjo dominuoti burgeriai su kokybiškais produktais. Pats burgeris gali būti labai įvairus – labai netikėtas, gurmaniškas. Reaguodami augantį populiarumą, nusprendėme, kad reikia surengti tokį festivalį, kuriame galėtų pasireikšti šefai iš įvairių virtuvių, ir nebūtinai burgerinių. Į „Burgerfestą“ kviečiame prisijungti ne tik tas maitinimo įstaigas, kurios specializuojasi burgeriuose“, – pasakoja jis.

„Elegantiškas“ valgymas

Neretai žmonės nežino, kaip „prieiti“ prie burgerio, kaip jį valgyti – rankomis ar įrankiais, kaip neapsitaškyti ir ką daryti, kad vidury valgymo burgeris neištežtų rankose. Teiravomės burgerių specialisto, kaip burgerių pasaulyje reaguojama į žmones, kurie mėsainį susipjausto ir valgo peiliu ir šakute, ir ką galėtų patarti tiems vartotojams, kuriems nepavyksta burgerio suvalgyti „elegantiškai“.

Vilnius Burger Fest 2017
Vilnius Burger Fest 2017
© DELFI / Karolina Pansevič

J. Mažinto teigimu, į žmogų, valgantį burgerį su peiliu ir šakute, niekas kreivai nežiūrės, tačiau klasikinis burgerio valgymo būdas visgi yra rankomis.

Burgerį valgyti rankomis yra malonumas, kaip ir bet kokį kitą maistą, svarbu, nebijoti išsiterlioti, tai yra lyg ir ritualo dalis, ji nėra atgrasi. Bet aišku kiekvienas turi valgyti taip, kaip jam patogiausia“, – šypsosi pašnekovas.

Susiduriantiems su sunkumais valgant mėsainius, J. Mažintas turi praktinį patarimą – prieš valgant burgerį apversti.

Pagaliau pamokė, kaip iš tikrųjų reikia valgyti <em>burgerį</em>
© DELFI / Karolina Pansevič

„Kai jums suformuoja burgerį, mėsos sultys bėga į apatinę bandelę, ji drėksta. Kai jums atneša burgerį ant stalo, geriausia jį dar kartą spustelėti, kad jame esantys padažai dar labiau subėgtų į apatinę bandelę, susigertų, o viršutinė bandelė liks sausesnė. Kai tą burgerį apversite, labiau suminkštėjusi ir sušlapusi bus viršutinė bandelė, o apatinė liks sausa ir laikys burgerį, kad jis nesutižtų“, – paaiškina jis.

Norintiems paeksperimentuoti namuose ir įsitikinti, kad burgeriai gali būti labai įvairių skonių - siūlome išbandyti BBQ mama vadinamos Halinos Bovševič firminį burgerių receptą su ramen makaronų bandelėmis. Artimieji tikrai liks nustebinti!

Ramen makaronų bandelių mėsainis (2porc.)

https://www.shutterstock.com/image-photo/homemade-ramen-cheese-burger-lettuce-tomato-1113462329?src=2mDsIdOhboffhHED15untw-1-11
https://www.shutterstock.com/image-photo/homemade-ramen-cheese-burger-lettuce-tomato-1113462329?src=2mDsIdOhboffhHED15untw-1-11
© Shutterstock

Ryžių ramen vermišelių – virtų 250 g
Kiaušinių – 2vnt
Čederio sūrio – 100g
Maltos jautienos – 200g
Nerafinuoto sezamų aliejaus – 2 valg. šaukštai
Sojos padažo – 4 valg. šaukštai
Šviežių svogūnų laiškų – 20g
Saldžiarūgščio padažo 50g
Rukolos lapų – 10g

Paruošimas:

Vermišelius verdame 3 min., nukošiame ir sumaišome su dviejų kiaušinių ir tarkuoto čederio sūrio plakiniu. Paskirstome į formeles, uždengiame plėvele ir prispaudžiame, laikome 20min. šaldytuve.
Paruoštus makaronų paplotėlius kepame įkaitusiuose riebaluose iš abiejų pusių.

Maltą jautieną sumaišome su sojos padažu, sezamo aliejumi ir smulkintais svogūnų laiškais. Gerai išmaišome. Kepame ant gerai įkaitusios keptuves iš abiejų pusių.

Formuojame mėsainį. Ant apatinio makaronų paplotėlio - bandelės dedame saldžiarūgščio padažo, rukolos lapelių, keptą jautienos maltinuką ir likusius rukolos lapelių. Uždengiame kitu makaronų paplotėliu.

Vegetarams vietoj mėsos maltinuko siūloma dėti virtų burokėlių ir ožkos sūrio maltinuką, prieskoniai maltinukui tokie patys kai mėsai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pavojingi vaistai iš prekybos išimti: ką darys kasdien juos vartoję pacientai? pavojinga medžiaga - net 27 populiariuose vaistuose (41)

Per paskutinius tris mėnesius parduota daugiau nei 80 tūkst. nekokybiškų vaistų su valsartanu....

Meistrai išgyvena savo aukso amžių: prisikviesti neįmanoma, prašo nerealių sumų (66)

Sugedęs šaldytuvas, skalbimo mašina, nuolat tekantis vanduo iš klozeto bakelio – tikras galvos...

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (17)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (376)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Kaimas kaista: kur Skvernelio pažadėti milijonai? (6)

Alinančios sausros išvarginti ūkiai iki šiol negauna nei europinių kompensacijų, nei...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (13)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Turkijoje su šeima atostogaujanti Oksana Pikul gerbėjus intriguoja seksualiomis nuotraukomis: atostogos skirtos tik poilsiui (56)

Šiuo metu Turkijos kurorte Beleke besiilsinti atlikėja ir makiažo meistrė Oksana Pikul...

Dalykai, kurių šią vasarą jūsų virtuvėje turi nebelikti

Gal dėl to, kad vasarą dažnai skaisčiai šviečia saulė, plačiai atveriame langus, taip matosi...

Imbiero gėrimas: padeda lieknėti ir mažina cholesterolio kiekį, tačiau turi ir šalutinį poveikį

Imbiero vanduo lengvai paruošiamas namuose ir vienas paprasčiausių imbiero, kurio neišmatuojama...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (502)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...