aA
Tai, kas tinka barbekiu, nebūtinai tinka griliui. Mėsą turėtumėte rinktis priklausomai nuo to, kokioje kepsninėje ją kepsite, sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič. Anot jos, svarbu ne tik tai, kokią mėsą pasirinkote, bet ir tai, kiek laiko ją kepate. O jei norite, kad mėsa būtų sultingesnė, leiskite jai „pailsėti“.
Neįkainojami šefės patarimai: ką daryti, kad kepsninėje kepta mėsa būtų sultingesnė
© Shutterstock

Pasak G. Bovševič, svarbiausia, kad pasirinkta mėsa būtų šviežia, arba tinkamai brandinta (jautiena).

„Riebesnė mėsa kepimui ant atviroje kepsninėje esančių grotelių nelabai tinka. Kepimo metu varvantys riebalai svyla ir taip mėsoje susidaro sveikatai kenksmingi kancerogenai. Riebesni gabaliukai labiau tinka uždaroms barbekiu kepsninėms, kuriose mėsa apdorojama dūmais bei karščiu, o riebalai tirpsta palaipsniui ir dažniausiai sulaša į specialiai tam naudojamus folijos indus“, – paaiškina profesionali šefė ir priduria, kad riebalai mėsai suteikia skonį, todėl riebesni gabalėliai yra skanesni. Norėdami pagardinti liesą mėsą (vištieną ar kalakutieną), patepkite ją šlakeliu lydyto sviesto.

Halina Bovševič
Halina Bovševič
© DELFI / Andrius Ufartas

Virtuvės šefės teigimu, barbekiu yra pranašesnis už kepimą ant grilio, nes dūmais ir karščiu apdorota mėsa būna aromatingesnė, puresnė, o priklausomai nuo pasirinktų malkų, įgauna ir papildomų skonių.

„Kepsninėse keptos mėsos patarčiau nuo grotelių nedėti tiesiai į lėkštes. Geriausia ją suvynioti į foliją arba įdėti į indą su dangčiu, kad truputį „pailsėtų“. Taip mėsa bus sultingesnė“, – pataria G. Bovševič.

Barbekiu šefė pastebi, kad svarbu ne tik kokia mėsa parinkote, bet ir tai, kiek laiko ją kepate: „Lengvesnis maistas (žuvis, vištiena, daržovės) greičiau pasisavina dūmo aromatą ir iškepa greičiau, o kiaulienai, jautienai ar žvėrienai reikia daugiau laiko. Tad apsišarvuokite kantrybe ir neskubėkite. Kitaip sugadinsite kokybiškus maisto produktus. Jei esate nekantrus, rinkitės jūros gėrybės – jos iškepa ganėtinai greitai.“

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliukai sausame Kanzaso marinate ir glajuje

Neįkainojami šefės patarimai: ką daryti, kad kepsninėje kepta mėsa būtų sultingesnė
© Shutterstock

Reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

„Kansas City Style Rub“ sausam marinatui reikės:

10 v. š. cukraus
3 v. š. saldžių paprikų miltelių
4 v. š. stambios druskos
1 v. š. stambiai maltų pipirų
pusė v. š. česnako miltelių
1 v. š. čili miltelių
1 arbatinis šaukštelis kajano pipirų

Kanzaso barbekiu glajui reikės:

0,5 l. tamsaus sojų padažo

100 g. Vorčesterio padažo

1 česnako

300 g. medaus

1 litro klasikinio kečupo

2 šaukštų Kanzaso prieskonių mišinio

Maltos džiovintos kalendros

Džiovinto baziliko

Gaminimas:

Įtrinkite mėsą prieskonių mišiniu ir marinuokite apie valandą. Dėkite kepti į grilį, lėtai kepkite vartydami apie 20–30 min. 120 laipsnių temperatūroje. Tada pradėkite iš abiejų pusių tepti glajų ir vėl kepkite apie 30–60 min., vis patepdami glajumi. Iškepusius šonkauliukus gausiai patepkite glajumi ir dekite į folijos indą arba susukame į foliją „pailsėti“.

www.lrt.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Amerikos lietuvė – apie tai, kaip vos kelios savaitės jos nuomonę apie Trumpą pakeitė iš esmės: kažkada buvau didžiausia jo skeptikė (136)

Į Jungtines Valstijas emigravusi aktyvi moteris, buvusi liberalė Renata Underis sako, kad pastarasis...

Išdrįsus kalbėti vienai, apie Kėdainių priėmimo skyrių prabilo ir kiti: ten yra baisu (21)

Kėdainiuose įvyko grandininė reakcija: vienam žmogui socialiniame tinkle papasakojus nemalonią...

Valdžiai ruošiantis mažinti mokesčius, verslininkai ženklių pokyčių nesitiki: daugiau išlaidauti gyventojų tai nepaskatins (10)

Valdžia šiuo metu svarsto, ar mažinti darbo apmokestinimą. Verslininkų ir ekonomisto nuomone,...

Kraupi pramoga – žmonių zoologijos sodai – buvo viena pelningiausių XX a. pradžios šou verslo krypčių (192)

XX amžiaus pradžioje atėję į zoologijos sodą Europoje ar Jungtinėse Valstijose, narvuose...

Savaitgalį į Lietuvą plūstels šiluma: sušils iki 26 laipsnių (1)

Nors šeštadienį ir sekmadienį sinoptikai prognozuoja trumpalaikį lietų, į šalį plūstels ir...

Vitalija Guobė

Vyresnioji karta ir jos beprotiškas lytinis gyvenimas: tik neapsimeskit, kad nežinojot N-18 (5)

Gera dalis Lietuvos senjorų išmuštruoti sovietinės tradicijos „seksas ne senukams“, todėl...

2 kartą ištekėjusi moteris: santykiuose svarbiausia ne meilė – įsitikinau (125)

Santuoka – dviejų žmonių susiėjimas, tikėtina, ilgam. Kai kurie išsiskiria po 2 mėnesių, o...

Emigrantus įdarbinantis ūkininkas: gaudami apie 800 eurų, į užsienį jie nebevažiuoja (406)

Karantinui sustabdžius keliones, keičiasi ir sezoninių darbuotojų darbo rinka. Nors atlyginimus...

PSO atnaujino siūlymus dėl apsauginių kaukių: kam ir kur patartina jas dėvėti (17)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį atnaujino apsauginių kaukių dėvėjimo gaires,...

Naujus santykius kurianti Monika Kvietkutė apie vestuves negalvoja: kai vieną kartą atsikandi, tai antrą nelabai ir norisi (99)

Monika Kvietukutė išgarsėjo dar visai jaunutė, dainuodama merginų grupėje „Pop ladies“....

|Maža didelių žinių kaina