Tai, kas tinka barbekiu, nebūtinai tinka griliui. Mėsą turėtumėte rinktis priklausomai nuo to, kokioje kepsninėje ją kepsite, sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič. Anot jos, svarbu ne tik tai, kokią mėsą pasirinkote, bet ir tai, kiek laiko ją kepate. O jei norite, kad mėsa būtų sultingesnė, leiskite jai „pailsėti“.
© Shutterstock

Pasak G. Bovševič, svarbiausia, kad pasirinkta mėsa būtų šviežia, arba tinkamai brandinta (jautiena).

„Riebesnė mėsa kepimui ant atviroje kepsninėje esančių grotelių nelabai tinka. Kepimo metu varvantys riebalai svyla ir taip mėsoje susidaro sveikatai kenksmingi kancerogenai. Riebesni gabaliukai labiau tinka uždaroms barbekiu kepsninėms, kuriose mėsa apdorojama dūmais bei karščiu, o riebalai tirpsta palaipsniui ir dažniausiai sulaša į specialiai tam naudojamus folijos indus“, – paaiškina profesionali šefė ir priduria, kad riebalai mėsai suteikia skonį, todėl riebesni gabalėliai yra skanesni. Norėdami pagardinti liesą mėsą (vištieną ar kalakutieną), patepkite ją šlakeliu lydyto sviesto.

Halina Bovševič
Halina Bovševič
© DELFI / Andrius Ufartas

Virtuvės šefės teigimu, barbekiu yra pranašesnis už kepimą ant grilio, nes dūmais ir karščiu apdorota mėsa būna aromatingesnė, puresnė, o priklausomai nuo pasirinktų malkų, įgauna ir papildomų skonių.

„Kepsninėse keptos mėsos patarčiau nuo grotelių nedėti tiesiai į lėkštes. Geriausia ją suvynioti į foliją arba įdėti į indą su dangčiu, kad truputį „pailsėtų“. Taip mėsa bus sultingesnė“, – pataria G. Bovševič.

Barbekiu šefė pastebi, kad svarbu ne tik kokia mėsa parinkote, bet ir tai, kiek laiko ją kepate: „Lengvesnis maistas (žuvis, vištiena, daržovės) greičiau pasisavina dūmo aromatą ir iškepa greičiau, o kiaulienai, jautienai ar žvėrienai reikia daugiau laiko. Tad apsišarvuokite kantrybe ir neskubėkite. Kitaip sugadinsite kokybiškus maisto produktus. Jei esate nekantrus, rinkitės jūros gėrybės – jos iškepa ganėtinai greitai.“

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliukai sausame Kanzaso marinate ir glajuje

Neįkainojami šefės patarimai: ką daryti, kad kepsninėje kepta mėsa būtų sultingesnė
© Shutterstock

Reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

„Kansas City Style Rub“ sausam marinatui reikės:

10 v. š. cukraus
3 v. š. saldžių paprikų miltelių
4 v. š. stambios druskos
1 v. š. stambiai maltų pipirų
pusė v. š. česnako miltelių
1 v. š. čili miltelių
1 arbatinis šaukštelis kajano pipirų

Kanzaso barbekiu glajui reikės:

0,5 l. tamsaus sojų padažo

100 g. Vorčesterio padažo

1 česnako

300 g. medaus

1 litro klasikinio kečupo

2 šaukštų Kanzaso prieskonių mišinio

Maltos džiovintos kalendros

Džiovinto baziliko

Gaminimas:

Įtrinkite mėsą prieskonių mišiniu ir marinuokite apie valandą. Dėkite kepti į grilį, lėtai kepkite vartydami apie 20–30 min. 120 laipsnių temperatūroje. Tada pradėkite iš abiejų pusių tepti glajų ir vėl kepkite apie 30–60 min., vis patepdami glajumi. Iškepusius šonkauliukus gausiai patepkite glajumi ir dekite į folijos indą arba susukame į foliją „pailsėti“.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nuo kitų metų pradžios gausite didesnį atlyginimą? Neskubėkite džiaugtis – piniginę paplonins papildomos sąlygos* (176)

Nuo kitų metų pradžios gausime didesnius atlyginimus – tokia džiugi žinia sklandė viešojoje...

Gražuolis grafas, pradėjęs Palangos pramogų erą: širdžių daužytojas, vaikų auklėms kėlęs ypatingus reikalavimus (38)

Juozapas Tiškevičius – grafas , sukūręs Palangos, kaip pramoginio kurorto, veidą. Nutiestas...

Šįkart situacija dėl Turkijos gali susiklostyti visai kitaip, analitikai perspėja: mums tai nepatiks (33)

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą įrodė, kad verčiamas aplinkybių...

„Maxima“ atidaro dvi išparduotuves (53)

Prekybos tinklas „ Maxima “ praneša ketvirtadienį atidarantis išparduotuves Kaune ir Klaipėdoje.

Didžiuosiuose prekybos centruose ir vaistinėse – patikrinimai dėl lojalumo kortelių (29)

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija ketvirtadienį pradėjo tikrinti didžiuosius maisto, namų...

Vilniaus stoties rajonas pasikeis neatpažįstamai (48)

Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo teritorijos, esančios tarp Panerių, Geležinkelio, Stoties...

Nėščiosios pilvą parai išbandęs Žygimantas Gečas: iki tol maniau, kad jos tik naudojasi savo padėtimi (39)

Praėjusią savaitę sūnaus Žako susilaukę dainininkai Anžela ir Žygimantas Gečai gyvena...

Įspūdžiai po atostogų Lenkijoje: Lietuvai yra ko pasimokyti iš kaimynų, ten net girtuokliai padorūs (9)

Kelionė į Gdanską iš Klaipėdos, deja, tik aplinkui. Mus ji vedė pro Vilnių. Norėjosi...

„StiliuSOS“ išnarpliojo Victorios Beckham garderobą: yra ko pasimokyti kiekvienai (11)

Victoria Beckham – viena didžiausių šių dienų stiliaus deivių, kuri ne tik diktuoja gatvės...

Naujas FIFA reitingas: viršūnėje – Prancūzija, didžiausią šuolį atliko Rusija Lietuva – 127-a (28)

Naują skaičiavimo formulę pritaikiusi FIFA organizacija ketvirtadienį paskelbė pasaulio...