aA
„Žmonės pradėjo domėtis ir kepti ne tik šašlykus ar dešreles ant pagaliukų. Išpopuliarėjo universalios keraminės kepsninės, receptais dalijamasi ir socialiniuose tinkluose. BBQ kultūra didėja vos ne geometrinės progresijos greičiu“, – sako vienas žinomiausių Lietuvoje BBQ ir grilio patiekalų meistrų, maisto blogeris ir receptų knygų autorius Kristupas Krivickas, dar vadinamas tiesiog KK (nesupainiokite su žurnalistu K. Krivicku).
Šonkauliai pagal Kristupą Krivicką
© Organizatorių nuotr.

Mėgsta dalintis receptais

Pasak K. Krivicko, yra šimtai būdų pasigaminti maistą pasitelkus į pagalbą tikrą ugnį ir tūkstančiai receptų, kaip tai padaryti skaniai.

„Žmonės Lietuvoje mėgsta gaminti maistą patys, todėl natūralu, kad anksčiau ar vėliau tai turėjo nutikti. Šašlykas taip pat nėra pamirštas, bet grilio entuziastai žino ir moka nepalyginamai daug daugiau nei prieš kelis metus, dalinasi receptais, patarimais – tai labai draugiški ir geranoriški žmonės.

BBQ hobis yra labai užkrečiamas ir kartą susigundžius vargu ar įmanoma sustoti. Aš pats mielai dalinuosi įvairiais receptais socialiniame tinkle, savo paskyroje „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“, – kalbėjo pašnekovas.

Kuria savo klasiką

Neseniai jau antrąją knygą „Ugnis šneka, dūmas šnibžda“ šia tema išleidęs K. Krivickas labiau koncentruojasi į naujus, originalius BBQ ir grilio patiekalų receptus.

„BBQ ir grilio klasika yra jautienos krūtininė, plėšyta kiauliena, jautienos ir kiaulienos šonkauliai, viščiukas, mėsainiai, dešrainiai ir kiti puikūs patiekalai. Dauguma jų atkeliavę iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Grilio meistras Kristupas Krivickas
Grilio meistras Kristupas Krivickas
© Organizatorių nuotr.

Bet lietuvis turi savo skonį ir tvirtą nuomonę, tad mes atrandame savo klasikinius patiekalus. Vienus – naujai, kitus adaptuojame nuo močiučių krosnies prie šiuolaikiškų kepsninių.

Dzūkiškos bandos, kugelis, čeburekai ant grilio, rūkyta šoninė, žuvies patiekalai, įvairūs troškiniai, jūrų gėrybės, įvairūs desertai, net šakotis. Galima vardinti nesustojant – kuriame savo BBQ klasiką“, – sakė K. Krivickas.

Ieško išskirtinės mėsos

Kaip rašoma pranešime spaudai, Centrinio Kauno turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad pastaruoju metu vis daugiau pirkėjų vasaros šventėms ieško išskirtinės mėsos ir patys bando išsikepti sudėtingesnius, įmantresnius patiekalus.

„Žinoma, kategorija „greitai ir skaniai“ visuomet buvo ir bus populiari. Pamarinuotos vištienos šlaunelės, sparneliai, šašlykai, kiti paprastesni kepsniukai. Bet išbandę paprastesnius patiekalus dalis klientų nori eiti toliau ir ieško įdomesnės mėsos, tam tikrų išpjovų ir panašiai. Dar kiti patys pagal savo receptą nori pasidaryti naminių šviežių dešrelių kepimui“, – sakė J. Plenta.

Rūkytų šonkaulių receptas

K. Krivickas siūlo pasigaminti rūkytus šonkaulius su granatų balzaminio kremo glazūra. Toks intriguojantis receptas tikrai pradžiugins ir gausesnę bei BBQ kultūroje nusimanančią svečių kompaniją.

Reikės:

– kiaulienos šonkaulių
– BBQ prieskonių mišinio kiaulienai
– sviesto

Glazūrai:

– 125 ml alaus
– 30 ml red-hot original padažo
– 60 ml granatų balzaminio kremo
– 3 šaukštų cukraus

Glazūrą pašildome, kol ištirps cukrus.

Garnyrui:

– čiabatos
– ypač tyro alyvuogių aliejaus
– smulkintų petražolių
– mažų kukurūzų
– nedidelių grybų
– alyvuogių aliejaus
– druskos, pipirų

Čiabatą supjaustome, patepame aliejumi, pabarstome smulkintomis petražolėmis. Kukurūzus ir grybus metame į ketaus keptuvę, truputį aliejaus, barstome druska, pipirais.

Šonkauliai pagal Kristupą Krivicką
Šonkauliai pagal Kristupą Krivicką
© Organizatorių nuotr.

Nuplėšiame nuo šonkaulių vidinės pusės plėvelę, pabarstome prieskoniais. Rūkome (mėsa į viršų) 110-130°C temperatūroje apie 1,5-2 valandas, su gabalėliu sviesto vyniojame į foliją, kepame (mėsa žemyn) tokioje pačioje temperatūroje apie 40-60 minučių. Išvyniojame, dedame ant grotelių, mėsa į viršų, pakeliame temperatūrą iki 150°C.

Šonkauliai pagal Kristupą Krivicką
Šonkauliai pagal Kristupą Krivicką
© Organizatorių nuotr.

Naudojame antro aukšto groteles – šonkaulius perkeliame į antrąjį aukštą, kad būtų patogu glazūruoti, šalia sudedame čiabatą, po apačia – keptuvę su kukurūzas ir grybais. Jiems turėtų užtekti bendro laiko (apie 20 minučių) iki šonkaulių gaminimo pabaigos (jei ne, dar keletą minučių pakepkite, kai duoną ir mėsą jau ištrauksite iš kepsninės).

Čiabatą, vieną kartą apversdami, kepsime apie 15-20 minučių.

Intriguojantis savaitgalio receptas: grilio meistro Kristupo Krivicko firminiai šonkauliukai
© Organizatorių nuotr.

Šonkaulius glazūruojame maistiniu teptuku. Palaukiame apie 10 minučių, kol glazūra karamelizuosis ir tepame antrą sluoksnį. Dar 10 minučių – ir šonkauliai paruošti, taip pat ir čiabata.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(19 žmonių įvertino)
3.3684

Top naujienos

Daugybės negalavimų kaltininkas gali būti to paties vitamino trūkumas: gydytojai tai vadina šių laikų epidemija (25)

Dabar pats laikas natūraliai „pasirinkti“ įvairioms organizmo funkcijoms gyvybiškai svarbaus...

Erdogano oponentai iš Stambulo spintos traukia skolų skeletus: geruoju tai nesibaigs (56)

Turkijos opozicija du kartus metė iššūkį prezidento Recepo Tayyipo Erdogano politiniam aparatui...

Gyvai / Europos jaunimo čempionatas: Lietuva – Turkija tiesioginė vaizdo transliacija

Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) krepšinio rinktinė stoja į paskutinį mūšį Izraelyje...

Užkalnis rado blogiausią restoraną šalyje (nuolat pildoma) (279)

Mielieji mano skaitytojai, vyrai ir moterys, mergaitės ir berniukai, jūs norėjote, prašėte,...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Kas geriau – vaikai ar šunys? (187)

„Kam man tas šaldytuvas, jei aš nerūkau“ – čia toks anekdotas, keliais dešimtmečiais...

„Panathinaikos“ prezidentas: su Šiškausku būtume laimėję Eurolygą tris sezonus paeiliui tikisi, kad Jasikevičius sugrįš (6)

Atėnų „Panathinaikos“ prezidentas ir generalinis vadybininkas Manos Papadopoulos bendraudamas...

Mokslininkų atradimas į vabzdžius privers žiūrėti kitaip: prieš traiškant vorą, reikėtų gerai pagalvoti (3)

Mokslininkai jau anksčiau žinojo, kad vabzdžiai junta kažką panašaus į skausmą. Tačiau...

Iranas: Britanijos laivo perėmimas buvo „atsakomasis“ veiksmas (21)

Irano sprendimas perimti Didžiosios Britanijos tanklaivį buvo atsakas į šios šalies vaidmenį...

Istorikas apie simbolinį Nausėdos gestą: tai rodo, kokiu keliu jis rinksis eiti (144)

Penktadienį buvo inauguruotas naujasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda . Rytą jis pradėjo...