aA
Orams vis labiau šylant, vis dažniau keptuvę ar orkaitę iškeičiame į kepsninę. Nors kiauliena ir vištiena vieni populiariausių lietuvių pasirinkimų, kalbant apie grilio patiekalus, kitos rūšies mėsa taip pat po truputį atranda savo vietą. Be to, jei mėsą tinkamai pasirinksi, užmarinuosi ir iškepsi, ji išties pradžiugins savo skoniu. Vienas populiariausių mėsos marinavimo būdų – vaisiai. BBQ mama Lietuvoje vadinama Halina Bovševič papasakojo, kokie vaisiai kuriai mėsai geriausiai tinka, ir kokių klaidų nepadaryti.
Halina Bovševič
Halina Bovševič
© DELFI montažas

Vaisiai prie mėsos naudojami nuo seno. „Pradėsiu nuo to, kodėl vaisiai tinka marinavimui. Visų pirma dėl to, kad jie savyje turi rūgšties, o, kaip žinome, rūgštis minkština mėsą. Jei ruošiate kepti kokią kietesnę mėsytę, labai gerai įdėti ją į rūgštesnę terpę. Anksčiau marinuoti šašlykams naudodavome actą, buvo labai populiarus vyno actas. Paskui iš kitų šalių atėjo mada marinatus daryti su vaisiais“, – pasakojo H. Bovševič.

Daugeliui jau žinoma, kad mėsą galima marinuoti su kiviais. „Šie vaisiai yra labai stiprus mėsos minkštintojas, bet dar stipresnis yra ananasas. Šviežias ananasas, jo sultys. Tiesa, su kiviais ir ananasais reikia elgtis labai atsargiai, nes jie gali suardyti mėsos struktūrą ir beliks košė. Turėjau tokį nuotykį per vieną mėsos čempionatą. Mano komandos berniukai iš vakaro turėjo užmarinuoti mėsą. Buvo pasakyta, kad reikia sunaudoti maždaug 3-4 kivius, 3 kilogramams jautienos. Jie sunaudojo visą maišelį kivių, nes pagalvojo, kad bus skaniau. Ryte ateiname, atidarome patikrinti mėsą. Aš įkišu pirštą, o ten – košė. Ką daryti? Kadangi buvau komandos kapitonas, nuėjau, paprašiau, kad duotų mums naujos mėsos. Visam gyvenimui sužinojau, kaip kiviai greitai gali sugadinti mėsą. Kilogramui mėsos – pakanka 1-2 kivių, jei kalbame apie jautieną. Kiek laiko marinuoti, priklauso nuo to, kokio dydžio gabaliukai. Bet jei tai antrekotas, išpjova, jų kiviais neminkštiname. Dažniausiai minkštiname kumpinę mėsą. Arba – žvėrieną. Taip pat reikėtų marinuoti ir su ananasais – kilogramui mėsos užtenka 2 griežinėlių ananasų. Jei marinuosime vištieną, tuomet šių vaisių reikėtų dar mažiau“, – pasakojo grilio meistrė.

Mėsa su vaisiais
Mėsa su vaisiais
© Shutterstock

Anot jos, mėsai taip pat tinka granatai, obuoliai. Reikėtų nepamiršti ir uogų – spanguolių bei bruknių. „Dar iš vaisių tinka svarainiai, jie irgi minkština, bet ir rūgština labai. Taip pat naudojamos šaltalankių uogos. Tinka ir visi citrusiniai vaisiai“, – teigė pašnekovė. Obuolių sultyse galima ne tik marinuoti mėsą, bet ir jai bekepant, jomis apipurkšti kepsnius.

Pasak grilio meistrės, vištienai tinka saldesni, egzotiški vaisiai – papajos, mangai, marakujos. Kiaulienai, antienai ir triušienai – slyvos. Tiesa, rūgščių vaisių nereikia padauginti, nes jie gali ne tik suardyti mėsą, bet ir išsausinti. „Jei kalbėsime ne apie vaisius, tai labai gerai mėsą minkština alyvuogių aliejus. Jei dedame rūgščių vaisių, įpilkime ir aliejaus. Skoniai balansuosis ir mėsa nebus sausa“, – pasakojo H. Bovševič.

Anot jos, vaisiai tinka marinuoti ir žuviai, tik reikia žinoti, kad baltoms žuvims geriau tie vaisiai, kurie neturi saldumo.

Paklausta, kurie vaisiai geriausiai tinka taip lietuvių pamėgtiems šašlykams, meistrė neabejodama pasirinko obuolių ir granatų sultis. „Tai yra saugiausi variantai kiaulienos šašlykams, jautienai siūlyčiau kivius ir svarainius, spanguolių sultis, avienai ir antienai – granatus, slyvas, o paukštienai – saldesnius vaisius“, – teigė pašnekovė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(22 žmonės įvertino)
4.7727

Top naujienos

Įvertino Prezidento metus: nemanau, kad Nausėda vis dar galvoja, kuo Grybauskaitė blogesnė už jį (12)

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį apžvelgė savo pirmuosius darbo metus. Tiesa,...

Kremliaus kardiologų pasiūlymo atsisakęs Janulaitis – apie parduotą „Fermentą“, milijonus ir nakvynes stotyse (13)

Biotechnologijų ir aukštojo mokslo plėtra – dvi sritys, kuriuos vainikuoja turtingą ir...

Užkalnis. Ne didvyrių žemė, o šlapių viščiukų šalis (185)

Jums nepatiks, ką aš dabar parašysiu. Galimai net įniršite. Tačiau jei pasipiktinsite, tai tik...

Mama žingsnis po žingsnio parodė, kaip pasigaminti žemaitiškus šaltibarščius (1)

Šaltibarščiai – vasaros maistas, tačiau jų ruošimo būdų yra apstu. Iš šalies atrodo visi...

Bandantiems prisibelsti į polikliniką trūko kantrybė: tai už ką gi mes mokame? (424)

Praėjusią savaitę „Delfi“ rašė, kaip vilniečiams nepavyksta prisiskambinti į didžiausią...

Su valstybinių žiniasklaidos priemonių atstovais susitikęs Lukašenka: mes čia įvesime tvarką (65)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka mano, kad reikia „įvesti tvarką“ su žodžio...

Erika Vitulskienė prabilo apie išgyventą depresiją ir jos metu priaugtą svorį: tai buvo momentas, kai nenorėjau nieko

Kokia yra tikroji grožio, svorio ir dietų kaina? Ši tema neabejotinai aktuali tiek vyrams, tiek...

Kaip keitėsi kainos birželį: labiausiai brango vaisiai, odontologų paslaugos (6)

Lietuvos statistikos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad šių metų birželį, palyginti su...

Sveikatos receptas. Endokrinologė: jei moterims plaukeliai auga šiose vietose, vertėtų susirūpinti svarbus mokslinis atradimas, sergantiems širdies ligomis

Laidoje svečiuosis endokrinologė Modesta Petravičiūtė, su kuria pasikalbėsime apie plaukuotumą....

Estai jau nusistatė raudonąją liniją, kurią peržengus bus vėl įvedami apribojimai papildyta (81)

Estijos sveikatos apsaugos departamentas apsisprendė, koks skaičius koronavirusinės infekcijos...

|Maža didelių žinių kaina