Vaisiai prie mėsos naudojami nuo seno. „Pradėsiu nuo to, kodėl vaisiai tinka marinavimui. Visų pirma dėl to, kad jie savyje turi rūgšties, o, kaip žinome, rūgštis minkština mėsą. Jei ruošiate kepti kokią kietesnę mėsytę, labai gerai įdėti ją į rūgštesnę terpę. Anksčiau marinuoti šašlykams naudodavome actą, buvo labai populiarus vyno actas. Paskui iš kitų šalių atėjo mada marinatus daryti su vaisiais“, – pasakojo H. Bovševič.

Daugeliui jau žinoma, kad mėsą galima marinuoti su kiviais. „Šie vaisiai yra labai stiprus mėsos minkštintojas, bet dar stipresnis yra ananasas. Šviežias ananasas, jo sultys. Tiesa, su kiviais ir ananasais reikia elgtis labai atsargiai, nes jie gali suardyti mėsos struktūrą ir beliks košė. Turėjau tokį nuotykį per vieną mėsos čempionatą. Mano komandos berniukai iš vakaro turėjo užmarinuoti mėsą. Buvo pasakyta, kad reikia sunaudoti maždaug 3-4 kivius, 3 kilogramams jautienos. Jie sunaudojo visą maišelį kivių, nes pagalvojo, kad bus skaniau. Ryte ateiname, atidarome patikrinti mėsą. Aš įkišu pirštą, o ten – košė. Ką daryti? Kadangi buvau komandos kapitonas, nuėjau, paprašiau, kad duotų mums naujos mėsos. Visam gyvenimui sužinojau, kaip kiviai greitai gali sugadinti mėsą. Kilogramui mėsos – pakanka 1-2 kivių, jei kalbame apie jautieną. Kiek laiko marinuoti, priklauso nuo to, kokio dydžio gabaliukai. Bet jei tai antrekotas, išpjova, jų kiviais neminkštiname. Dažniausiai minkštiname kumpinę mėsą. Arba – žvėrieną. Taip pat reikėtų marinuoti ir su ananasais – kilogramui mėsos užtenka 2 griežinėlių ananasų. Jei marinuosime vištieną, tuomet šių vaisių reikėtų dar mažiau“, – pasakojo grilio meistrė.

Mėsa su vaisiais

Anot jos, mėsai taip pat tinka granatai, obuoliai. Reikėtų nepamiršti ir uogų – spanguolių bei bruknių. „Dar iš vaisių tinka svarainiai, jie irgi minkština, bet ir rūgština labai. Taip pat naudojamos šaltalankių uogos. Tinka ir visi citrusiniai vaisiai“, – teigė pašnekovė. Obuolių sultyse galima ne tik marinuoti mėsą, bet ir jai bekepant, jomis apipurkšti kepsnius.

Pasak grilio meistrės, vištienai tinka saldesni, egzotiški vaisiai – papajos, mangai, marakujos. Kiaulienai, antienai ir triušienai – slyvos. Tiesa, rūgščių vaisių nereikia padauginti, nes jie gali ne tik suardyti mėsą, bet ir išsausinti. „Jei kalbėsime ne apie vaisius, tai labai gerai mėsą minkština alyvuogių aliejus. Jei dedame rūgščių vaisių, įpilkime ir aliejaus. Skoniai balansuosis ir mėsa nebus sausa“, – pasakojo H. Bovševič.

Anot jos, vaisiai tinka marinuoti ir žuviai, tik reikia žinoti, kad baltoms žuvims geriau tie vaisiai, kurie neturi saldumo.

Paklausta, kurie vaisiai geriausiai tinka taip lietuvių pamėgtiems šašlykams, meistrė neabejodama pasirinko obuolių ir granatų sultis. „Tai yra saugiausi variantai kiaulienos šašlykams, jautienai siūlyčiau kivius ir svarainius, spanguolių sultis, avienai ir antienai – granatus, slyvas, o paukštienai – saldesnius vaisius“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)