Nuo seno žmonės langus dekoruodavo langinėmis, užuolaidomis, žaliuzėmis. Tačiau toks dekoravimas yra kartu ir funkcionalus: langinės apsaugo langus nuo vėjo, o užuolaidos bei žaliuzės - nuo saulės. Kas pasikeitė nuo tų laikų?

Žinoma, pats populiariausias langų puošimo būdas - užuolaidos. Mes nesirengiame išsiskirti su šiuo interjero elementu, maža to - prigalvojame vis naujų ir naujų jų modelių.

Šis įmantriai dekoruotas langas, panašu, yra klasikinio stiliaus, tačiau jo apipavidalinimo technika - labai šiuolaikiška. Čia suderinti keli stilistiniai metodai. Užuolaidos sujuostos šilkiniais kaspinais, o pačios užuolaidos jau nebėra funkcionalios - atlieka tik dekoratyvinę užduotį. Kompoziciją užbaigia įnoringai iškarpyta viršutinė dalis.

Norint pasiūti klasikinio stiliaus užuolaidas, reikalinga specialisto pagalba - labai svarbu skaičiuojant audinį nustatyti reikiamą jo kiekį klostėms. Be to, užuolaidos ilgis turi būti toks, kad galima būtų surinkti ją fiksatoriuje - specialiame aksesuare, kuris prisitvirtina prie sienos ir leidžia užfiksuoti dalį užuolaidos.

Fiksatoriai būna dideli ir maži, skirtingų medžiagų: medžio, stiklo, metalo, plastmasės. Kiekvienais metais dizaineriai sukuria vis naujų ir naujų modelių aksesuarus, kuriuos galima parinkti kiekvienam stiliui.

Kaip ir fiksatoriai, dekoratyvinės virvelės ir kaspinai taip pat yra įprastinis užuolaidų pagražinimas. Galima priderinti jų spalvą prie užuolaidų arba prie kitų patalpos elementų, siekiant stilistiškai juos sujungti.

Dekoratyvinės virvelės gerai atrodo, jei yra iš minkštų audinių. Tokiam stiliui suteikiama romantiškumo ir barokiško nerūpestingumo.

Žinoma, visai nebūtina naudoti gatavus aksesuarus dekoravimui. Pavyzdžiui, užuolaidą galima perrišti organzos šaliu. Lino užuolaidą galima tiesiog surišti į nerūpestingą mazgą, pabrėžiant minimalistinį patalpos stilių. Jei šeimininkams norėsis suteikti prabangos elementų savo interjerui, mazgą jie gali papuošti perline gija.

Kad ir kaip būtų keista, bet būtent pačios paprasčiausios, tiesios užuolaidos suteikia mums begalines dekoravimo galimybes. Pradedant nuo tokio nesudėtingo sprendimo: skirtingų spalvų užuolaidas tiesiog susukti ir surišti.

Lengvas audinys, praleidžiantis šviesą ir tuo pat metu sukuriantis būtiną prietemą - tokios užuolaidos nereikia nei užtraukti, nei atitraukti. Tokia drapiruotė puikiai papildo interjerą, asocijuojasi su Viduramžiais.

Gana paprastas ir populiarus sprendimas - papuošti viršutinę užuolaidos dalį įvairiaspalviais kaspinais, pritvirtinus juos paprastu mazgu prie laikiklio. Kaspinai gali būti skirtingo ilgio ir faktūros. Taip paprastai užuolaidai suteikiama individualumo, ji tampa dekoratyviniu objektu.

Kaspinus galima pakeisti plonyčiais kaspinais su galuose pritvirtintais karoliukais. Metodika ta pati, o užuolaidos stilius visiškai kitoks.

Dar vienas paprastos užuolaidos dekoravimo pavyzdys: prie krašto pritvirtintas šilko kaspinas, iš po kurio leidžiasi trumpos siauresnio kitos spalvos kaspino atraižos. Medžiagų persidengimo vietos sutvirtintos mažais žuvų formos pakabukais.

Panašus dekoras nesudėtingas ir labai individualus, tačiau ryškiau šis elementas žiūrisi ant vieno tono audinio.

Štai dar vienas pavyzdys: galima prisiūti prie užuolaidos vienodų elementų. Tai gali būti kriauklytės, sagos, karoliukai ir pan. Svarbiausia - tolygiai paskirstyti elementus ir atsižvelgti į tai, kad jie turi būti lengvučiai, kitaip audinys gali išsitampyti.

Verta atkreipti dėmesį, kad tokią apsiūtą užuolaidą galima suderinti su vienatone paprasto kirpimo užuolaida. O galima, kaip šiuo atveju, permesti papildančios užuolaidos audinį per karnizą ir užsegioti per visą kontūrą sagutėmis. Čia būtina imti dvigubą ilgį.

Paprasti dekoravimo elementai padės sukurti labai originalius ir elegantiškus langus. Taip pat prireiks šiek tiek fantazijos ir kantrybės.

Jei užuolaida pasiūta iš ryškių raštų audinio, jai nereikia papildomų puošybos elementų - ji pati pasitarnauja kaip ryškus interjero elementas. Tačiau jei vis dėlto reikia ją užfiksuoti, patartina pereinamajai funkcijai naudoti baltos spalvos arba spalvos, parinktos pagal vieną iš užuolaidos audinyje vyraujančių spalvų, audinį.

Kalbant apie ryškius audinius, reikia turėti omenyje, kad geriausia juos naudoti esant vienatonei patalpos spalvinei gamai - taip langas atliks pagrindinę dekoratyvinę funkciją. Pavyzdžiui, baltame vaiko kambaryje galima priderinti skirtingų spalvų užuolaidas - taip langas taps spalvingas ir ryškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)