Pirmiausia rekomenduoja kilimus išsiurbti, o tik tada imtis dėmių valiklių.

Vietoj skystų valiklių specialistai pataria rinktis putas, nes jose esantis deguonis padeda geriau pašalinti nešvarumus. Visgi beveik visi valikliai būna efektyvūs tik valant šviežias dėmes.

Atidžiai skaitykite valymo priemonių instrukcijas, nes priemonės, skirtos sintetiniams kilimams, gali netikti pagamintiems iš natūralaus pluošto. Rankų darbo rytietiškus kilimus geriausia valyti pamuiluotu vandeniu, tačiau ir šiuo atveju netgi tokia nekalta priemonė gali išblukinti kilimą.

Ūkiško muilo nenaudokite baltiems kilimams valyti, nes gali pageltonuoti.

Sintetinius, o ypač natūralaus pluošto kilimus, galima valyti acto ir vandens mišiniu (stiklinei vandens - 1 valg. 9 proc. acto rūgšties). Parūgštintas vanduo ne tik padės išvalyti dėmes, tačiau ir atgaivins kilimo spalvą. Jis tinka ir gyvūnų šlapimo dėmėms valyti.

Jei ant kilimo netyčia šliūkštelėjote kavos, ant dėmės užpilkite gazuoto vandens, po to perteklių nusausinkite ir pavalykite kilimą su jai skirtomis valyti sausomis putomis.

Kraujo dėmę išvalysite paprastu šaltu vandeniu, nuolat drėkindami ir popieriaus servetėle sausindami dėmės vietą.

Jei ant kilimo nuo žvakės nulašėjo vaško, uždėkite ant dėmės tualetinio popieriaus lapelį ar popierinę servetėlę, tuomet kelioms sekundėms prispauskite ją prie kilimo karštu lygintuvu (tik nenaudokite garų). Karštis ištirpdys vašką, o popierius jį sugers. Pakartokite procedūrą, jei vaško dėmė didelė.

Raudono vyno dėmė galima išvalyti užpylus... baltojo vyno. Jei jo neturite, puikiai tiks ūkiškas muilas. Tik neskubėkite vyno dėmės plauti vandeniu - sugerkite skysčio perteklių drėgna pašluoste -, mat vandenyje yra įvairių mineralų bei druskų, kurie gali sukelti cheminę reakciją ir raudona vyno dėmė amžiams jus „džiugins“ blankia mėlyna spalva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)