Žinoma, nuo akvariumo neužteks tik nušluostyti dulkes, nes žuvys taip pat reikalauja rūpesčio kaip ir kiti naminiai augintiniai. Nusiteikite, kad kartą per savaitę akvariumą reikės valyti ir keisti vandenį, be to, žuvytės kartais irgi serga. Tačiau malonumas ir grožis visgi nusveria rūpesčių lėkštelę.

Ideali akvariumo forma – stačiakampė, kurios aukštis maždaug 50 cm. Tokiame akvariume augalams pakaks šviesos, o žuvims erdvės. Akvariumo ilgis neturi esminės reikšmės. Geometrinių figūrų, atitinkančių tokius reikalavimus, nėra daug – tai įprastas gretasienis, gretasienis su nupjautais kampais, su išgaubtu priekiniu stiklu. Labai ilgi akvariumai vadinami panoraminiais.
Klasikinių akvariumų talpa svyruoja nuo 100-200 iki 500-600 litrų.

Dominuojančią spalvą akvariume gali diktuoti masyvios augalų grupės, gruntas ar net pačios žuvys, jei jos yra pagrindiniai “veikiantieji asmenys”, o dekoracijų beveik nėra.

Dažniausiai jūriniai akvariumai dažniausiai pasižymi ryškiomis spalvomis, juose dominuoja šalti mėlyni, žydri atspalviai su atskirais geltonos, oranžinės, raudonos spalvos pliūpsniais. Toks akvariumas labai ekstravagantiškas ir spalvingas, labai gražiai atrodo praėjimuose, tačiau nelabai tinka ilgam žiūrėjimui ir įtampos nuėmimui, nes išvargina.

Gėlavandeniuose akvariumuose dominuoja žali, auksiniai, rudi tonai, šilti ir ramūs. Būtent toks akvariumas nuima stresą, nuovargį, padeda atsipalaiduoti ir pailsėti. Jį geriau pastatyti priešais sofą ar fotelį, kur jis galės pakeisti net televizorių. Toks akvariumas labiausiai dera klasikiniame interjere, kur vyrauja natūralios medžiagos – medis, audinys, oda.

Visi akvariumai su gyvais augalais apšviečiami iš viršaus lempa, tuomet povandeninis gyvenimas atrodo natūraliai, o patalpoje visada gerai žiūrisi papildomas šviesos šaltinis. Jei akvariume nėra gyvų augalų, apšvietimas gali būti pačių netikėčiausių spalvų – raudonas, geltonas, žalias, mėlynas, violetinis. Tokiu atveju parenkami variantai, kurie geriau įsikomponuoja į bendrą interjero spalvą.

Akvariumo gyventojai, kaip ir visi naminiai gyvūnai, turėtų būti parenkami pagal žmogaus charakterį. Labai aktyviems žmonėms, gyvenantiems įtemptą gyvenimą, tinka ramus akvariumas, su neagresyviomis žuvimis. Tuo tarpu lėtiems, neryžtingiems žmonės, labiau tinka greitos, besibūriuojančios ryškios žuvelės.

Sudėlioti visą akvariumo turinį taip, kad jis taptų meno kūriniu ir nepavirstų chaosu, nėra lengva. Čia įstatymai – tokie pat, kaip ir architektūroje ar dailėje. Tik akvariumo dizainerio kūrybinė medžiaga kita – gruntas (žvyras, smėlis, paplokštainiai, skalūnas, durpės), akmenys (granitas, smiltainis, tufas), šiekštai (ąžuolo, ievos, alksnio), bambukas, moliuskų kriauklės, mirę koralai, augalai ir žuvys.

Kūrybinį darbą sunkina tai, kad reikia galvoti ne tik apie grožį ir meną, bet ir rūpintis, kad žuvims būtų gera gyventi. Reikia žinoti daug visokių subtilybių. Tarkime, kai kurioms žuvims būtinos vietos pasislėpti nuo potencialių priešų (tai gali būti akmenų sąvartos ar spiralinės kriauklės). O juk dar yra visas įrangos rinkinys – šviesa, filtrai, oro davikliai - juos taip pat reikia patalpinti akvariume.

Kur rasti patogią vietelę akvariumui? Galima jį patalpinti išilgai sienos, kambario viduryje, nišoje, kampe, naudoti kaip pertvarą. Pasirūpinkite, kad nebūtų matyti techninių detalių, užmaskuokite laidelius ir žarneles. Nors “technologinio” dizaino gerbėjai mielai demonstruoja visą techninę įrangą: laidus, filtrus ir kt.

Nestatykite akvariumo arti garsų šaltinio, pavyzdžiui, magnetofono ar televizoriaus – dauguma žuvų baugščios. O rūpintis, kad akvariumas būtų kuo arčiau lango, nereikia. Augalams vis tiek nepakanka šviesos nuo lango. Be to, tiesioginiai saulės spinduliai skatins labai spartų jų augimą, o tai taipogi nepageidautina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)