Pirma padaro pavedimą, tuomet pradeda ieškoti informacijos

TV laidų ir renginių vedėja, iniciatyvos „Moterų pasaulyje“ įkūrėja ir socialinių tinklų žvaigždė Indrė Stonkuvienė nuolat atsiduria netikrų naujienų kūrėjų taikiklyje. Jos vardu prisidengiantys sukčiai ne kartą žmonėms siūlė investuoti, įsigyti bitkoinus ir taip laimėti milijonus, važinėti prabangiais automobiliais ir kt.

„Dažniausiai patys sekėjai mane informuoja dėl tokių situacijų. Bet skaudžiausia, kai žmogus ta melagiena patiki. Vieną kartą esu gavusi žinutę, kur moteris parašė, kad padarė pavedimą ir taip pat tikisi, kad uždirbs tuos 3 mln. eurų. Iš pradžių galvojau, kad tai tiesiog susieta su „Teleloto“ laida, kurioje tuo metu dirbau, bet greitai supratau, jog moteris pakliuvo į sukčių pinkles“, – pasakoja I. Stonkuvienė.

Pasak jos, reikėtų sukeisti veiksmų eiliškumą – pirmiausiai parašyti jai ir išsiaiškinti, ar tai tikra informacija.

Kuo kritiškiau vertinti informaciją

Netikros žinutės apie žinomą moterį pasirodo kas 3–4 mėnesiai, tad susekti visą informaciją dažniausiai yra neįmanoma. Čia į pagalbą neretai ateina sekėjai, kurie ne tik pasidalina išvystomis netikromis naujienomis, bet ir apie jas praneša socialiniams tinklams.

Visgi, žinoma moteris, išvydus netikrą žinutę, siūlo pirmiausiai ją įvertinti kuo kritiškiau:

„Štai, kad ir kalbant apie mano nupasakotą situaciją – makete nuotraukos buvo labai savamoksliškai sudėliotos. Apskritai kalbant, daugumą tokių žinučių sieja bet kaip iškirptos mano vestų televizijos laidų akimirkos ar iš konteksto ištrauktos asmeninės nuotraukos.

Kitas svarbus aspektas – reikia atkreipti dėmesį, jei prašoma pervesti pinigus kuo greičiau, žadama didelė finansinė grąža, norima gauti priėjimą prie jūsų asmeninių duomenų.

Na, ir kaip jau minėjau, tikrinti, tikrinti ir dar kartą tikrinti informaciją. Dabar labai lengva komunikuoti net ir su žinomais žmonėmis. Tikrai neįmanoma atrašyti į visas žinutes, bet jei pamatau, kad tai yra svarbi situacija, žinoma, sureaguoju“, – pataria nuomonės formuotoja.

Indrė Stonkuvienė

Lengviausia paveikti žmones, kurių nestabili emocinė būklė

Neretai į netikrų naujienų spąstus pakliūva vyresnio amžiaus žmonės, turintys ne tokius išlavintus informacinio raštingumo įgūdžius.

Bet I. Stonkuvienė išskiria, kad itin svarbu nepamiršti ir emocinės būsenos. „Juk žmogus, kuris skendi depresijoje, ar yra savimi nepasitikintis, labai dažnai griebiasi pirmo pasitaikiusio šiaudo. Ypač, kai jau kurį laiką nesiseka, kamuoja liūdesys, jis priima sprendimus ilgai negalvodamas, kas bus.

Kai yra apėmusi nestabili emocinė būsena, esi paveikesnis, lengviau kontroliuojamas, patiklesnis, pažeidžiamesnis. O, kai dar pamatai, kad kažką daryti skatina tavo mėgstamas žmogus ar autoritetas, pernelyg daug klausimų gali ir nekilti. Atrodo, kad nebeturi, ką prarasti – jam tai pasisekė, gal ir man pavyks?“, – atkreipia dėmesį iniciatyvos „Moterų pasaulyje“ įkūrėja.

Netikrų naujienų kūrėjus atsekti itin sunku

Hakerių, kurie kūrė netikras naujienas apie I. Stonkuvienę, jai atrasti taip ir nepavyko. „Pirmiausia, ką reikėtų daryti – tai pranešti apie melagingas žinias tiems socialiniams tinklams, kuriuose tos žinutės pasirodė.

Kitas žingsnis – kuo didesnė sklaida. Informuoju savo sekėjus ne tik savo socialinėse paskyrose, bet ir didžiuosius portalus – reikia kuo greičiau pasiekti kuo didesnę masę žmonių, kad kuo mažiau būtų nukentėjusių.

Deja, bet tuo užsiimantys žmonės yra įgiję žinias, kaip viską apeiti ir jų nepasiekti“, – savo patirtimi dalijasi moteris.

Kita istorija, iš kurios I. Stonkuvienei ne savo noru teko daug išmokti, įvyko kiek daugiau nei prieš metus, kai buvo perimtas jos instagramo profilis. Įsibrovėliai pakeitė Indrės vartotojo vardą iš „st0nkuviene“ į „rubyonlinex“, rašė jos draugams, prašant paskolinti pinigų ir kėlė įvairius įžeidžiančius įrašus, toliau kurį laiką apsimetinėjo žinoma moterimi.

„Labai sunku apibūdinti jausmą, kaip tuo metu jaučiuosi – tarsi kažkas būtų įsilaužęs į mano namus, bet aš to žmogaus negalėčiau matyti. Visa situacija atrodė tarsi iš fantastinio filmo.

Tas žmogus turėjo priėjimą prie realiai daugumos mano duomenų, nes jam buvo pavykę „nulaužti“ ir mano paštą. Man gan greitai pavyko viską susigrąžinti, bet vis vien kurį laiką tas asmuo visuomet būdavo vienu žingsniu priekyje.

Dėl to patariu nuolat ne tik peržiūrėti turinį, kurį kaupiate telefone, jei jis netyčia atsidurtų blogų žmonių rankose, bet ir kartas nuo karto keisti slaptažodžius, nes visuomet yra tikimybė, kad jūsų asmeninė informacija gali atsirasti kito rankose“, – skatina I. Stonkuvienė.