Svarbiausia – laikas drauge

Šiame, beprotiškai skubančiame ir nuolat besikeičiančiame pasaulyje šv. Kalėdų laikotarpis daugeliui kelia įtampą: dovanų pirkimas, generalinis namų tvarkymas, šventinio valgiaraščio planavimas ir dar daugelis darbų, kuriuos, rodos, būtina padaryti. Jau dešimt metų įvairias šventes organizuojanti ir jas dekoruojanti E. Širvytė pataria – bent namų puošimo nepaverskite galvos skausmu. Atvirkščiai, pasistenkite, kad tai taptų veikla, kuri mėnesis iki šv. Kalėdų kiekvieną vakarą bent valandai suburs šeimos narius kūrybinei veiklai.

„Internete galima rasti daugybę veiklų ir užsiėmimų su šeimos nariais, tačiau rekomenduoju pirmiausia išsigryninti, kas būtent tinka jums. Dekoracijų gaminimas turi kelti teigiamas emocijas, nereikia konkuruoti su šeimos nariais, kieno pagamintas žaisliukas – dailesnis, o kieno dekoruotas sausainis – gražesnis. Jei rasite veiklas, kurios džiugins visus šeimos narius – kitais metais visi jų labai lauks“, – sako pašnekovė.

Dekoro specialistė pataria namų puošimui ruoštis visus metus. Anot jos, visada pravers gražūs miške rasti kankorėžiai, per metus surinkti dovanų kaspinėliai, skirtingo popieriaus atraižos, įdomios iškarpos iš žurnalų ir laikraščių.

„Puošiant namus galima naudoti bene viską – galbūt turite nuskeltą puodelį, kuris nebetinkamas naudoti? Ne bėda! Jį galima nupurkšti šventiška sidabrine ar auksine spalvomis ir pripylus vaško prikelti antram gyvenimui žvakidės pavidalu. Jei per metus prisikaupė daugkartinio naudojimo popierinių pirkinių krepšių juos panaudoti galite Advento kalendoriaus gamybai. Svarbiausia – fantazija, kuri prisidės prie kūrybiškai atrodančių namų ir drauge sutaupys nemažai pinigų, kuriuos išleistumėte viską perkant naujai“, – dalinasi patarimais E. Širvytė.

Advento kalendoriaus gamyba

Šiuo metu itin populiaru šventiniu laikotarpiu šeimos narius nudžiuginti Advento kalendoriumi, kurį kiekvieną dieną išpakuojant artėjama prie ypatingos progos – Šv. Kalėdų. Dekoro specialistė ragina šiemet pabandyti pasigaminti tokį kalendorių su atžalomis patiems. Tai gali užimti laiko, tačiau pačių pagamintas Advento kalendorius kels daugiau teigiamų emocijų, taip pat jį gaminant vaikams bus galima papasakoti apie Kūčias ir Šv. Kalėdas, šių švenčių prasmę ir esmę.

„Prieš kalendoriaus gaminimą drauge su vaikais pasitarkite, kokį jį įsivaizduojate, iš ko jis turėtų būti pagamintas. Pavyzdžiui, tai gali būti maži vokeliai, popieriniai puodeliai, medžiaginiai maišeliai ar tiesiog įvairaus dydžio kartoninės dėžutės. Jei norite, kad kalendorius būtų dar įdomesnis – ant popieriaus lapelių užrašykite kiekvienai dienai skirtą užduotį, kurią reikia įgyvendinti. Užduotys gali būti labai įvairios – pasakyti sesei ar broliui komplimentą, padėkoti darželio auklėtojai už rūpestį, pasikviesti draugą į svečius ir pavaišinti arbata bei sausainiais“, – pasakoja pašnekovė.

Specialistė siūlo ir kitą idėją – drauge su visais šeimos nariais sugalvoti skirtingas užduotis, kurias galėtų atlikti tiek vaikai, tiek suaugę. Taip kiekvieną dieną visi turės veiklos, o Šv. Kalėdų rytą, atlikus paskutiniąsias užduotis, kiekvieno šeimos nario lauktų taip laukiama dovana. Anot jos, užduotys visai šeimai gali būti įvairios – lengvi buities darbai, šuns vedžiojimas, o gal – linksmo šventinio filmo parinkimas.

Advento vainiko gamyba

Dekoro specialistė įsitikinusi – namų dekoravimas ruošiantis šventėms yra ne tik kūrybiška veikla, tačiau ir labai smagus procesas, įtraukiantis visus šeimos narius.

„Artėjant Advento laikotarpiui galima pasiruošti visas priemones, kurių pagalba sukursite išskirtinį Advento vainiką. Jam pasigaminti galima naudoti natūralias dekoracijas, kurias rasite gamtoje – giles, graikiškus riešutus, džiovintas uogas, kankorėžius. Norint Advento vainikui suteikti daugiau spalvų, galima naudoti džiovinto apelsino griežinėlius, vainiką papuošti žėrinčiais blizgučiais ar spalvingais eglutės žaisliukais“, – sako E. Širvytė.

Ji pataria, kad drauge su šeimos nariais pagamintą Advento vainiką galimą pakabinti ant durų arba papuošti juo stalą. Jei jis visus džiugins puošdamas stalą, reiktų nepamiršti keturių žvakių, kurios simbolizuoja keturias Advento savaites iki didžiųjų metų švenčių.

„Advento vainiko gamybai jums reikalingas šiaudinis pagrindas, kėnio šakos, karšti klijai, viela. Papuošimui puikiai tiks įvairūs džiovinti citrusiniai vaisiai, cinamono lazdelės, net pačių kepti kūčiukai, kurie atrodo labai žaismingai ir išskirtinai. Būtinai pasiteiraukite vaikų, kokių idėjų ir pasiūlymų jie turi dėl puošybos elementų, taip procesas taps dar smagesnis“, – teigia pašnekovė.

Pasak jos, Advento vainiko gamyba suburs bendram tikslui visus šeimos narius, kiekvienas galės atskleisti savo kūrybines idėjas, vienas kitam pagelbėti, patarti ir kartu sukurti jaukią dekoraciją. Jei šeimos narių daugiau – kiekvienas gali gaminti atskirą Advento vainiką. Šis procesas, anot E. Širvytės, sukelia daug diskusijų bei šiltų emocijų, jo metu yra aptariamas kiekvieno skirtingai dekoruotas vainikas.

Skanumynų gamyba

Pašnekovė sako, kad šeimos, kurios mėgsta gaminti gali papuošimams rinktis pačių sukurtus valgomis gardumynus, kurie ne tik puoš namus, tačiau ir suteiks išskirtinį, šventišką aromatą.

„Rekomenduoju drauge su šeimos nariais išmėginti meduolių dekoravimo pramogą. Ši veikla tikrai patiks vaikams, tačiau garantuoju, jog įtrauks ir tėvelius. Kiekvienas šeimos narys galės atskleisti savo fantaziją, patarti ir pagelbėti kitiems“, – teigia ji.
E. Širvytė

Dekoravimo specialistė pataria, kad meduolių dekoravimui reiktų išsirinkti mėgstamą šių kepinių receptą, naudoti kuo įvairesnes formeles, o dekoruoti meduolius spalvotais pabarstukais ir glajais. Tokius gardėsius galima kabinti ir ant šventinės eglutės, kuri papuošta tokiu būdu išsiskirs originalumu.

„Dar viena „skani“ idėja jūsų namų papuošimui – meduolinio namuko gamyba drauge su šeima. Galite gaminti vieną – didelį ir įspūdingą namuką, arba surengti gražiausio meduolinio namuko konkursą. Tokiai idėjai kiekvienas šeimos narys turėtų gaminti savo namuką ir jį dekoruoti pasitelkęs fantaziją. Visam šiam procesui prireiks visai nedaug – specialios tešlos meduoliams, o papuošimui – įvairių glaistų, glajų ir konditerinio švirkšto. Papuošti meduolinį namuką galite LED lemputėmis, spalvingais saldainiais. Taip pat galite prie tokio namelio pagaminti ir meduolinių sausainių, kurie gražiai atrodytų būdami gyvūnėlių formų“, – pasakoja pašnekovė.

Nepamirškite ir kitų

Dekoruojant namus ir užsiimant bendromis veiklomis su šeimos nariais E. Širvytė ragina vaikams papasakoti ir apie tai, kodėl švenčiame bei laukiame Kūčių ir šv. Kalėdų, kodėl šis magiškas metų laikas – proga tapti geresniems.

„Kadangi šventinis laikotarpis visuomet asocijuojasi su gerumu, galite kartu su atžalomis atrinkti nereikalingus žaislus, drabužius, nupirkti keletą dovanėlių bei skanumynų ir drauge nuvežti juos nepasiturintiems vaikams. Taip nudžiuginsite tuos, kuriems ypatingai reikalingas dėmesys“, – sako dekoratorė.

Pagalvoti apie kitus ragina ir prekybos tinklas „Maxima“. Šiemet įmonė „SOS vaikų kaimų“ dienos centre įrengs šv. Kalėdų meškučių dirbtuves, kuriose vaikai iš įvairių medžiagų, skirtingų technikų pagalba galės gaminti meškučius.

„Dirbtuvių tikslas – vieną meškutį pasigaminti sau, o vieną – vienišam senoliui, taip parodant rūpestį ir dėmesį. Prieš pat šv. Kalėdas mes, kaip ir kasmet, dovanosime Maltiečių senoliams Kalėdinį maisto rinkinį, prie kurio šiemet pridėsime ir specialią dovaną nuo vaiko – Kalėdinį meškiuką“, – pasakoja „Maxima LT“ generalinė direktorė Jolanta Bivainytė.

Meškučių darymu visoje Lietuvoje bus kviečiami ir įvairių darželių, pradinių klasių vaikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją